Hobby kiezen

De ideale hobby voor na je pensioen

hobby voor na je pensioen

Het pensioen is een startsein voor een nieuwe fase in je leven. Het kan nog ver weg lijken te zijn en dan ineens ben je zover: je stopt met werk en hebt een zee van vrije tijd. Mensen met hobby’s kijken meer uit naar het pensioen dan mensen die hun motivatie, voldoening en waardering uit werk halen. Voor mensen die graag werken, kan het pensioen als een donkere wolk voelen, ze hebben vaak geen idee wat ze met al die vrije tijd aan moeten. Een hobby voor na je pensioen kan de eerste periode van het pensioen makkelijker maken.

Waarom een hobby voor na je pensioen belangrijk is

Stoppen met werken betekent ook dat je je routine en de dagelijkse contacten gaat missen. De eerste tijd is het heerlijk dat je niet hoeft op te staan om je klaar te maken om naar je werk te gaan. Na verloop van tijd ga je motivatie missen om aan de dag te beginnen. Het is nodig om iets te hebben om naar uit te kijken, zeker als je alleen woont. Ook al neem je je voor dat je contact gaat houden met collega’s, in de meeste gevallen gebeurt dit toch niet. Als je je collega’s buiten het werk nooit zag, dan zal dat tijdens je pensioen ook niet gebeuren.

waarom hobby na je pensioen

Als je de meeste contacten, activiteit en aandacht in je werk had, dan is het verstandig om voor je pensioen na te denken hoe je die dingen in je nieuwe levensfase kan invullen. Verwacht niet dat anderen dat voor je gaan doen of dat het vanzelf wel komt. Het vraagt om wat eigen initiatief en is eigenlijk heel erg leuk.

6 Dingen die je na je pensioen moet blijven doen

Sociale contacten maken en onderhouden. Als je stopt met werken, kom je minder mensen tegen in je dagelijks leven. Je hebt meer tijd voor je familie, bijvoorbeeld (klein)kinderen, maar zij hebben niet altijd tijd voor jou. Het maken van nieuwe contacten is belangrijk om eenzaamheid te voorkomen.

Bewegen. Je hoeft de deur niet meer uit om naar je werk te gaan, maar dat betekent niet dat je in je stoel kan blijven zitten. Bewegen is belangrijk, zeker als je wat ouder wordt. Waarschijnlijk heb je al ervaren dat bewegen steeds iets minder makkelijk gaat. De enige manier om stramheid en fysieke beperkingen tegen te gaan is door (rustig) regelmatig te bewegen.

Gezond eten. De regelmaat van maaltijden die je tijdens je werk had, is verdwenen. Als je met pensioen bent, is het iedere dag weekend. Iets extra bij de lunch of gezellig een borreltje drinken kan iedere dag, maar is niet verstandig. Als lekker eten voor jou een valkuil is, maak dan afspraken met jezelf en je omgeving wat je grenzen zijn, zodat je niet binnen een paar maanden tien kilo zwaarder bent.

Nieuwe dingen leren. Als je regelmatig iets nieuws leert, gaat de tijd langzamer. Veel ouderen ervaren dat de tijd steeds sneller gaat, dat komt omdat er minder ‘nieuws’ gebeurt in het leven. Nieuwe dingen leren zorgt voor meer momenten die je bij blijven, waardoor je tijdsbeleving vertraagd. Wat ook vertraagd is de snelheid waarmee je nieuwe dingen kan leren, gun jezelf de tijd en verwacht geen wonderen.

Je kennis en ervaring delen. Tijdens je werk heb je jaren ervaring opgedaan, het is zonde om daar helemaal niks meer mee te doen. Gelukkig hoef je niet te werken om toch met je vak bezig te zijn. Afhankelijk van je expertise kan je anderen helpen om je vak te leren, zelf voor je plezier een project beginnen of samen met anderen iets aanpakken.

Ontspannen. Als je na je werk altijd een moment nam om te ontspannen, dan zal je dat moment in je nieuwe dagelijks leven missen. Ontspanning is belangrijk voor mensen van alle leeftijden, maar tijdens je pensioen helpt ontspanning je aan extra energie. En die energie kan je mooi gebruiken voor je nieuwe activiteiten.

3 vragen om een ideale hobby voor na je pensioen te kiezen

Als je een nieuwe hobby kiest voor na je pensioen, stel jezelf dan eerst de volgende vragen:

1 Wat ga ik het meest missen van mijn werk? Is dat de activiteit, contact met mensen of juist het onderzoekende denkwerk? Een werkdag ziet er voor niemand hetzelfde uit en wat je gaat missen verschilt per persoon. Als je nu nog werkt, maak dan iedere dag kort een aantekening van wat je als prettig hebt ervaren tijden je werkdag. Als je niet meer werkt, ga dan nog eens in gedachten door een werkweek en noteer de leuke momenten. Dit geeft je een lijst met dingen waar je hobby invulling aan kan geven.

2. Wat heb ik altijd al willen doen (maar het is er niet van gekomen)? Oude wensen en dromen die je eigenlijk al weg hebt gestopt mogen weer op tafel. Hoewel misschien niet alles kan, er kan heel veel wel. Spreek je dromen uit, in ieder geval naar jezelf. Om je te helpen kan je zinnen afmaken als ‘Als kind droomde ik van……..’, ‘Als tiener wilde ik het liefst de hele dag……’, ‘Als ik op mijn 25e de loterij had gewonnen dan……..’. Je maakt hiermee een lijst met onderwerpen die terug mogen komen in je hobby.

3. Wat deed of doe ik graag? Ga eerst terug naar je jeugd in gedachte en noteer wat je toen graag deed. Speelde je de hele dag buiten, deed je graag spelletjes, vertelde je fantasieverhalen of knipte en plakte je er op los? Als kind was je nog niet belemmerd door schaamte of prestatiedrang, je deed gewoon waar je zin in had, dit zijn de puurste activiteiten die je leuk vindt. Misschien heb je een activiteit ontwikkeld tijdens je leven die je nu graag doet, of bijvoorbeeld deed voordat je een druk gezin kreeg, schrijf het allemaal op. Je maakt hiermee een lijst met activiteiten die bij je passen.

Kies je nieuwe hobby

Je hebt nu een overzicht van onderwerpen en activiteiten voor een nieuwe hobby en de invulling die de hobby in je leven mag hebben. Waarschijnlijk kom je door je lijstjes naast elkaar te leggen al tot hobby’s die je kan gaan onderzoeken. Misschien zie je door de bomen het bos niet meer, neem het dan eens door met iemand die jou goed kent, een andere ziet vaak makkelijker een logische uitkomst dan jezelf.

8 Populaire hobby’s voor gepensioneerden

Er zijn geen hobby’s die mensen na hun pensioen niet meer kunnen doen en er zijn ook geen hobby’s die enkel voor gepensioneerden bedoeld zijn. Toch zijn er wel een aantal hobby’s die populair zijn bij gepensioneerden. Naast onderstaande hobby’s is vrijwilligerswerk ook een populaire vrije tijdsbesteding onder gepensioneerden.

  1. Golfen
  2. Bridgen
  3. Quilten
  4. Fotograferen
  5. Wandelen (meerdaagse tochten)
  6. Jeu de boules (set bestellen bij Bol.com)
  7. Lezen (boekenclub)
  8. Koken
Golf is een populaire hobby
Quilten is een creatieve hobby
Bridgen is een populaire hobby
Lange afstanden wandelen