Hobby kiezen

Welke hobby’s zet je op je cv?

Laatst sprak ik een loopbaancoach, hij had mijn CV bekeken en wilde er wat vragen over stellen. Tot mijn verbazing gingen alle vragen over de hobby’s die op mijn CV staan. Hij vroeg wat ik dan precies schilder en wat ik schrijf. En wat bedoel ik met bouwpakketten maken? Achteraf blijkt dat ik mijn opleidingen en werkervaring uitgebreid genoeg heb beschreven, maar mijn hobby’s en interesses te weinig aandacht geef op mijn CV. Daar wilde ik meer over weten.

Waarom zijn hobby’s op je cv belangrijk?

Het CV wordt nog altijd gebruikt voor de eerste selectie van kandidaten voor een vacature, je maakt er je eerste indruk mee. Met je CV vertel je niet alleen over je opleiding en werkervaring, maar ook wie je bent en wat je belangrijk vindt. Met het benoemen van je hobby’s maak je je CV compleet, mits je dat op de juiste manier doet.

Een CV zonder hobby’s is minder persoonlijk en zeer zakelijk. Toch is het beter om geen hobby’s te noemen als je ze niet hebt of als je hobby erg privé is. Ook te algemene hobby’s kan je beter niet noemen, of anders beschrijven. Hobby’s kunnen je CV echt verbeteren, zeker als je nog weinig werkervaring hebt. Je kan laten zien dat je wel degelijk ervaring hebt in je leven.

Welke hobby’s zet je op je CV?

Allereerst een gouden regel dat geldt voor iedere CV: overdrijf niet en houd het bij de waarheid. Iets niet noemen kan wel, maar iets noemen dat niet waar is, dat kan niet. Met je hobby’s de kant benadrukken die aansluiten bij de vacature is slim. Zo kan je bijvoorbeeld bij voetbal de teamsport, je competitie-drang of de sociale kant belichten, afhankelijk van de vacature. Hierbij is het voor jezelf goed om te checken of dat wat jij belangrijk vindt aan je hobby, ook past bij de vacature en het bedrijf waar je voor gaat. Een goede extra controle voor jezelf dus, zelfs voordat je gaat soliciteren.

Veelgevraagde kwaliteiten en eigenschappen in vacatures passen goed bij allerlei hobby’s, ik deel een lijstje ter inspiratie die ik samenstelde door op verschillende websites informatie te verzamelen. (Dan hoef je dat niet meer te onderzoeken) De genoemde kwaliteiten staan zeer waarschijnlijk niet allemaal in één vacature, maar komen vaak voor.

Flexibel, aanpassingsvermogen

In bijna iedere vacature komt het woord ‘flexibel’ voor. Hiermee wordt niet gevraagd naar je lenigheid (bijvoorbeeld bij yoga), maar naar je vermogen om je aan te passen als dingen eens anders lopen dan gepland. Op de bonnefooi je vakantie invullen is een goed voorbeeld van flexibel zijn. Het onbekende aangaan in een Escape Room, de elementen trotseren bij bergklimmen of lange afstand wandelen, maar ook het snel kunnen schakelen bij teleurstelling tijdens een toernooi, spel of game laat zien dat je flexibel bent.

Gepassioneerd

Het was een tijd lang het trendwoord in vacatures: Passie. Passie voor werkelijk alles werd gevraagd. Inmiddels is de vraag naar gepassioneerde mensen weer genormaliseerd tot de wens dat een nieuwe werknemer vanuit een eigen overtuiging en/of liefde een vak uitoefent. Je passie tonen met een hobby op je CV kan heel goed. De kunst is om je hobby zo precies mogelijk te beschrijven, zodat je echte ‘passie’ zichtbaar wordt. Als je dol bent op het zelf maken van pasta, benoem dat dan ook en maak er niet kort en bondig ‘koken’ van. Maak je in je vrije tijd het liefst video’s over de nieuwste race games, vertel dat en houd het niet bij ‘video’s maken’. Je begrijpt, met iedere hobby kan je je passie tonen.

Teamgericht

Nog een kwaliteit die eigenlijk niet te missen is in een vacature: teamgerichtheid. Iedere werkgever wil teamspelers (die zelfstandig kunnen werken!), we kunnen er niet omheen. Als je een teamsport doet, dan is dat natuurlijk een inkopper. Benoem gerust het team waarin je speelt, je bent er trots op. Als je je hobby individueel uitoefent, dan is het moeilijker om je teamgerichtheid te tonen. Benoem gerust dat je lid bent van een vereniging of graag samen met een vriend hobbyt. Als het nu eenmaal zo is dat je je hobby alleen doet en daar juist intens van geniet, dan kan het ook zijn omdat je tijdens je werk met veel mensen werkt, benoem dat gerust. Bijvoorbeeld: ‘Na een gezellige werkdag met mijn collega’s, ontspan ik door bouwpakketten van beroemde gebouwen te maken.’

Pro-actief

Een echte aanpakker die zelf in beweging komt en niet afwacht, dat wil iedere werkgever wel. Pro-activiteit is een veelgevraagde eigenschap. Bij het beschrijven van je hobby’s kan je dit goed aantonen, want zeer waarschijnlijk gaat het over activiteiten die je zelf initieert. Het organiseren van dingen laat zien dat je pro-actief bent. Of dit nu een breimiddag, een bierproeverij of een wandeltocht op de hei is voor een groepje, je laat zien dat je initiatief neemt en niet afwacht. Ook het zelf op zoek gaan naar nieuwe materialen of technieken voor je hobby is pro-actief. Zo kan het verzamelen van postzegels je pro-activiteit aantonen: ‘Actief zoeken naar unieke exemplaren op beurzen om mijn collectie postzegels aan te vullen’.

Analytisch

Analytisch komt zeker niet in iedere vacature voor, maar als het er in staat, dan is het slim om er wel iets mee te doen. Puzzelen, onderzoeken, lezen en schaken zijn hobby’s die kunnen vertellen dat je analytisch bent. Het benoemen van dit rijtje is niet voldoende, want misschien doe je wel graag legpuzzels, onderzoek je vakantiebestemmingen, lees je fantasy en probeer je net te leren schaken. Er is niks mis mee, maar dat is niet helemaal wat de recruiter zoekt. Benoem dus de soort puzzels die je doet (noem gerust de moeilijkheidsfactor), wat en hoe je onderzoekt, waar je over leest en tja, als je schaakt dan gaan we er maar van uit dat je kan rokeren.

Creatief

Het aantonen van creativiteit doe je nog niet door te vermelden dat je hobby tekenen of schilderen is. Ik ken heel veel mensen die wel kunnen schilderen (heel mooi zelfs), maar niet creatief zijn. (Hier heb ik een uitgebreid blogpost over geschreven) Creativiteit op de werkvloer gaat eigenlijk altijd over creatief kunnen denken, out of the box. Oplossingen en ideeën bedenken die niet voor de hand liggen. Je creativiteit kan je heel goed met een hobby laten zien, zolang het maar iets is wat je zelf bedenkt. Fantasiefiguren boetseren, sierlijsten houtsnijden, abstract schilderen, korte verhalen schrijven, het is allemaal creatief. Wees specifiek en vertel wat je maakt. Als creativiteit een belangrijk aspect is van een vacature, kan je gerust meer ruimte voor je hobby op je CV nemen en er een foto bij plaatsen.

Doelgericht

Doelgerichte mensen gaan uitdagingen en activiteiten graag aan om iets te bereiken. Je kan doelgerichtheid goed aantonen met je hobby door aan te geven dat je jezelf wil verbeteren of bijvoorbeeld voor een bepaald evenement oefent of traint. Een goed voorbeeld is ‘Trainen voor de marathon van New York’ (in plaats van ‘hardlopen’). Je kunt bij je hobby dus gerust je volgende doel noemen. ‘Ik leer om te schilderen als Van Gogh’, ‘Mijn droom is het wandelen van de Nijmeegse 4 Daagse’, ‘Mijn wens is om een autobiografie uit te geven’, ‘Ik brei sokjes om te verkopen voor een goed doel’. Grote doelen laten ook je ambitie zien, maar kleinere doelen zijn ook helemaal goed.

Gedreven

Iemand die zin heeft in het werk en met goede energie de dag start. Gedreven mensen gaan vaak net een stapje verder en dat kan je goed laten zien met je hobby. Misschien ga je net iets verder, langer, harder, groter, preciezer of hoger dan nodig is. Dat mag je best benoemen in je CV. Let wel op dat je gedrevenheid niet omslaat in een risico-zoeker. ‘In de winter maak ik graag lange skitochten in de Alpen’ klinkt goed. ‘In de winter ga ik graag off piste skiën’ staat minder goed op je CV. Gedrevenheid laat je ook zien als je je kennis en kunde graag overbrengt naar anderen. Als je beginners wel eens helpt om iets te leren over je hobby, benoem het gerust.

Je CV is niet compleet zonder hobby’s

Als je, zoals ik heb gedaan voor deze blogpost, zoekt naar hoe het zit met hobby’s op je CV, dan wordt er al snel iets duidelijk. Iedere recruiter of HR-medewerker heeft niks aan algemene hobby’s. Als je niet verder gaat dan ‘koken, lezen, serie kijken, winkelen en met vrienden afspreken’, dan kan je het er beter niet opzetten.

Gelukkig kan je van heel algemene hobby’s als lezen, koken en film kijken toch iets persoonlijks maken. Je zet je hobby in een zin op je CV, houd het bij drie activiteiten. Zo kom je bijvoorbeeld tot ‘Tijdschriften over fashion lezen, gezonde Italiaanse gerechten koken en vintage horror kijken’. Heb je bij je hobby’s een doel, doe je het samen of organiseer je er iets voor? Voeg het dan altijd toe. Zo kan je dit ervan maken: ‘Fashion trends onderzoeken om helemaal up to date te zijn, Gezonde Italiaanse lunches organiseren voor vrienden, vintage horror kijken om los van de drukke dag te komen’. Dat klinkt toch veel beter dan ‘Lezen, koken en film kijken’. Succes.