Beginnen met een hobby

Hoe maak ik tijd voor een hobby?

Als je agenda vol staat met werk, studie, sociale afspraken, sporten en noodzakelijke huishoudelijke klusjes, dan heb je waarschijnlijk te weinig tijd voor jezelf. Veel mensen vinden dat helemaal niet zo erg, het rustig aan doen kan later wel. Sommige mensen zijn zelfs liever helemaal niet alleen, ze plannen graag hun weekenden en avonden ver vooruit vol. Als je, net als ik, wel behoefte hebt aan tijd voor jezelf, dan is dat best frustrerend als dat niet vaak genoeg lukt. Maak tijd voor een hobby.

Waarom zou je tijd vrij maken voor een hobby?

Tijd vrij maken voor een hobby is bijna onmogelijk als je al een druk leven hebt. Bovendien lijkt het alsof je best wel hobby’s hebt, zoals naar de sportschool gaan, een gezellig terrasje pakken, naar de film gaan en een dagje winkelen. Je kan het gevoel hebben dat een andere hobby niet nodig is, zeker als de mensen in je omgeving daar ook niet veel aandacht voor hebben. Toch is het hebben van een hobby, een activiteit die je echt helemaal doet omdat jij dat leuk vindt (ook als je alleen thuis bent), een waardevolle toevoeging aan je leven.

Een hobby brengt ontspanning, plezier en het is goed voor je zelfbeeld. Als je regelmatig tijd besteedt aan een hobby, geeft dat voldoening. Als je merkt dat je steeds iets beter wordt in wat je doet, of iets moois hebt gemaakt waar je trots op bent, kom je los van bijvoorbeeld frustratie van werk en het hooghouden van (te) veel ballen. Juist mensen die veel thuis zijn met een gezin hebben veel baat bij het hebben van een hobby, het verplicht ze om regelmatig tijd voor zichzelf te nemen en afstand te nemen van anderen. Voor werkenden is een hobby onmisbaar. Het geeft je de kans om echt iets compleet anders te doen dan wat je voor je werk doet. Bovendien zorgt de voldoening die je van je hobby krijgt ervoor dat die voldoening niet meer uit je werk hoeft te komen. Resultaat: minder druk en veel minder stress.

Het belang van tijd voor jezelf

Je hoort vast wel eens iemand zeggen dat als je geen tijd hebt, dat je tijd moet maken. Ik kan niet zoveel met zo’n uitspraak, want hoe maak je tijd? Het vreemde is, dat als bijvoorbeeld je beste vriendin belt of je vanavond langs kan komen, want ze moet echt even praten, dat je zeer waarschijnlijk gewoon gaat. En dat als je wordt uitgenodigd om zaterdag mee te gaan winkelen of voor een lunch, dat je niet stil staat of je daar tijd voor kan maken. Je zorgt er gewoon voor dat je kan gaan. Een uitnodiging aan jezelf om vanavond te gaan tekenen, schrijven, wandelen of te knutselen, heb je waarschijnlijk nooit gestuurd. Afspraken met jezelf en enkel voor jezelf, die verzet je makkelijk of maak je helemaal niet. Want hoe belangrijk is dat helemaal?

Je raadt het al, afspraken maken met je zelf om iets leuks te doen, voor jezelf zijn misschien wel de belangrijkste afspraken die je hebt. Hoe je afspraken met jezelf maakt, zegt veel over hoe je met jezelf omgaat. Gun je jezelf tijd, aandacht, energie en, tja als we toch op die tour gaan, liefde? Of reageer je op wat er op je pad komt en zie je wel waar het uitkomt, met de kans dat je ergens terecht komt waar je je helemaal niet prettig voelt. Zelfs met een paar uurtjes per week geef je jezelf een enorm kado: zelfwaardering.

Hoe maak ik tijd voor een hobby?

Als je het belang inziet van het hebben van een hobby, al is het maar iets dat je een keer in de week doet, dan moet je er nog wel tijd voor vinden. Het is slim om eerst een hobby te kiezen die echt bij je past, zodat je enthousiast bent over de activiteit die je gaat doen. Vervolgens zorg je dat je alles in huis hebt wat je nodig hebt om je hobby uit te voeren. Als je weinig tijd hebt, kies dat iets waarbij je weinig voorbereidingstijd hebt en waarmee je een volgende keer weer makkelijk door kan gaan. Als je iets nieuws gaat leren, dan is een korte cursus aan te raden, je hebt dan gelijk een vast moment in je agenda staan om op gang te komen.

Zet de afspraak met jezelf om je hobby te doen in je agenda. Deze afspraak kan niet worden verzet, het is belangrijk. Je plant minimaal één afspraak per week en je doet dat alvast zes weken vooruit. Als je het idee hebt dat je er helemaal geen tijd voor hebt, dan is het tijd om even kritisch naar jezelf te zijn.

Zijn er momenten in de week dat je onderuitgezakt op de bank een serie of film kijkt? Hoe gaat het met je social media, hoeveel tijd scroll je door de time lines? Ben je iemand die graag de dagelijkse praatjes maakt met huisgenoten, de buurvrouw of de groenteboer? Ben je iemand die continu opruimt en schoonmaakt? Klap je je laptop ‘s avonds nog even op en om je werkmail te checken? Dit zijn allemaal dingen die je doet om afleiding te krijgen van jezelf. En die dingen die je in je vrije tijd. Je kostbare vrije tijd.

Het is de moeite waard om een week bij te houden wat je precies doet in je vrije tijd. De tijd die je niet besteedt aan slapen, eten, werk/studie, noodzakelijk huiswerk en persoonlijke verzorging. Je mag de zorg voor kinderen en andere huisgenoten zeker ook als werk zien. Dus iedere keer als je even op Facebook kijkt, de tv aanzet, een podcast luistert, belt met je moeder, rondkijkt in winkels, folders doorbladert, een drankje doet in het café of je werkmail leest, noteer je. Zo’n lijst kan behoorlijk confronterend zijn, maar het is voor een goed doel en zal je motiveren om je vrije tijd anders te gebruiken.

Een hobby kost je niet veel tijd

Een hobby hebben en bijhouden kost weinig tijd. Het kost je in het begin wat wilskracht, maar je merkt al snel dat je uitkijkt naar het moment in de week dat helemaal voor jezelf is. Twee uur per week is al genoeg om te genieten van de voordelen van een hobby, die tijd heeft iedereen. Als je eenmaal geweld bent aan het plannen van je hobby in je vrije tijd, kijk je anders naar hoe je die tijd besteedt. Je hecht dan meer waarde aan de afspraken die je met jezelf maakt om iets leuks te gaan doen en laat je minder leiden door wat je omgeving aan je vraagt. In het begin kan het best lastig zijn, maar tijd vrijhouden voor je hobby wordt steeds makkelijker en na verloop van tijd gaat het vanzelf.

3 gedachten over “Hoe maak ik tijd voor een hobby?

Reacties zijn gesloten.