Beginnen met een hobby Hobby kiezen

Goedkope hobby’s om vandaag nog mee te beginnen

Bij het hebben van een hobby denk ik ook gelijk aan spullen die ervoor nodig zijn. Dan is het prettig als ik een lijstje heb met dingen die ik graag eens wil doen, zonder dat ik er eerst voor moet gaan shoppen. Een klein onderzoek op het internet brengt allerlei lijsten met ‘goedkope’ hobby’s, maar daar zijn toch vaak nog best wat spullen voor nodig.

Wat zijn goedkope hobby’s?

Voor een goedkope hobby is weinig materiaal nodig, of enkel spullen die in de meeste huishoudens al aanwezig zijn. Je kan er direct mee beginnen, omdat het zo laagdrempelig is. Een goedkope hobby mag wel tijd en energie kosten, het hoeft dus geen korte activiteit te zijn.

11 echt goedkope hobby’s

 • Tekenen: met een potlood en een vel papier kan je al aan de slag. Inspiratie vind je op YouTube en Pinterest. Tekenen kan iedereen leren en geeft een mooie basis voor andere creatieve hobby’s als schilderen.
 • Quiz maken: Met pen en papier kan je eenvoudig een quiz maken. Enorm leuk voor verjaardagen of gewoon voor een avondje met het gezin of huisgenoten. Voor inspiratie kan je bij Google terecht.
 • Lezen: Om te lezen heb je een boek of tijdschrift nodig, maar dat hoeft geen gloednieuwe te zijn. Bij iedere bibliotheek kan je (ook zonder lidmaatschap) lezen. Sommige bibliotheken bevinden zich in prachtige panden, een heerlijke plek om af en toe een uurtje te lezen. In sommige buurten staan buiten boekenkastjes waaruit je boeken mag pakken, je kan de zogenoemde minibieb’s hier zoeken.
 • Wandelen: Schoenen aan en gaan! Probeer nieuwe routes naar bekende plekken in de buurt of ontdek je ‘eigen rondje’. Met kinderen maak je wandelen speels door te links-rechtsen, je neemt dan iedere keer de eerste straat links en dan de volgende rechts.
 • Tuinieren: Geef je (binnen)planten wekelijks wat aandacht. Bekijk de groei, geniet van bloemen, verwijder dorre blaadjes. Je kan planten extra voeden met koffieprut, dat schep je gewoon door de aarde.
 • Taal leren: Met gratis apps als Duolingo leer je op een leuke manier Engels, Frans en Duits. Als je Engels goed is, kan je enorm veel talen leren, zoals Italiaans, Spaans, Zweeds en Japans.
 • Collage maken/Moodboard: Bewaar de folders en krantjes die in de brievenbus vallen een paar weken en je hebt een enorme bron voor prachtige collages. Met een schaar en lijm kan je aan de slag. Inspiratie voor collages vind je bijvoorbeeld op Pinterest.
 • Schrijven: Met pen en papier kan je direct beginnen met schrijven. Laat je inspireren door iets wat je ziet of hoort en laat je fantasie het werk doen. Het is leuk om je schrijfsels te bewaren en af en toe eens terug te lezen. Je zal jezelf verwonderen!
 • Koken: Voor koken heb je natuurlijk ingrediënten nodig, maar eten doe je iedere dag toch al. Maak met de boodschappen die je in huis hebt gehaald iets nieuws door een recept van internet te halen. Vergeet je voorraadkast niet, daar staan vaak artikelen in die je al maanden niet hebt gebruikt. Zoek naar recepten met die ingrediënten en ga aan de slag.
 • Dansen: Zet muziek aan waar je blij van wordt en ga los in je huiskamer. Dansen geeft enorm veel energie! Wil je een bepaalde dans leren, dan kan je op YouTube terecht voor instructievideo’s. Ook erg leuk om samen te doen.
 • Muziek luisteren: Nieuwe muziek ontdekken en er echt met aandacht naar luisteren, dat geeft ontspanning. Haal de oude CD’s van zolder of gebruik muziek apps als Spotify (gratis met reclame). Maak kennis met klassiek, jazz, blues of juist rock ‘n roll en zoek eventueel achtergond informatie op op internet. (Of lees de boekjes die bij de CD’s zitten..)
 • Zingen: Net als voor dansen is voor zingen weinig nodig, met alleen je stem kan je al beginnen. Teksten van liedjes vind je zo op internet en op YouTube staan video’s die speciaal zijn gemaakt om mee te zingen. Tweedehands zangboeken vind je bijvoorbeeld in kringloopwinkels.

Hoe maak je een duurdere hobby zo goedkoop mogelijk?

Als je graag een hobby wil beginnen waar materialen voor nodig zijn die je nog niet in huis hebt, kan dat een drempel zijn. Want zeker weten dat je het ook echt leuk genoeg vindt om vaker te doen, dat doe je niet. Een keertje uitproberen met spullen van vrienden of familie kan, maar om een nieuwe hobby echt te beginnen is dat nog niet genoeg.

Als je iets nieuws wil gaan doen, maak dan een lijstje met spullen die je echt nodig hebt. Beginnen met schilderen zonder verf en kwasten gaat niet, maar een schildersezel, palet en doek heb je nog niet direct nodig. Laat je niet verleiden in de (online)hobbywinkels om gelijk een complete uitrusting aan te schaffen. Dat geldt ook voor sporten, houd het bij het minimale en huur in het begin de dure materialen, zoals een mountainbike, een muziekinstrument of golfclubs.

De spullen die je nodig hebt voor een hobby, kunnen ook tweedehands zijn. Marktplaats.nl staat werkelijk vol met nieuw aangeschafte hobbymaterialen die zijn blijven liggen of één keer zijn gebruikt. Maak in dit geval dus gerust gebruik van andermans impuls aankopen. Kringloopwinkels zijn ook een goede bron van hobbymaterialen voor een kleine prijs. De hoeveelheid wol, garen, schildersdoeken, verf, CD’s, boeken, spelletjes en puzzels lijkt oneindig.

Ook in de kringloopwinkel: boeken over specifieke hobby’s. Als je iets nieuws wil leren, dan kan je er boeken, tijdschriften en soms hele cursusmappen vinden. Heel fijn om rustig door te bladeren, iets wat met instructievideo’s op YouTube toch lastiger is. Uiteraard kan je ook boeken bij de bibliotheek lenen.

Voor hobby’s als lezen, muziek luisteren, puzzelen en spellen doen is ruilen populair. Je kan ruiladvertenties op Marktplaats plaatsen of om je heen vragen in de buurt of bij vrienden. Veel mensen die willen ruilen kennen wel weer iemand met wie je ook weer kan ruilen. Voor je het weet heb je een klein netwerk met mensen die, net als jij, iets graag doen en ook graag besparen.

Minder bekend, maar wel goed om te weten: je kan veel spellen en bijvoorbeeld ook Lego bouwsets huren. Bij bordspellenbieb.nl kan je spellen voor thuis huren, zo kan je voor een klein bedrag een (nieuw) spel in huis halen om te proberen. Is het een succes, dan heb je de optie om het spel alsnog te kopen. Bij Bouwsteenwinkel.nl kan je Lego sets huren, voor de liefhebber van bouwen kan dat veel geld besparen. Je betaalt minimaal een tientje per jaar en kan dan sets huren vanaf 0,25 euro per week.

Als je materialen niet vaak nodig hebt of af en toe gebruikt voor je hobby, kan je het ook samen met anderen aanschaffen en delen. Hiervoor is iets meer planning nodig, maar het kan goed werken en veel geld besparen. Denk bijvoorbeeld aan een fietsendrager voor je mountainbike-uitstapjes of een speciale hengel voor een visvakantie.

Het meeste geld zal je besparen door goed na te denken of je een hobby ook echt gaat doen. Kies dus een hobby die bij je past, dan is de kans groter dat je nog heel lang plezier haalt uit je aankopen.

3 gedachten over “Goedkope hobby’s om vandaag nog mee te beginnen

Reacties zijn gesloten.