Beginnen met een hobby Creatieve hobby's Handwerken

Beginnen met borduren

Wat is borduren

Borduren is een eeuwenoude handwerktechniek die in verschillende culturen over de hele wereld wordt beoefend. Borduren is een kunstvorm waarbij draden en garen op textiel worden aangebracht om een decoratief ontwerp of patroon te creëren. Het kan worden gebruikt om kledingstukken, tassen, kussens, wandtapijten en andere huishoudelijke artikelen te versieren. In deze blogpost bespreken we de geschiedenis van borduren, de verschillende soorten borduurtechnieken en enkele tips om te beginnen met borduren.

Geschiedenis van borduren

Borduren wordt al duizenden jaren beoefend en wordt beschouwd als een van de oudste vormen van handwerk. In de oudheid werden er vaak religieuze symbolen en andere afbeeldingen op textiel geborduurd, en het werd ook gebruikt om kleding te versieren. In de Middeleeuwen werd borduren een belangrijke kunstvorm, vooral in kloosters en adellijke huizen. Het was een teken van rijkdom en macht en werd vaak gebruikt om het gezag van koningen en keizers te benadrukken.

In de 19e eeuw werd borduren populair onder de burgerij. Er ontstonden nieuwe technieken en stijlen, zoals kruissteek en hardanger, die tot op de dag van vandaag nog worden beoefend. Tegenwoordig is borduren een geliefde hobby en kunstvorm over de hele wereld.

Soorten borduurtechnieken

Er zijn vele verschillende borduurtechnieken, elk met zijn eigen unieke kenmerken en geschiedenis. Hieronder staan enkele van de meest populaire technieken:

 1. Kruissteek – Bij kruissteek worden kruisjes gevormd door draden over de stof te borduren. Dit is een van de oudste en meest populaire borduurtechnieken, en het wordt vaak gebruikt om simpele ontwerpen en patronen te maken en te beginnen met borduren.
 2. Hardanger – Hardanger is een Noorse borduurtechniek die bekend staat om zijn geometrische patronen en fijne borduursteken. Het wordt vaak gebruikt om tafelkleden, placemats en andere huishoudelijke artikelen te versieren.
 3. Blackwork – Bij blackwork worden zwarte draden gebruikt om geometrische patronen te borduren. Het werd populair in de Tudor-tijd in Engeland en wordt tegenwoordig nog steeds beoefend.
 4. Crewel – Crewel is een oude Engelse borduurtechniek die vaak wordt gebruikt om bloemen en andere organische ontwerpen te borduren. Bij crewel wordt er gebruik gemaakt van wol of katoenen draden en er worden vaak lange steken gebruikt.
 5. Bargello – Bargello is een borduurtechniek die zijn oorsprong vindt in Florence, Italië. Het wordt gekenmerkt door het gebruik van rechte steken om een gevarieerd patroon te creëren. Het wordt vaak gebruikt om kussens en andere decoratieve artikelen te versieren.

Beginnen met borduren

Borduren is een leuke en ontspannende hobby die veel creativiteit kan bieden. Hier zijn enkele tips om te beginnen met borduren:

 1. Kies de juiste materialen – Voordat je begint met borduren, moet je de juiste materialen kiezen. Je hebt een borduurraam, naalden, garen, stof en een borduurpatroon nodig. Kies voor beginners een borduurpakket.
 2. Leer de basissteken – Er zijn verschillende steken die je kunt gebruiken bij het borduren, maar begin met de basissteken zoals de kruissteek, de steelsteek en de achtersteek. Je kunt online tutorials vinden om te leren hoe je deze steken kunt maken.
 3. Gebruik goede verlichting – Zorg ervoor dat je goede verlichting hebt om te borduren, vooral als je werkt met donkere stoffen. Een goede verlichting helpt om de draden en steken duidelijker te zien en kan oogvermoeidheid verminderen.
 4. Oefen geduld – Borduren is een vaardigheid die tijd kost om te ontwikkelen, dus wees geduldig met jezelf. Begin met kleine projecten en bouw je vaardigheden geleidelijk op.
 5. Houd je werk schoon – Het is belangrijk om je borduurwerk schoon te houden en weg te houden van vuil en stof. Gebruik een borduurraam om de stof strak te houden en werk op een schone, vlakke ondergrond.
 6. Maak gebruik van kleuren – Het gebruik van kleuren kan je borduurwerk tot leven brengen. Gebruik verschillende tinten van dezelfde kleur om diepte te creëren en experimenteer met kleurcombinaties om je eigen stijl te ontwikkelen.
 7. Geef niet op – Het kan soms moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven bij het borduren, vooral als je vastloopt of niet tevreden bent met je werk. Maar geef niet op! Borduren is een vaardigheid die tijd en oefening vergt. Blijf oefenen en je zult zien dat je vaardigheden zich verbeteren.
borduurpakket

Beginnen met borduren: de kruissteek

De kruissteek is een van de meest voorkomende en populaire steken in het borduren. Het is een eenvoudige steek die bestaat uit twee diagonale steken die elkaar kruisen, waardoor een X-vorm ontstaat. Hieronder leg ik uit hoe je een kruissteek maakt:

 1. Begin met het kiezen van een geschikt patroon. Kruissteken worden vaak gebruikt om afbeeldingen of patronen te maken en zijn geschikt voor beginners. Het patroon zal aangeven hoeveel kruissteken je moet maken en welke kleuren je moet gebruiken.
 2. Bevestig je stof in een borduurraam. Dit helpt om de stof strak te houden en te voorkomen dat deze gaat rimpelen of kreuken.
 3. Kies een naald die geschikt is voor de dikte van je garen en rijg de naald met draad in de kleur die je wilt gebruiken. Begin aan de achterkant van de stof en trek de draad door naar de voorkant.
 4. Maak het eerste deel van de kruissteek door de naald van onder naar boven door de stof te steken op de plaats waar de kruissteek moet beginnen.
 5. Steek de naald diagonaal over de stof naar de tegenoverliggende hoek waar de kruissteek eindigt. Dit vormt de eerste diagonale steek.
 6. Steek de naald terug in de stof, diagonaal over de eerste steek heen, van de hoek waar de kruissteek eindigt naar de hoek waar de kruissteek begon. Dit vormt de tweede diagonale steek en kruist de eerste diagonale steek in het midden om een X-vorm te creëren.
 7. Trek de draad voorzichtig strak en herhaal dit proces totdat alle kruissteken zijn voltooid.
 8. Werk af door de draad aan de achterkant van de stof af te knippen en deze vast te knopen.

De kruissteek kan op verschillende manieren worden aangepast om een ander effect te creëren. Door bijvoorbeeld te variëren in de grootte van de steek of in het aantal draden dat je gebruikt, kun je de dichtheid van de steek aanpassen en zo een gedetailleerder of juist grover borduurwerk maken.

Kruissteken worden vaak gebruikt bij het maken van patronen, het omlijsten van stofranden en bij het invullen van kleur in een afbeelding of motief. Het is een eenvoudige steek die gemakkelijk te leren is en een geweldige manier om te beginnen met borduren. Met wat oefening en geduld kun je kruissteken maken in verschillende patronen en kleuren om je eigen unieke creaties te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *