Creatieve hobby's

Aquarelleren 01: basis materialen

aquarelleren

Bij aquarelleren denk ik aan zoete landschappen en bloemen in zachte kleuren, ik zit helemaal fout. Met aquarelverf zijn prachtige, heldere, moderne werken te maken en aquarel combineert makkelijk met andere materialen. Je kan je creativiteit er helemaal in kwijt. Aquarelverf is makkelijk te gebruiken, ook voor kinderen. De hoogste tijd voor een blogpost over de basis van aquarelleren, deze keer de materialen.

Is aquarel hetzelfde als waterverf?

Het antwoord is: Ja. Aquarelverf is hetzelfde als waterverf. De waterverf die kinderen gebruiken is wel van een andere kwaliteit dan die kunstenaars gebruiken. Maar om een eerste gevoel bij aquarelleren te krijgen, kan je gerust met waterverf beginnen.

Wat is het verschil tussen aquarelverf napjes, aquarelpotloden en aquarelverf in tubes?

Napjes zijn blokjes pure gedroogde aquarel- of waterverf. Er zitten meestal een aantal kleuren napjes in een doosje. Met water verdun je de verf en kan je het gebruiken. Het is makkelijk mee te nemen en te bewaren. Hetzelfde materiaal dat voor napjes wordt gebruikt, zit ook in aquarel potloden, waarmee je kleur kan aanbrengen en met water het aquarel-effect kan geven. Aquarelverf is ook in tubes verkrijgbaar, je kan met minder water werken en de verf ‘dikker’ gebruiken. Je hebt er weinig van nodig en je kan makkelijk kleuren mengen voordat je gaat schilderen.

Aquarelverf napjes

Aquarelverf tubes

Aquarelpotloden

Wat is het verschil tussen dure en goedkope aquarelverf?

Zoals bij iedere soort verf is er wel een verschil in kwaliteit en daarmee ook in prijs. Bij verf is het over het algemeen correct dat duurdere verf ook beter is. Het verschil in kwaliteit zit vooral in de gebruikte pigmenten voor de kleur. Als de aquarel- of waterverf wordt gebruikt voor een schilderij dat bijvoorbeeld aan de muur wordt gehangen, dan is lichtechtheid belangrijk. Lichtechte verf behoud de kleur en verkleurd niet in daglicht. Aquarelverf van hoge kwaliteit geeft heldere kleuren bij dik (donker) en dun (licht) gebruik. De gebruikte pigmenten zorgen voor een helder en krachtig resultaat.

Kwalitatief goede aquarelverf wordt over het algemeen aangegeven met Artist Quality en Student Quality. Student Quality is echt al goed genoeg voor de meeste schilders, de verf heeft goede pigmenten en is lichtecht. Merken van Artist Quality zijn bijvoorbeeld Winsor & Newton Professional, Rembrandt en het Japanse Gansai Tambi. Tubes kosten 7 tot 10 euro per 5ml en napjes (blokjes gedroogde verf) 3 tot 4 euro per stuk.

Merken van de meer gangbare Student Quality zijn bijvoorbeeld Van Gogh, Sennelier en Winsor & Newton Cotman. Napjes kosten 1,50 tot 2 euro per kleur, tubes 2 tot 4 euro per 5 ml.

Aquarelpenselen en water brush pennen

Aquarelpenselen zijn over het algemeen iets korter dan penselen voor bijvoorbeeld olieverf. De meeste kunstenaars gebruiken ronde penselen en de zogenoemde kattentong. Voor rechte lijnen zijn platte penselen praktisch. Je hoeft niet gelijk een compleet assortiment penselen aan te schaffen, met een rond (en puntig) penseel kan je dunne en dikkere lijnen maken. Voor minder dan 10 euro heb je al een prima beginnersset penselen van Van Gogh.

Erg handig om mee te nemen en populair onder jongere kunstenaars zijn Water Brush Pens. Verwar dit niet met gekleurde ‘brush pennen’, Water Brush Pens zijn leeg, er zit geen verf of inkt in. Deze handige pennen hebben een kwastje in plaats van een punt en zijn met water te vullen. Er zijn verschillende diktes verkrijgbaar. Door in de pen te knijpen, komt er water bij de kwast, hiermee kan je met aquarelverf schilderen. In combinatie met een doosje aquarel napjes is een Water Brush Pen ideaal voor onderweg of bijvoorbeeld op vakantie.

Aquarelpapier 300 grams

Bij aquarelleren gebruik je veel water. Als je op gewoon of dun papier aquarelleert, zal het papier gaan ‘bobbelen’ en omkrullen. Hierdoor loopt de verf ongewild langs hobbels en bobbels op je papier. Als dit gebeurt, heb je dikker papier nodig dat stevig vast zit langs de randen. Aquarelpapier is vrij dik en zwaar, 300gram/m2, ook wel 300 grams papier genoemd. De structuur is verkrijgbaar van zeer fijn tot grof. De structuur heeft invloed op je schilderwerk, aquarelverf laat de structuur van het papier goed zien.

Het meest praktisch zijn aquarelblokken. Dit zijn blokken papier waarop je schildert. Als je aquarel af en droog is, haal je het vel er met een mesje af. Aquarelblokken zijn er in verschillende maten, van postkaart formaat tot A2 formaat. De meest gebruikte maat is A3. Je kan er ook voor kiezen om een los vel aquarelpapier vast te tapen op een houten paneel.