Hobby kiezen

Ik zoek een hobby

ik zoek een hobby

Help, ik zoek een hobby! Veel mensen hebben geen hobby en vinden dat vervelend, omdat ze het gevoel hebben iets te missen. En dat is niet zo vreemd, want een hobby kan een zeer positieve toevoeging zijn aan je leven. Als je geen hobby hebt, heb je eerder last van spanning en stress door je werk of bijvoorbeeld opleiding. Toch zijn er weinig mensen die tegen vrienden of familie zeggen: “Help, ik zoek een hobby”. Ze zijn bang om uitgelachen te worden of gezien te worden als een beetje suffig. Een hobby hebben krijgt gelukkig een steeds beter imago en er wordt vol trots gesproken over zelfgemaakte projecten. Maar: hoe kom je aan een leuke hobby?

Help, ik zoek een hobby

Als je op zoekmachines als Google een hobby zoekt, zie je zeker door de bomen het bos niet meer. Je komt al snel lijsten met honderden hobby’s tegen en dat maakt zoeken moeilijk. Het is slim om eerst te ontdekken in welke hoek je je hobby moet zoeken, zodat je gericht kan zoeken.

Het meest belangrijke bij het kiezen van een hobby is dat jij er heel enthousiast over bent en echt zin hebt om met je nieuwe hobby te beginnen. Dan is het prettig als het niet iets is waarvan je vindt dat je er heel goed in moet zijn, no pressure! Een hobby heb je niet om nog iets op je to-do list te zetten, die is lang genoeg.

Wat is een hobby?

Een hobby is een bezigheid of interesse die zonder verplichting en op eigen wijze wordt ingevuld. Een hobby is naast werk, studie en andere ‘verplichtingen’ een belangrijk onderdeel van de invulling van je tijd. Een hobby geeft ontspanning, plezier en voldoening, nodig voor ieder mens. Zeker als je het erg druk hebt, is een hobby onmisbaar. Vind je dat je helemaal geen tijd hebt voor een hobby? Dan kan een hobby je echt helpen om opbranden en stress te voorkomen. Lees dan ook de blogpost over tijd maken voor een hobby.

Het minder goede imago van hobby’s speelt bij de groep mensen die vinden dat je tijd altijd nuttig moet besteden. Ze beantwoorden de vraag ‘Wat is je hobby?’ met bezigheden als series kijken, shoppen en een terrasje pakken. Of met dingen als koken, klussen en kleding maken. Allemaal dingen de ze vast en zeker leuk vinden om te doen, maar het zijn geen hobby’s die je helpen te ontspannen en om stress te verminderen. Een hobby die je zelf, op jouw eigen manier. Dat kan prima met anderen die dezelfde hobby hebben, maar mag nooit als een verplichting voelen.

Ik zoek een hobby: Welke hobby past bij mij?

Ik heb een langere blogpost geschreven met de titel Welke hobby past bij mij en de essentie is dat je je hobby vind door terug te denken aan jezelf als kind. Natuurlijk hoef je nu niet direct te gaan vingerverven of de Lego uit de kast te halen (hoewel, Lego voor volwassenen is een prima hobby). Als kind deed je vanzelf wat je echt leuk vind en liet je dingen die je niet interesseerde altijd links liggen. Volwassenen maken zich veel meer druk over wat anderen ervan vinden of wat er verwacht wordt en doen daardoor soms dingen die helemaal niet bij ze passen.

Het is goed om bij jezelf te checken waar je als kind blij van werd en hoe je je daar nu bij voelt. Combineer die activiteit met iets waar je nu enthousiast over bent of wat regelmatig je aandacht trekt. Zo kom je dichterbij een hobby die echt bij je past. Dit is het moment om gericht te zoeken, zonder de weg kwijt te raken in het enorme aanbod van hobby’s. Het leuke is, is dat als je eenmaal weet wat je ongeveer wilt gaan doen, je vaak met weinig middelen en gemakkelijk aan je hobby kan beginnen.

Ik zoek een hobby: Meest gemaakte fout

Marktplaats staat er vol mee: verkeerd gekozen hobby’s. Een racefiets die slechts een paar keer is gebruikt, een complete set om te boetseren of een brandschone schildersezel. Veel mensen vinden het aanschaffen van hobbyspullen leuker dan de hobby zelf, voor je het weet staat je ‘hobbykamer’ vol spullen en kom je er alleen om af en toe te stoffen. Het kiezen van een hobby gaat dus nogal eens fout, voorkom dit door echt een eigen keuze te maken.

De meest gemaakte fout bij het kiezen van een hobby is je laten leiden door je omgeving of bijvoorbeeld social media. Zodra je iets voor een ander gaat doen, ook al lijkt dat niet zo, ervaar je steeds meer druk en zal je uiteindelijk niet kunnen genieten van de rust en ontspanning die een hobby geeft. Je hebt de juiste hobby gevonden als je er enorm veel zin in hebt en als het je weinig kan schelen als je er helemaal niet goed in bent. Het resultaat is dan niet belangrijk, het doen geeft je de voldoening al.

Beginnen met een hobby

Als je voorbij het ‘ik zoek een hobby’ bent, dan kan je beginnen aan je hobby. De reden dat veel mensen niet beginnen is de angst het niet af te maken. Het mooie van een hobby is, is dat er geen eindpunt aan zit, jij bepaalt hoe vaak en hoe lang je ermee bezig bent. Het is echt niet fout of vreemd om af en toe van hobby te wisselen of verschillende hobby’s naast elkaar te hebben. Zo kan je in de zomer heel andere dingen leuk vinden dan in de winter.

Het klinkt zo makkelijk: Begin gewoon. Maar iets nieuws beginnen zorgt bij veel mensen voor twijfel en uitstel. Als je merkt dat je wel vaak denkt aan een bepaalde hobby, maar er niet aan toe komt om het ook echt te doen, zet het dan zwart op wit in je agenda. Plan een paar uurtjes in om toch, gewoon, maar te beginnen. Maak er een concrete actie van en zet dat in je agenda. Bijvoorbeeld: Een schets maken, een ronde fietsen of een schilderij op nummer bestellen. Als het maar iets is om een begin te maken.

Een afspraak met jezelf helpt om echt aan je hobby te beginnen. Zo kan je wennen aan een nieuwe activiteit in je leven. Plan het liefst op een vast moment in de week een moment om met je hobby bezig te zijn. Je merkt vanzelf of je vaker aan de slag gaat of dat regelmatigheid goed voor je werkt. Check of je behoefte hebt om iets te leren voor je hobby en hoe je dat wilt aanpakken, ook nu geldt weer, neem geen impulsieve beslissingen en kijk wat er op je pad komt, je hebt geen haast!