Hobby kiezen

6 Hobby’s voor managers

Als manager heb je altijd een goed gevulde agenda en komen daar dagelijks onverwachte dingen bij die je aandacht vragen. Managers moeten echt hun best doen om af en toe eens pauze te nemen en aan het eind van de dag op tijd naar huis te gaan. Het werk stopt nooit en om eerlijk te zijn: managers hebben het graag druk. Probeer een manager maar eens tien minuten stil en zonder afleiding op een stoel te laten zitten. Dat lukt niet. Ik weet het uit ervaring, is was zo’n manager. Ik was een manager met veel verantwoordelijkheid en zonder hobby. Daar had ik echt geen tijd voor.

Waarom managers een hobby nodig hebben

Een drukke baan waarbij contact met verschillende mensen en flexibiliteit dagelijks voorkomen, vergt veel van de mentale capaciteit van managers. Managers kiezen voor de hectiek die hun baan met zich meebrengt, het geeft ze energie. Echter, ieder mens heeft een maximum capaciteit en kans op overbelasting. Managers kunnen hun mentale kracht opladen met ontspanning. Zonder ontspanning is er kans op overspanning en uiteindelijk burn out. Een eenvoudige manier om te ontspannen na een intensieve werkdag is het uitoefenen van een hobby. Een hobby die bij een manager past, vergt weinig van de mentale capaciteit en is bij voorkeur een sportieve of creatieve activiteit.

Een hobby helpt je om stress, druk en spanning uit je dagelijks leven te verminderen. Als je een drukke baan hebt, is het verleidelijk om aan het eind van de dag op de bank te ploffen en ontspanning te zoeken bij Netflix. Ik heb dat ook jaren gedaan, ik vond dat ik een avondje op de bank wel verdiend had en miste de energie om de deur uit te gaan om te gaan sporten of iets anders te doen. Ik had geen tijd voor hobby’s en was al blij als ik in het weekend even niks hoefde.

Door naast het werk eigenlijk niets te doen voor mezelf, verhoogde ik onbewust de druk op mijn werk. Als je je werk als top prioriteit ziet, stop je er veel tijd, energie en aandacht in. Daardoor verwacht je er wel iets voor terug. Een salaris, maar ook waardering, voldoening en zelfverzekerdheid. Als je dat niet of te weinig krijgt, ontwikkel je een ontevreden gevoel en verhoog je onbewust de druk nog meer. Het helpt enorm als je niet al je behoefte aan waardering, voldoening en zelfverzekerdheid uit je baan hoeft te halen. En van Netflix krijg je het niet.

Meer waardering, voldoening en zelfverzekerdheid dankzij een hobby

Om de druk op je baan te verminderen, kan je je behoefte aan waardering, voldoening en zelfverzekerdheid halen uit iets anders. Veel jonge ouders ontdekken dat het zorgen voor kinderen dit voor ze doet. Ze ‘ontdekken’ dat werk minder belangrijk wordt. Dat klopt ook, want de druk om alles uit het werk te moeten halen is verminderd. Of ze ook minder stress krijgen, hangt af van hoe ze het ouderschap ervaren.

Iets wat zeker druk op het dagelijks leven vermindert, is het hebben van een hobby. Voorwaarde is wel dat je hobby iets anders van je vraagt dan je werk of gezinsleven. Iets compleet anders doen, zorgt ervoor dat je brein rust ervaart van je dagelijkse dingen en werk. Je ervaart duurzame ontspanning en krijgt weer nieuwe capaciteit voor je drukke bestaan. Voor managers zijn hobby’s waarbij je je denkvermogen gebruikt geen goede optie, je hebt de hele dag al genoeg aan je hoofd. Hobby’s waarbij je fysiek bezig bent, bijvoorbeeld met je handen iets maakt, zijn zeer geschikt voor managers.

6 Hobby’s voor managers

Managers hebben vaak het gevoel dat ze helemaal geen tijd hebben voor een hobby. In een blogpost hierover heb ik uitgelegd dat een paar uurtjes per week voldoende is om te genieten van de voordelen van het hebben van een hobby. De volgende hobby’s zijn zeer geschikt voor managers omdat je er makkelijk aan kan beginnen en er een andere keer weer mee verder kan gaan.

Wandelen. De meest eenvoudige hobby om in je leven in te passen is wandelen. Het gevaar is wel dat je tijdens het wandelen over je werk nadenkt of zelfs nog even een telefoontje doet. De voordelen van wandelen ervaar je pas als je minimaal een half uur wandelt in een rustige omgeving, het liefst in de natuur, zonder afleiding van mensen of apparaten. Dus ondertussen een podcast luisteren is niet de bedoeling. Hoewel wandelen eenvoudig lijkt, is het voor managers moeilijk om echt alleen maar met wandelen bezig te zijn. Lukt het niet? Geen probleem, er zijn nog meer hobby’s die zeer geschikt zijn voor managers.

Tekenen. Tekenen is een hobby die voor iedereen geschikt is, dus ook voor managers. Kan je helemaal niet tekenen? Perfect. Dan zal je vrij snel vooruitgang boeken en dat geeft een boost aan je zelfvertrouwen en voldoening. Beginnen met tekenen is eenvoudig, ik schreef er een blogpost over die je op gang helpt. Voor je het weet zit je te schetsen en voel je je een stuk meer ontspannen.

Borduren. Borduren is echt niet alleen voor senioren of crea-bea’s. Er zijn erg leuke boeken en patronen om hippe dingen te maken. Maar waarom borduren zo geschikt is voor managers is dat het je in no time complete ontspanning biedt. Borduren is typisch een bezigheid waarbij je in de ‘flow’ raakt en helemaal niet meer bezig bent met je zorgen en gedachten. Lees om te beginnen de blogpost over borduren.

Schilderen op nummer. Als je denkt dat je niet erg creatief bent, dan is schilderen op nummer iets voor je. Deze hobby verplicht je op je volledig te concentreren op de juiste kleur verf, je penseel en de lijntjes. Je kan direct beginnen en stoppen wanneer je wilt, je hoeft alleen je penseel even schoon te maken. Om het nog makkelijker voor je te maken, geef ik je alvast een paar voorbeelden van leuke schilderijen die je kan maken.

Hardlopen. Na een half uurtje hardlopen voel je je compleet anders, je bent ontspannen, tevreden en energiek. Is een half uur hardlopen voor jou nog helemaal niet haalbaar? Perfect. Dan zal je snel vooruitgang boeken in het begin en je echt super voelen na iedere training. Als beginner kan je een schema volgen, lees de blogpost over beginnen met hardlopen.

Tuinieren. Met je handen letterlijk de grond in, dat is zeker anders dan je werk. (Als je geen manager bij een tuinbedrijf bent dan) Met een paar vierkante meter grond of bakken op je balkon kan je prima beginnen met tuinieren. Ik schreef er een blogpost over. Ga voor een mooie bloementuin of juist voor groenten en kruiden, het is helemaal jouw wereld.

2 gedachten over “6 Hobby’s voor managers

Reacties zijn gesloten.