Creatieve hobby's

Klei bladeren maken

klei bladeren maken

Ik kocht uit een impuls een pakje zelfdrogende klei. Zo’n pakje van 500 gram waar je al blij van wordt als je het in je handen hebt. Het was wel gek, want ik klei eigenlijk nooit en ik had er ook geen plan voor, maar dat is vrij normaal bij een impulsaankoop. Gelukkig is er Pinterest waar ik al snel enthousiast werd van klei bladeren maken. Het resultaat zag er erg mooi uit en het leek helemaal niet moeilijk. (En dat was het ook niet!) Het resultaat is indrukwekkend en inspirerend.

Dit heb je nodig voor klei bladeren maken

1. Zelfdrogende klei

Ik gebruik zelfdrogende klei, ik heb verschillende merken geprobeerd en vind witte klei van Das en die van Darwi prettig werken omdat het een fijne structuur heeft (niet korrelig). Zelfdrogende klei is een redelijk goedkoop materiaal, een pakje van 500 gram kan je al voor een paar euro kopen. Ik probeerde ook de Home Deco klei van Action (stonelook, 1,35 euro per 500 gram), maar die droogde minder goed op bij dunne lagen. Klei bladeren worden vrij dun, dus daarvoor is de klei van Action het minder goed geschikt. Ik gebruik witte klei omdat ik de bladeren schilder en wit een prettige ondergrond vind.

Een nadeel van zelfdrogende klei is dat, eenmaal droog geworden, de klei kwetsbaar is en je werk erg breekbaar is. Opgedroogde werken kunnen niet tegen water, ook niet met een laag lak of vernis. Als je gebruiksvoorwerpen wilt maken, kan je kiezen voor klei dat gebakken moet worden, hiervoor heb je meestal een speciale oven nodig. Alleen Fimo-klei kan je in een huishoudoven afbakken en wordt zo wel een stuk steviger dan zelfdrogende klei.

2. Bladeren met voelbare nerven

bladeren voor klei bladeren maken

Ik merkte al snel dat de keuze voor de bladeren belangrijk is om de klei bladeren goed te laten lukken. Kies voor bladeren met voelbare nerven, het is de structuur die je in je klei bladeren terug gaat zien. Kies ook voor rechte, platte bladeren. Als het blad te veel krult, krijg je het moeilijker mooi in de klei. Ook grote bladeren (ik zag een fruit schaal voor me in de vorm van een blad) zijn niet aan te raden als je dit voor de eerste keer gaat doen.

Bladeren van ongeveer 10 centimeter die mooi plat kunnen liggen en een duidelijke nerf-structuur hebben zijn perfect voor beginners. Na een zoektocht naar mooie bladeren in het park, gebruikte ik uiteindelijk bladeren van een hortensia uit de tuin.

3. Een deegroller of fles

Het is handig om de klei plat te maken met een deegroller of bijvoorbeeld een glazen fles. Maak niet dezelfde fout als ik en laat je houten deegroller veilig in de keuken liggen, ik kreeg de klei er niet meer af (en heb nu een kleiroller en een deegroller). Als je verder weinig met klei werkt, pak dan een (wijn)fles, dat werkt prima.

4. Een scherp mesje

Je hebt een mesje nodig om de vorm van je blad uit te snijden, een aardappelschilmesje werkt al goed genoeg voor klei bladeren.

5. Water

Je hebt water nodig als je met zelfdrogende klei werkt. De klei droogt als je het niet gebruikt of kneed en is als het uit de verpakking komt vrij taai. Ik gebruik een plantenspuit om de klei af en toe op te frissen. Je kan ook een bakje water op je tafel zetten en af en toe je handen nat maken. Sommige boetseerders maken een soort papje van klei en water als een soort ‘lijm’, dat is handig om eventuele scheurtjes weg te werken, maar is voor klei bladeren maken niet nodig.

6. Vlakke werkplek

Werken met klei of boetseren zorgt voor best wat rommel. De klei blijft aan de tafel en je handen plakken, draag dus niet je nieuwste kleding. Om klei bladeren te maken is het handig om een vlakke werkplek te gebruiken. Een tafel is natuurlijk prima, houd het schoon met bijvoorbeeld bakpapier. Veel boetseerders gebruiken een snijplank van hout of kunststof (zonder structuur).

7. Schuurpapier

Na het drogen schuur je de grove randen mooi glad met fijn schuurpapier, gewoon bij de bouwmarkt te koop.

8. Eventueel acrylverf en blanke lak

Als je klei bladeren droog zijn, kan je ze schilderen en voorzien van een laklaag. Dit hoeft niet, maar ik vind het zelf wel iets meer ‘wauw’ met een laagje verf en lak. De lak maakt je klei niet sterker, maar zorgt er wel voor dat je verf langer mooi blijft.

Klei bladeren maken in 11 stappen

  1. Kneden Kneed de klei soepel, voeg wat water toe als de klei droog aanvoelt.
  2. Rollen Rol een stuk klei uit op je werkblad, ongeveer 1 cm dik.
  3. Blad op de klei Leg je blad op de klei, zorg dat er geen steeltje in de klei prikt.
  4. Rollen Rol het blad voorzichtig in de klei, niet te diep.
  5. Bijsnijden Snijd de vorm van het blad uit de klei.
  6. Blad uit de klei Haal het blad voorzichtig uit de klei.
  7. Vormen Vorm het blad zoals je het mooi vindt, helemaal plat kan natuurlijk ook
  8. Drogen Laat de klei bladeren tot 2 dagen drogen.
  9. Schuren Als de klei droog is, schuur je de ruwe randen weg.
  10. Schilderen Schilder de bladeren in de kleur die je mooi vindt.
  11. Lakken Lak eventueel de bladeren met blanke lak.
klei bladeren maken in stappen
klei bladeren maken uitleg
klei bladeren maken

Klei bladeren verven met acrylverf

Je kan zelfdrogende klei (na drogen) goed kleuren met acrylverf. Gebruik niet veel water bij het verven, want de klei wordt zacht als het nat wordt. Laat de verf goed drogen, dat duurt wat langer dan als je op bijvoorbeeld papier schildert. Ik vind het erg mooi om voor klei bladeren een metallic acrylverf te gebruiken, bijvoorbeeld zilver, goud, koper of brons. Deze verf geven je klei bladeren een luxe uitstraling door de glanzende kleur.

klei blad verven
klei blad brons

Om de bladeren nog ‘echter’ te laten lijken, verf ik eerst met donkergroene verf de schaduwplekken op het blad. De diepe nerven en stukken bij opstaande randen. De rest laat ik nog wit. Als de groene verf droog is, schilder ik het hele blad met metallic verf (het voorbeeld is met brons). De metallic verf laat de groene verf nog een beetje door, zodat een meer levendig blad ontstaat. Het klei blad lijkt zo wel een echt, verguld blad.

Klei schaaltjes maken met bladeren

Ik moet zeggen, klei bladeren maken heeft er voor gezorgd dat ik erg enthousiast ben geworden van het werken met zelfdrogende klei. Ik bestelde gelijk een paar pakjes en ben aan de slag gegaan met schaaltjes maken. Ook dit is vrij eenvoudig en in combinatie met de techniek van bladeren maken, werden de schaaltjes echt indrukwekkend. Als je niet weet hoe eenvoudig het is om de structuur van bladeren te gebruiken, dan ziet het resultaat er enorm moeilijk uit.

klei schaaltje maken
klei blad op een schaaltje

Ik gebruikte voor de schaaltjes dezelfde techniek als voor klei bladeren maken, alleen sneed ik de vorm van het blad niet uit. Om de vorm van een schaaltje te krijgen, gebruikte ik een ondiepe kom met huishoudfolie. Als je de klei (met blad) in de kom met huishoudfolie legt, kan je door de folie rustig heen en weer te bewegen de vorm van de kom in de klei brengen. Ook dit ging de eerste keer minder goed dan de keren daarna, maar oefening loont!

de vorm van een kom in klei maken
klei drogen in de kom

Als je tevreden bent over de vorm, kan je de bladeren voorzichtig verwijderen. Je laat de klei een dag drogen in de kom. Dan haal je het klei-schaaltje voorzichtig uit de kom en laat je het op de kop nog een dag drogen. Als het helemaal droog is, kan je met schuurpapier de onderkant vlak schuren, zodat je schaaltje blijft staan. Na schilderen en eventueel lakken kan je de schaaltjes gebruiken om bijvoorbeeld sieraden in te leggen. De schaaltjes kunnen niet tegen water en zijn kwetsbaar als je ze van zelfdrogende klei maakt. Heb je de smaak te pakken? Probeer dan ook eens klei die je wel moet afbakken.

Eén gedachte over “Klei bladeren maken

Reacties zijn gesloten.