Beginnen met een hobby Hobby kiezen

Welke hobby’s kan ik zelf thuis doen?

Als ik wel klaar ben met Netflixen en geen zin heb om de deur uit te gaan, is het fijn dat ik thuis iets voor mezelf kan doen. Een hobby waarbij ik niet eerst een cursus hoef te volgen of een instructievideo bekijk. Een leuke en ontspannende bezigheid die ik zo oppak en waar ik met plezier mee aan de slag kan.

Een leuke hobby voor thuis

Een leuke hobby voor thuis is iets dat je zelf kan doen en waar je weinig voorbereidingstijd voor nodig hebt. Een bezigheid waar je zo mee bent begonnen en waar je je creativiteit, energie of breincapaciteit voor kan gebruiken. Een hobby voor thuis kan je vaak tussendoor doen, zonder dat je er iemand anders voor nodig hebt.

3 Hobby’s voor thuis in een modern jasje

Puzzelen

Een goede breinbreker op z’n tijd is voor iedereen goed. Je kan kiezen voor de vertrouwde kruiswoordraadsels en woordzoekers, maar er zijn ook leuke, nieuwere puzzelboeken die variatie geven.

Er zijn verschillende puzzelboeken die geïnspireerd zijn op Escape Rooms. Als je het leuk vindt om je uit kamers te puzzelen vanuit je eigen woonkamer, dan is dit iets voor je.

gebieden om puzzels op te lossen, dat kan met Het Grote Bosatlas Puzzelboek. Er is na de eerste een vervolg gemaakt, en dat is niet voor niks. (We hebben ‘m zelf ook.)

En voor de fans van Tetris, Catan of Wie is de Mol……

Borduren

Na breien is borduren een volgende handwerktechniek die een modern sausje heeft gekregen. De steken en materialen zijn niet anders, maar de toepassingen en designs zijn helemaal van nu. Ik lees op verschillende websites dat je met 2 tot 3 verschillende steken al erg indrukwekkende ontwerpen kan maken. Enorm leuk voor decoratie in je huis of om een jasje of tas te personaliseren. Pinterest is een bron van inspiratie, bij het zien van al die ideeën heb je gelijk zin om de draad op te pakken.

Schrijven

Schrijven is misschien wel, naast schilderen, de activiteit die de meeste mensen graag goed zouden kunnen doen. Helaas voelen veel aspirant schrijvers zich geïntimideerd door de ‘echte’ schrijvers die prachtige romans publiceren. Ik geloof dat iedereen die iets te zeggen heeft, ook kan schrijven. Je hebt er geen extra woordenschat voor nodig, zolang jij je gevoel en ideeën maar kwijt kan is het goed.

Je hoeft dus niet gelijk een roman of compleet verhaal te gaan schrijven. Kleine dagelijkse dingen beschrijven is al genoeg. Dat kan je gewoon op je eigen manier doen. Ik schreef een blogpost over beginnen met schrijven, inclusief een eerste schrijfoefening. Als je het prettig vindt om een schrijftechniek te gebruiken als houvast, dan kan je de volgende proberen:

  • Bullet Journal: Een combinatie van een takenlijst, dagboek, ideeënverzameling, boekenlijst en planner. Een Bullet Journal houd je bij voor jezelf, op een creatieve manier. De dagelijkse dingen die voor jou belangrijk zijn zet je erin. Zaken die je niet mag vergeten, onverwachte ontmoetingen en momenten van reflectie. Het helpt je om doelen te bereiken en je persoonlijke verhaal op een laagdrempelige manier vorm te geven.
  • Haiku: De beroemde Japanse dichtkunst is kunstig door de eenvoud. Toch is het geen kinderspel om een goede Haiku te schrijven. Een haiku bestaat uit drie regels, de eerste regel heeft 5 lettergrepen, de tweede 7 en de derde weer 5. Je gedicht hoeft niet te rijmen en het is al leuk om met woorden te spelen om de haiku kloppend te maken. In Japan zijn vooral haiku’s populair die over kleine, dagelijkse dingen gaan en een verrassing in zich hebben. Ik heb er een paar op gezocht.

buiten voor het raam
punniken spinnen hun web
dodelijk kunstwerk

Albert ten Cate

een regenworm vliegt

in de snavel van een merel

richting hemel

Luk Gybels
  • Song- of raptekst: Gooi je emotie eruit in een song- of raptekst, zo zijn de mooiste nummers ooit ontstaan. Maak een tekst over je irritante collega’s, een lekke band of juist de zonnige middag in het park en kies een tune of beat waar je lekker op mee kan zingen (en dansen). Het is creatief en muzikaal in één. En het kan enorm opluchten om je frustratie, verbazing, liefde of verdriet er letterlijk uit te gooien. Op YouTube vind je video’s met tips om een eigen song te schrijven, voor als je er niet helemaal uit komt. Maar maak het niet te technisch en gebruik je tekst vooral om de wereld eens flink de waarheid te zingen.

2 gedachten over “Welke hobby’s kan ik zelf thuis doen?

Reacties zijn gesloten.