Een hobby kiezen: 7 gemaakte fouten
Als je vindt dat het tijd is voor een hobby, heb je waarschijnlijk behoefte aan ontspanning, om iets nieuws te leren of een leuke invulling van je vrije tijd. Een zoektocht op het internet levert lijstjes op met honderden hobby’s, het is dan moeilijk om door de bomen het bos te zien. Als je, net als ik, verschillende dingen leuk vindt om te doen en zeker wilt zijn dat je een hobby kiest die niet snel verveelt, lees dan verder.
Een hobby kiezen in 3 stappen
Een hobby kiezen doe je op gevoel. Als je er te veel over na gaat denken dan kies je een hobby waarvan je denkt dat je het zou moeten doen, met de kans dat je er meer frustratie dan plezier aan over houdt. Laten we het kiezen van een hobby dus niet ingewikkeld maken, je kan de volgende drie stappen volgen.
Het kiezen van een hobby is makkelijker als je je oordeel over activiteiten aan de kant kan zetten. Als je vindt dat handwerken, knutselen of tuinieren saai is, dan zal je er nooit voor kiezen terwijl er misschien juist een hobby in verscholen zit die perfect voor je is. Sta open voor alles en laat je verrassen. Pak pen en papier en volg je weg naar een leuke hobby voor jou.
- Ga terug aan je kindertijd. Kinderen maken zich niet druk over wat anderen van ze vinden, ze kiezen gewoon dingen waar ze zin in hebben. Schrijf op wat je als kind graag deed. Je kan fotoalbums gebruiken ter inspiratie of aan je ouders, broers of zussen vragen welke activiteiten je zelf uitkoos. Let hierbij op dat je dingen opschrijft die je ook echt alleen deed, kinderen doen ook activiteiten omdat ze het leuk vinden om het samen met iemand te doen, terwijl ze er zelf niet persé voor zouden kiezen.
- Bekijk hoe je je vrije tijd nu besteedt. Wees zo specifiek mogelijk. Dus houd het niet bij ‘Netflixen’, maar benoem precies waar je graag naar kijkt zodat je tot je interesses kan komen. Of als je de krant leest, welke artikelen lees je dan? Activiteiten als sporten, posts voor Instagram maken en bijpraten met de buurman horen er ook bij, als je het maar zo specifiek mogelijk maakt. Het kan helpen door een week een ‘vrije tijd dagboek’ bij te houden, je doet waarschijnlijk onbewust meer dan je kan bedenken.
- Combineer je twee persoonlijke lijstjes. De eerste zal bestaan uit activiteiten als vingerverven, verstoppertje spelen of het haar van de poppen kammen. De tweede een lijstje met interesses, dingen die jou nu bezighouden. Kies van je interesselijst de twee dingen die je het meest enthousiast maken. Hier mag je nieuwe hobby over gaan.
Bekijk dan de activiteiten die je als kind graag deed en bepaal of dit in de categorie Creatief, Sportief, Onderzoeken, Bouwen, Fantasie, Spel en Muziek valt. (Lees de blogpost waar ik hier meer over schrijf hier.) Combineer je interesses met je hobby-categorie en zoek dan een hobby die daar bij past. Maak gerust gebruik van Google door te zoeken op bijvoorbeeld ‘creatieve hobby met Scandinavisch design‘ of ‘Bouwpakketten van Formule 1‘. Je vindt nu heel specifieke voorbeelden van hobby’s, kies iets waar je enthousiast van wordt en ga het dan gewoon proberen!
7 gemaakte fouten bij het kiezen van een hobby
Je blijft plezier hebben van je hobby als het ook in je leven past. Iets kiezen dat bij je past is een eerste stap, vervolgens zijn er een paar (logische) zaken waar je rekening mee kunt houden. Ik zet gemaakte fouten bij het kiezen van een nieuwe hobby voor je op een rij. Check voor jezelf of je je hobby niet kiest met de volgende redenen:
1. Een hobby kiezen omdat je er al goed in bent
Het voelt veilig om iets te doen waar je al goed in bent, je bent dan bijna zeker van een goed resultaat en de kans op complimenten van anderen is groot. Toch doe je jezelf er geen plezier mee, het is bewezen dat iets nieuws leren je veel voldoening geeft. Moet je dan stoppen als je iets onder de knie hebt? Nee, natuurlijk niet, als je jezelf maar blijft ontwikkelen!
2. Een hobby kiezen omdat je vrienden het ook doen
Het is verleidelijk om je aan te sluiten bij vrienden om familie en iets te gaan doen wat zij ook doen. Het kan ook goed voelen om samen met vrienden iets te ondernemen, maar verwar het hebben van een hobby niet met het hebben van sociale contacten. Zeker als je wat meer introvert bent, zal een activiteit met vrienden veel energie kosten je weinig ontspanning opleveren. Begin bij de keuze van je hobby en kijk dan pas om je heen of je iemand kent met wie je samen om wilt trekken.
3. Een hobby kiezen omdat je er geld mee wil verdienen
De advertenties op social media beloven je gouden bergen met op het oog makkelijke activiteiten als beleggen en bloggen. Ook zie ik veel informatie voor mensen die hun creaties als schilderijen, breiwerken en verhalen willen verkopen. Of je van je hobby je werk moet maken is een goede vraag, maar een hobby kiezen omdat je geld wilt verdienen is geen goed idee. Een hobby moet in eerste instantie ontspanning, plezier en voldoening geven aan jou. Als je dan vervolgens anderen blij kan maken met je zelfgebakken taart, je getekende portret of een ingestudeerd gezongen lied is dat mooi meegenomen.
4. Een hobby kiezen omdat het je makkelijk lijkt om te doen
Gemak dient de mens, dat geldt zeker voor klussen en zaken waar je zo min mogelijk tijd wil besteden. Een hobby is juist iets waar je graag tijd voor maakt en daar mag best wat uitdaging inzitten. Als je een hobby kiest wat je erg makkelijk vindt, dan zal je merken dat het na een tijdje moeilijk is om er echt zin in te hebben, het wordt saai. Blijf jezelf dus uitdagen en probeer eens een nieuwe techniek, ander materiaal of een nieuwe locatie.
5. Een hobby kiezen die lijkt op je werk
Misschien wel de meest gemaakte fout bij het kiezen van een hobby, iets gaan doen dat lijkt op je werk. Bij voorbeeld korte verhalen schrijven voor een journalist of hardlopen voor een fitnessinstructeur. Het lijkt alsof je twee vliegen in één klap slaat omdat je met je hobby je skills voor je werk ook nog eens verbetert. In werkelijkheid geef je jezelf alleen maar meer van het zelfde, je brein kent tenslotte het verschil niet tussen werktijd en vrije tijd waardoor je minder ontspanning zal ervaren.
6. Een hobby kiezen waar je geen ruimte voor hebt
Ben je wil enthousiast geworden voor meubel maken, maar woon je in een appartement zonder buitenruimte? Dan heb je letterlijk geen ruimte voor je nieuwe hobby. Ook ruimte in tijd en energie tellen mee. Als je weinig vrije tijd hebt, echt tijd voor jezelf, kies dan geen hobby waarvoor je veel voerbereidingstijd nodig hebt. Houd de drempel voor je nieuwe hobby zo laag mogelijk.
7. Een hobby kiezen die te duur is
Als je een leuke hobby hebt gevonden, check dan wat je nodig hebt om je hobby uit te oefenen. Heb je eenmalig kosten voor materialen of moet je er iedere keer als je ermee aan de slag gaat weer naar de winkel? Moet je er een cursus voor volgen, of kan jezelf aan de slag? Als je niet veel budget over hebt voor een hobby, kies dan voor een goedkope hobby.
7 gedachten over “Een hobby kiezen: 7 gemaakte fouten”
Reacties zijn gesloten.