Beginnen met een hobby Hobby kiezen

Wat zijn leuke hobby’s voor moeders?

Moeders (en ook vaders!) met jonge kinderen hebben vaak weinig tijd voor zichzelf. Als ik aan een moeder vraag of ze een hobby heeft, blijft het meestal stil en wordt ik met een verwarde blik aangekeken. Ik denk toch niet echt dat er tijd is voor een hobby? Het is voor ouders erg belangrijk om iets voor zichzelf te doen, al is het maar een paar uurtjes per week. Lees de blogpost over hoe je tijd kan maken voor een hobby nog eens als je een uurtje tijd voor jezelf al veel vindt.

Hobby’s voor moeders

Een hobby is een activiteit zonder verplichting met als resultaat ontspanning, voldoening en plezier. Een hobby ter ontspanning is altijd een activiteit die niet lijkt op wat in het dagelijks leven al gedaan wordt tijdens werk, studie, huishouden en persoonlijke verzorging. Voor moeders (en vaders) die voor jonge kinderen zorgen, is het extra belangrijk om een hobby te kiezen die helpt om uit het dagelijks ritme te komen.

Het is voor moeders verleidelijk om dingen als koken, shoppen, yoga of (kinder)kleding maken als hobby te noemen. Hoewel dit hobby’s kunnen zijn, is het voor moeders vaak niet het geval. Ik moet even streng zijn. Er is sprake van een verwachting, een verplichting. Er moet worden gekookt, je bent niet helemaal vrij om je creativiteit in te zetten, want je kinderen eten niet alles. Shoppen is in mijn ogen nooit een hobby, maar het is zeker geen hobby als je met een lijstje het winkelcentrum ingaat. Yoga doe je om je lichaam fit te houden, het hoort in het vakje persoonlijke verzorging. En ook zelf kleding maken is geen hobby als je iets maakt met als doel dat jij of je kinderen het gaan dragen. Ook dan is je creatieve vrijheid er niet.

Een goede hobby voor moeders is een activiteit die echt anders is dan de dingen die in het dagelijks leven voorbij komen. Een andere wens is dat de hobby ontspanning geeft en dat er niet veel vrije tijd voor nodig is. Moeders hebben het al druk genoeg. Een voorwaarde is dat de hobby helemaal voor jezelf gedaan wordt, want laten we eerlijk zijn, een middagje knutselen met de kinderen is erg gezellig, maar geeft je weinig ontspanning.

11 Ontspannende hobby’s voor moeders (en vaders)

 1. Schrijven. Zet een kop thee of koffie, zoek een rustig plekje op, pak pen en papier en begin. Schrijven is een hobby die je altijd kan doen. Je schrijft helemaal voor jezelf, dus alles is goed. Je kan schrijven over je dag, je kan kleine gedichtjes maken of je fantasie in worden vatten. Let wel op dat je niet een verhaal gaat schrijven over een kindje dat ‘toevallig’ dezelfde naam heeft als jouw kind. Je begrijpt, schrijf niet voor of over iemand, behalve jezelf. Lees ook: Hoe begin ik met schrijven.
 2. Kleuren voor volwassenen. Misschien zit je wel eens met je kinderen te kleuren, gezellig aan tafel terwijl je over van alles en nog wat kletst. Erg gezellig, maar niet helemaal om voor jezelf te ontspannen. Het is slechts een kleine stap om met kleuren in no time helemaal in de flow te komen. Veel volwassenen kleuren om te ontspannen. Je kan gelijk beginnen en hebt er weinig voor nodig. Er zijn verschillende kleurboeken voor volwassenen met allerlei thema’s. Maak het compleet door je eigen set kleurpotloden te kiezen, een set die ver weg blijft van kinderhandjes en helemaal alleen voor jou is. (linkjes naar bol.com)
 3. Ukelele leren spelen. Een muziekinstrument bespelen is een uitstekende hobby voor moeders. Je speelt voor jezelf, ontwikkelt je vaardigheid en het verplicht je om te spelen op een moment dat je alleen bent. Als je nog geen instrument bespeelt en het wel eens wilt proberen, is de ukelele een goede keuze. Het is niet moeilijk om mee te beginnen en een ukelele is goedkoop om aan te schaffen (Bol.com). Haal een boek uit de bieb, zoek eerste lessen op YouTube of gebruik een app om te beginnen. Voor je het weet speel je je eerste akkoorden en nummers.
 4. Boetseren. Boetseren is in dit geval dus niet kleien met de kinderen, dat is denk ik inmiddels geen verrassing. Boetseren is wel verrassend leuk en je kan het zo makkelijk houden als je zelf wilt. Ik zie vaak leuke ideeën op Pinterest, maar gewoon je gevoel volgen levert juist mooie creaties op. Vergeet niet, het hoeft niet iets praktisch te worden of persé een konijntje omdat je dochter dat zo leuk vindt. Maak iets moois voor jezelf.
 5. Scrapbooken. Een scrapbook houd je altijd voor jezelf bij, dat maakt het een goede hobby voor moeders. Scrapbooken is een soort dagboek, maar dan gemaakt met plaatjes, tekst, tekeningen, knipsels, kleuren etc. Je geeft een beeld van hoe je dingen ervaart zonder een soort verslag te maken van wat je doet. Het hoeft zeker niet iedere dag (mag wel!), maar probeer dit regelmatig te doen, bijvoorbeeld wekelijks. Het is erg leuk om na een tijdje terug te bladeren en zo je indrukken van wat je meemaakt nog eens te zien. Ik schreef er een uitgebreide blogpost over.
 6. Diamond painting. Deze populaire hobby wil je niet eens in de buurt van kinderen doen. Ideaal dus voor als je het erg moeilijk vindt om iets voor jezelf te doen en je het wel leuk vindt om stap voor stap een mooi kunstwerk te maken. Je hoeft niet enorm creatief te zijn, maar wel geduldig. Een groot voordeel is dan je diamond painting makkelijk kan opstarten en weer wegleggen als je klaar bent. Lees ook: Hoe begin ik met diamond painting.
 7. Borduren. Als je houdt van naald en draad dan is borduren een heerlijk rustgevende hobby. Borduren is echt niet alleen voor ouderen, er zijn heel hippe en moderne borduurpakketten verkrijgbaar. Let wel op dat je niet voor je kind gaat borduren, bijvoorbeeld een afbeelding van een favoriete Disney-held. Kies iets uit wat je zelf leuk vindt, dan wordt het nooit een taak die je nog moet doen. Lees ook: Hoe begin ik met borduren.
 8. Vreemde taal leren. Zolang het niet praktisch is (voor je werk of studie), is een vreemde taal leren een heel goede hobby om even los te komen van het dagelijkse ritme. Een vreemde taal leren dwingt je om te focussen. Vaak hebben mensen die van taal houden wel een taal die ze altijd nog eens zouden willen leren (en daar komt het nooit van). Kies je voor een vlotte Spaans, het keurige Duits of het onbekende Japans? Je kan natuurlijk een cursus volgen, maar als je wat zelfdiscipline hebt, kan je ook thuis zelf aan de slag met een online cursus of app.
 9. Legpuzzel maken. Een puzzel van 1.000 stukjes, die leg je niet samen met je kinderen. Puzzelen is een enorm rustgevende hobby, voor je het weet zit je lekker een avondje op je gemak stukjes te zoeken met een potje thee of glas wijn. Natuurlijk kies je voor een puzzel die je mooi vindt. Er zijn komische puzzels (Jan van Haasteren), mytische puzzels, landschap puzzels, natuur puzzels etc. Een puzzel vind je altijd wel in de buurt via Marktplaats of je vrienden en familie. Wil je een specifieke puzzel, dan zijn ze natuurlijk altijd online te vinden. Nog een extra tip (van een ervaren puzzelaar), gebruik een puzzelmat of puzzelmap, zodat je je puzzel makkelijk kan opbergen en weer kan opstarten.
 10. Boogschieten. Boogschieten is een hobby die voor veel mensen niet bekend is. En dat zorgt ervoor dat het een zeer geschikte hobby is voor ouders met jonge kinderen. Boogschieten is gegarandeerd een activiteit die je niet in het dagelijks tegen tegenkomt (of je moet handbooginstucteur zijn, natuurlijk..). Op verrassend veel plekken in Nederland kan je leren boogschieten, via deze link vind een locatie bij je in de buurt. Vervolgens kan je zelf oefenen bij een vereniging en zelfs meedoen aan wedstrijden als je dat leuk vindt. Een handboog kan je in het begin lenen of huren, dus maak gerust kennis met deze leuke hobby.
 11. Wandelen. De laatste hobby in dit rijtje is wandelen. Met wandelen als hobby bedoelen we niet het lopen naar school, het station of de markt. Wandelen doe je zonder dat je persé ergens naar toe moet, om over een bepaalde tijd maar helemaal niet te beginnen. Heel veel mensen wandelen, je ziet ze vaak alleen of samen over paden gaan in het bos, het park, langs de rivier of gewoon in de stad. Als je een half uurtje flink wandelt, voel je vanzelf een ontspanning in je lichaam zakken. Je ademhaling gaat omlaag, je stappen worden rustiger en je schouders en nek ontspannen. Wie dat dagelijks doet, voelt zich heel snel minder gespannen. Vind je het moeilijk om met wandelen te beginnen? Lees dan de uitgebreide blogpost hierover.

Eén gedachte over “Wat zijn leuke hobby’s voor moeders?

Reacties zijn gesloten.