Creatieve hobby's

37 creatieve hobby’s

Iedereen is creatief, maar niet op dezelfde manier. Zo kan ik best aardig tekenen, maar kan ik niet overweg met breinaalden. Creatief zijn betekent dat je iets maakt, creëert, dat er nog niet was. Het maken kan op heel veel manieren, ik ging op zoek en maakte een overzicht van veel verschillende creatieve hobby’s.

37 leuke creatieve hobby’s

Boetseren

Vroeger noemden we het gewoon kleien, maar boetseren is voor alle leeftijden. Een leuke hobby om samen met kinderen of juist in alle rust zelf te doen. Als je een stuk klei in je handen hebt, zal je merken dat er vanzelf iets ontstaat. Wil je liever aan de slag met een idee, dan biedt Pinterest je een schat aan inspiratie.

Een leuk eerste klei-project is ‘Klei bladeren maken’. Het is eenvoudig om te doen (lees de tips voor een indrukwekkend resultaat) en je maakt gelijk kennis met het materiaal. Ook erg leuk om samen met anderen te doen.

klei blad brons

Tip Met klei van DAS kan je gelijk aan de slag. Een groot voordeel is dat je je creaties niet hoeft te bakken (dat is al een kunst op zich). De klei droogt vanzelf. Na het drogen kan je je werk beschilderen met bijvoorbeeld acrylverf.

Tekenen

Tekenen is één van de meest goedkope hobby’s om mee te beginnen. Het is ook een hobby waar je oneindig mee kan variëren, je raakt nooit uitgetekend en uitgeleerd. Iedereen kan leren tekenen, dus laat je niet ontmoedigen omdat er ooit iemand tegen je heeft gezegd dat je er niet goed in bent. Omdat er zoveel manieren om te tekenen zijn, is er altijd iets dat bij jou past.

Je kan bloemen tekenen, of portretten, stripfiguren, fantasie dieren, gebouwen, landschappen, landkaarten, voertuigen, interieurs, eten, kleding etc. etc.. Je hoeft niet goed te zijn in alles, iedere tekenaar heeft eigen voorkeuren en specialiteiten.

Je kan natuurlijk tekenen met potlood, maar ook met houtskool, pastelkrijt, pen of stiften. Ieder materiaal heeft een eigen techniek, erg leuk om zelf uit te proberen of eens een workshop te volgen.

Breien

Het geluid van tikkende breinaalden geeft al ontspanning. Als je dan ook nog iets leuks en unieks creëert, dan kan dat alleen maar fantastisch voelen. Breien kan je zo moeilijk maken als je zelf wilt, je kan het ook eenvoudig houden. Je zal om te beginnen met breien wel wat basistechnieken moeten leren, zomaar wat proberen zal geen goed resultaat geven.

Je begint altijd met het opzetten van je breiwerk en vervolgens begin je te breien met bepaalde steken. Hoe je dit doet kan je vinden op YouTube, in boeken, of via workshops. Als je iemand kent die kan breien, kan je hem of haar natuurlijk ook vragen om je wegwijs te maken. Kies de leermethode die jij prettig vindt en ga voor een eenvoudig eerste project. Op verschillende websites lees ik dat een sjaal een goede keuze is voor een beginner, ik kan me daar wel iets bij voorstellen.

Quilten

Een quilt is een soort deken die uit drie lagen stof bestaat. Op de bovenste laag is vaak een prachtig ontwerp zichtbaar, gemaakt van stukjes stof die eerst aan elkaar en vervolgens ‘doorgequilt’ wordt met de onderlaag en de vulling ertussenin. Quilten is geen hobby waar je zomaar aan begint, wat ervaring met naald en draad is nodig om het leuk en ontspannen te houden.

Als je wilt beginnen met quilten, kan je contact opnemen met een Quilt Bee, dat is een groepje quilters die regelmatig samenkomen. Er zijn Quilt Bees door heel Nederland, vaak georganiseerd rond een handwerk- of quiltwinkel. Quilten is een uitdagende handwerk-hobby, waarbij je je creativiteit kwijt kan in het ontwerp en het samenstellen van de stoffen. En van het resultaat kan je nog lang genieten!

Houtsnijden

Houtsnijden is een hobby waar de juiste techniek met een vleugje talent voor nodig zijn. Oefening baart kunst, dat geldt zeker voor houtsnijden. Houtsnijders maken praktische, bruikbare dingen als houten lepels of kommen, maar de meeste houtsnijders creëren prachtige kunstwerken in hout. Mensen die houtsnijden genieten van het bezig zijn met hun handen, met een natuurlijk product.

Om te beginnen met houtsnijden, heb je niet veel nodig. Wacht nog even met de aanschaf van een messenset en gutsen, een scherp mes is voldoende om te ontdekken of je plezier in houtsnijden hebt. Het boek Houtsnijden, 43 makkelijke projecten helpt je aan basiskennis en ruim voldoende ideeën om uit te proberen. Zelfs met takken die je in het bos of park kan vinden, maak je je eerste houtsnijwerk. Uiteindelijk is het een kwestie van doen.

Schilderen

Bijna iedereen heeft weleens geschilderd, en ja, vingerverf telt ook mee. Toch schilderen de meeste mensen na hun kindertijd nooit meer omdat ze denken dat ze niet kunnen schilderen. Onzin. Je kan hooguit stellen dat je nog niet zo goed kan schilderen als je zou willen. Zoals bij iedere creatieve hobby geldt: oefenen, oefenen, oefenen. Het is dan wel prettig als je het leuk vindt om te schilderen en daar kom je maar op één manier achter, doen!

Als je niet goed weet hoe je kan beginnen met schilderen, dan kan je de blogpost lezen waar we dat uitgebreider in vertellen. Met wat basismaterialen kan je je eerste schilderwerk al maken, daar hoef je niet gelijk een cursus voor te volgen. Heb je er plezier in, maar lukt het je niet om te schilderen wat je wilt, dan is het raadzaam om de nodige technieken te leren.

Kijktip: Het televisieprogramma Project Rembrandt (NPO) laat zien hoe amateur schilders zichzelf verbeteren, op de website vind je opdrachten die je zelf kan proberen.

Diamond painting

Diamond painting is een populaire hobby voor mensen die graag stapje voor stapje een mooi kunstwerk willen maken en tegelijkertijd kunnen ontspannen. Meestal gebruiken diamond painters een pakket met een voorbereid patroon op een canvas. Met een speciale pen worden de ‘diamonds’ op de juiste plek geplakt. Dit vraag om een flinke dosis geduld, met een diamond painting van 30 x 40 cm ben je 6 tot 8 uur bezig. Je kan ook beginnen met diamond painting kaarten, die zijn kleiner en je kan er gelijk iemand mee verrassen.

Na een eerste, wat kleiner diamond painting project, kan je je wagen aan een groter werk. Er zijn honderden pakketten verkrijgbaar met een voorgedrukt canvas en de benodigde ‘diamonds’. Er zijn pakketten met ronde en vierkante ‘diamonds’, bij de ronde blijft het canvas nog een beetje zichtbaar, vierkante ‘diamonds’ dekken het canvas helemaal af. Het één is niet beter dan het ander, het is een kwestie van smaak. Ik lees regelmatig de tip om niet voor de allergoedkoopste pakketten te kiezen, zeker niet bij een groter werk. Ik kan me voorstellen dat je met iets beter materiaal, bijvoorbeeld een goed klevend canvas, het diamond painting een stuk leuker maakt.

Mandala’s tekenen

Mandala’s zijn ronde, vaak kleurrijke werken met symmetrische patronen. Uit het Sanskriet vertaald, betekent mandala ‘magische cirkel’. Om te zien is een mandala inderdaad magisch, ik kan er lang naar kijken zonder dat het verveelt. Een eigen mandala tekenen kan je wel eens wat magie opleveren en het is veel makkelijker dan dat het lijkt.

Je hebt niet veel nodig om een mandala te tekenen. Met papier, potlood, liniaal en een passer (of iets dat cirkelvormig is), kan je al beginnen. Een mandala teken je van binnen naar buiten. Je begint met een middelpunt waaruit je met behulp van een liniaal recht lijnen als een kruis op papier zet. Het middelpunt is het centrale kruispunt. Zet een lijn horizontaal, verticaal en twee diagonaal, zodat je een soort stervorm hebt. Dan begin je in het midden met een kleine cirkel, daaromheen zet je kleine figuurtjes en daaromheen weer andere figuren. Zorg dat je iedere keer de cirkel blijft volgen en symmetrisch werkt.

Het is mooi om je mandala eerst met potlood te maken en dan met een pen of fineliner na te trekken. Met kleurpotlood, verf, stiften of gelpennen maak je je mandala kleurrijk. Ik heb begrepen dat het tekenen van mandala’s rustgevend is en je vrij snel in de ‘zone’ komt, een staat van volledige focus.

Word je niet gelukkig van werken met een liniaal en passer, of vind je het leukste onderdeel het inkleuren? Dan kan je direct beginnen met kleuren in speciale Mandala kleurboeken voor volwassenen. Gewoon doen!

Kaarten maken

Kaarten maken is een leuke hobby voor mensen die het leuk vinden om verschillende creatieve technieken te gebruiken voor een klein project. Kaarten maken kan op veel verschillende manieren, je kan het helemaal zelf bepalen. Als je wilt beginnen met kaarten maken en je graag een idee of techniek volgt, dan kan je op het internet heel veel inspiratie vinden. Je begint altijd met de keuze voor het formaat van je kaart. Ik vind het zelf makkelijk om blanco kaarten te kopen (met bijpassende enveloppen), maar je kan zo ook uit een groter vel dik papier knippen.

Kaarten maken kan je doen door te tekenen, hand lattering (of kalligrafie), schilderen, collage, versiering met stickers, glitters etc., 3D kunst (bijvoorbeeld iets vouwen en gebruiken op een kaart), diamond painting, borduren, stempelen etc. Het leuke is dat je helemaal vrij bent om dingen te combineren. Als je het lastig vindt om zelf iets te bedenken, maar wil je wel zelf kaarten maken, dan zijn er kant-en-klare werkboekjes. In 3D Extra boekjes (te bestellen bij Bol.com) staan niet alleen ideeën, maar je vindt er ook materiaal, voorbeeldkaarten en werkbeschrijvingen in. Hiermee kan je verschillende kaarten leren maken en kan je je eigen creativiteit kwijt.

Laten we niet vergeten dat je ook kaarten kan maken zonder lijm, verf, glitters en zelfs papier. Online kaarten maken (en versturen) is niet meer weg te denken en je kan er creatief mee aan de slag. Veel mensen sturen wel eens een digitale kaart, of ontwerpen een kaart online en laat deze dan me ‘de echte post’ bezorgen. Je kan je eigen digitale kunstwerken op een kaart laten zetten, of een mooie collage maken met verschillende afbeeldingen die helemaal passen bij de ontvanger van de kaart. Dus ook als je niet zo van knutselen, tekenen of stempelen houdt, je kan altijd een persoonlijk kaartje maken!

Moodboarden

Bij een moodboard denk ik altijd aan ideeën voor een nieuwe interieur ‘knippen en plakken’, maar dat is zeker niet het enige waar je het voor kan gebruiken. Een moodboard maak je om een idee, een concept, een gevoel of een doel zichtbaar te maken. Meestal worden moodboards gemaakt door afbeeldingen en tekst uit te knippen uit tijdschriften en de knipsels naar eigen inzicht op te plakken op een groot vel. Een moodboard helpt je om duidelijk te maken wat je met iets bedoelt en hoe je iets ziet. Meestal maak je een moodboard alleen, maar het kan ook samen met iemand. Het kan erg leuk zijn om met een groepje over hetzelfde onderwerp een eigen moodboard te maken en deze te vergelijken en uit te leggen. Dat maakt vaak heel veel duidelijk!

Tot nu toe klinkt moodboarden vooral nuttig en praktisch. Het is echter een erg leuke hobby om voor jezelf te doen. Je kan prachtige moodboards maken over je jeugd, een reis, je kinderen, je huis, je hobby (!), je huisdier. Je gebruikt hiervoor eigen foto’s, afgewisseld met afbeeldingen en teksten uit tijdschriften. Je kan ook afbeeldingen van internet printen en er iets bij tekenen of schrijven om je board helemaal compleet te maken.

En als je je nu afvraagt, goh, is moodboarden dan hetzelfde als een collage maken? Het antwoord is dat een moodboard een vorm van een collage is, waarmee een gevoel en beeld van van een onderwerp zichtbaar worden.

Scrapbooken

Scrapbooken is een populaire hobby die uit Amerika is overgewaaid, veel mensen houden een scrapbook bij. Je kunt een scrapbook zien als een combinatie van een dagboek, een fotoalbum en een verzamelmap/plakboek. Er zijn verschillende technieken en materialen die je kan gebruiken bij scrapbooken, maar de grootste regel is: alles mag. Er zijn scrapbook-materialen verkrijgbaar, bijvoorbeeld sjablonen en papier met een design om als achtergrond te gebruiken. Scrapbook-materialen hebben een standaardmaat in een vierkante vorm.

Scrapbooken doe je helemaal voor jezelf, na een tijdje heb je een persoonlijk boek waar jouw beleving van wat je meemaakt in is weergegeven. Om te beginnen met een scrapbook (link naar uitgebreide blogpost) heb je niet veel nodig, ook geen groot budget. Met materialen die je zelf kan verzamelen kan je prima starten. Je kan over een korte periode, zoals een vakantie, een scrapbook maken. Dan weet je al snel of het iets voor je is.

Schrijven

Duizenden mensen dromen er van om schrijver te worden en een boek te publiceren. Ik geloof dat iedereen die iets te vertellen heeft, kan schrijven. En dat je een schrijver bent als je schrijft, ook als niemand je verhalen, gedichten of liedjes ooit leest of hoort. Zoals bij iedere hobby geldt dat je leert schrijven door het te gaan doen. En dat is dan ook gelijk de grootste drempel, want hoe begin je met schrijven?

Als je gaat schrijven, merk je al snel dat je in een ‘flow’ komt, je kan niet anders dan in het hier en nu zijn. Dat geldt voor alle creatieve hobby’s, maar bij schrijven ga je steeds een laagje dieper. Je schrijft je letterlijk een weg naar je kern. Dit proces is vaak best hard werken, zeker als je kiest voor autobiografisch schrijven.

Schrijven is een populaire hobby omdat er weinig voor nodig is en je het altijd en overal kan doen. Probeer verschillende technieken en vormen uit. Niet iedereen is een roman-schrijver, misschien schuilt er wel een dichter in je. En verhalen kan je in verschillende genres schrijven, bijvoorbeeld fantasy, spanning, komisch of een reisverhaal. Geen schrijver is hetzelfde.

Deze blogpost is een werk in uitvoering! Kom terug voor meer informatie over onderstaande hobby’s.

Aquarelleren

Borduren

Naaien

Kleding ontwerpen

Sieraden maken

Fotograferen

Video editen

Bloemschikken

Autobiografisch schrijven

Kaarsen maken

Origami

Grimeren

Bakken

Pottenbakken

Kalligraferen

Meubels maken

Meubels stofferen

Dot art

Knutselen

Schilderen op nummer

Kleuren voor volwassenen

Pastelkrijten

Haken

Tie dying

Happy stones maken