Beginnen met een hobby Creatieve hobby's Handwerken

Hoe begin ik met borduren?

Laatst kwam ik iemand tegen die een heel leuke tas had, er waren stijlvolle bloemen op geborduurd. Ik vroeg waar ze de tas had gekocht. Ze vertelde dat de tas van de markt kwam en dat ze er zelf bloemen op had geborduurd. Ik gaf haar vol bewondering een compliment en verzuchtte dat ik dat echt niet zou kunnen, ik ben niet zo handig met naald en draad. Ze reageerde met de onvermijdelijke vraag: “Heb je het wel eens geprobeerd?”. Ik moet toegeven dat ik na de basisschool nooit meer iets met handwerken heb gedaan. Ik besloot op onderzoek uit te gaan om te ontdekken of borduren iets voor mij zou kunnen zijn.

Borduren voor beginners

Als je begint met borduren, is het verstandig om het eenvoudig te houden. Een eerste borduurwerk met een beperkt aantal steken en kleuren houdt het overzichtelijk. Je allereerste steken kan je maken op een stukje borduurstof om het gevoel erbij te krijgen en te oefenen. Als je zelf een idee hebt wat je wilt borduren, kan je vrij borduren. Er zijn ook patronen die je kan overnemen of complete borduurpakketten waarin je gelijk de juiste garen hebt.

Borduren is een hobby waar je je leven lang plezier van kan hebben. Een eerste zoekactie op Google laat zien dat er verschillende steken, naalden, garen, stoffen, patronen en zelfs borduurmachines zijn. Er is een wereld om te ontdekken en dat is voor een beginner best overweldigend. Duidelijk is wel dat ik eerst wat basistechnieken te leren heb en daarvoor heb ik wat eerste materialen nodig.

Hoe kan ik leren borduren?

Borduren is een hobby waarbij je als beginner moet leren van iemand met ervaring. Je kan de benodigde kennis op verschillende manieren vinden. Kies er één die goed bij je past en houd het daar in het begin bij, zodat je niet overspoeld wordt met informatie. Je leert iets nieuws en te veel verschillende tips en uitleg kunnen het borduren onnodig ingewikkeld maken met kans dat je het opgeeft. Als je merkt dat een leermethode niet goed werkt, kan je altijd nog overstappen naar een andere.

5 Manieren om te leren borduren

  1. Vraag les van een iemand uit je omgeving met ervaring met borduren. Als je iemand kent die goed kan borduren, kan je vragen of je wat eerste lessen kan krijgen. Voel je niet bezwaard om dat te vragen, de meeste mensen vinden het leuk dat je hun kunde ziet en helpen graag. Niet iedereen is een goede leraar, dus als je met een kennis aan de slag gaat, begin dan met een paar keer.
  2. Volg een borduurcursus of -workshop voor beginners. Dit is een duurdere methode, maar je weet dan wel dat je les krijgt van iemand die niet alleen kan borduren, maar ook ervaring heeft met lesgeven. Tijdens een cursus of workshop leer je samen met andere beginners borduren. Het is prettig om anderen bezig te zien die, net als jij, nog niet goed weten hoe het moet. Een ander voordeel is dat een borduurcursus of -workshop meestal inclusief de nodige materialen is, je hebt dan gelijk de kans om verschillende materialen te proberen.
  3. Volg een online borduurcursus op YouTube. Op YouTube vind je veel video’s over borduren waarbij ervaren, vaak jongere, borduurders laten zien hoe ze te werk gaan en hoe je kan borduren. Het is prettig dat je een video kan pauzeren of opnieuw kan afspelen als je bijvoorbeeld een steek niet in één keer helemaal goed zag. Als je het fijn vindt om in je eigen tijd en thuis te leren borduren, is een online cursus ideaal. Kies voor een cursus waarbij je wel de kans hebt om vragen te stellen of je werk te laten zien, anders heb je kans dat je het jezelf verkeerd aanleert.
  4. Gebruik een boek over borduren voor beginners. Ga naar de boekhandel, de bibliotheek of de kringloopwinkel en zoek een boek uit over borduren die je aanspreekt. Let wel op dat je een boek kiest voor beginners, met uitleg over materialen en technieken. Een boek met de basis van borduren is handig om te hebben, voor als je een project begint waar je een steek nodig hebt die je niet vaak gebruikt. Je kan altijd en op je eigen tempo terugbladeren als je het even niet meer weet.
  5. Begin met een kant-en-klaar borduurpakket. Als je jezelf graag dingen aanleert, kan je ervoor kiezen om een borduurpakket voor beginners te kiezen en gewoon aan de slag te gaan. Er zijn veel verschillende pakketten waarmee je een eerste borduurwerk kan maken. Er wordt geadviseerd om wel met een kleiner project te beginnen, dus niet gelijk een kussen of kunstwerk van 50×50 cm. Sommige pakketten komen met een (online) handleiding zodat je zelf aan de slag kan. En mocht het toch niet helemaal lukken, dan kan je altijd nog kiezen voor één van de andere manieren om te leren borduren.

Wat heb je nodig om te beginnen met borduren?

Onafhankelijk van de manier waarop je gaat leren borduren, heb je materialen nodig om je eerste borduurwerkje te kunnen maken. De materialen die je minimaal nodig hebt, zitten in borduurpakketten voor beginners, bijna iedere aanbieder heeft wel zo’n pakket samengesteld. Je kan natuurlijk ook zelf kiezen welke garen, naalden en stoffen je koopt, hoewel ik de hoeveelheid soorten en maten best verwarrend vind. Een beetje hulp van een ervaringsdeskundige is dus aan te raden om tot je eerste borduur-uitrusting te komen. Dit heb je nodig:

Garen. Als je naar borduurgaren zoekt, kom je als snel de term DCM garen tegen. DCM garen zijn glanzende katoenen garen die geschikt zijn voor borduren. DCM garen zijn kleurvast, zodat je boorduurwerk mooi blijft, ook als je het wast.

Borduurnaalden. Borduurnaalden zijn botte, dunne naalden. Afhankelijk van de stof die je gebruikt, kies je de juiste dikte van de naald. Borduurnaalden hebben een smal, langwerpig oog, dat maakt het lastig om je garen aan je naald te maken. Een naalddoorhaler is een handige ding om het makkelijker te maken.

Borduurring. Je kan de stof waarop je borduurt vastklemmen in een borduurring. Het houdt je borduurwerk mooi strak, zodat je makkelijker kan borduren. Je kiest de maat van de ring op basis van de grootte van je borduurwerk. Bij een groot project verplaats je de stof naar mate je werk vordert. Je kan ook kleding in een borduurring spannen.

Borduurlinnen of Aida. Borduren doe je over het algemeen op linnen of Aida. Aida is een grove stof die geschikt is voor borduren met de kruissteek. Vrij borduren kan op linnen, de fijnheid van de stof bepaald met welke naald je werkt en hoe fijn je borduurwerk wordt. Voor beginners wordt een wat grovere linnen stof geadviseerd.

Borduurschaar. Voor borduren gebruik je een kleine, korte en scherpe schaar. Je kan met een borduurschaar fijne draden doorknippen en heel precies werken. Een eenvoudige borduurschaar is voldoende, maar er zijn prachtig ontworpen schaartjes te koop. Leuk om jezelf kado te doen als borduren een hobby voor jou blijkt te zijn.

Borduurpatroon. Een ontwerp van wat je gaat borduren noem je een borduurpatroon. Je kan een bestaand patroon gebruiken, of een eigen patroon tekenen. Voor het tekenen op je borduurstof kan je een afwasbare stift of pen gebruiken, dan is het niet erg als je een foutje maakt bij het tekenen. Een bestaand patroon kan al voorgedrukt zijn op de borduurstof of in de vorm van een telpatroon zijn. Een telpatroon is een schematisch weergegeven patroon met symbolen voor de steken en getallen voor kleuren.

3 gedachten over “Hoe begin ik met borduren?

Reacties zijn gesloten.