Hobby kiezen

Wat kost een hobby per jaar?

Wat kost een hobby per jaar? De uitgaven voor een hobby worden niet gezien als essentieel, het Nibud zet hobby’s onder het kopje ‘vrije tijd, samen met vakantie, uit eten en een dagje dierentuin of pretpark. Inmiddels, na het nodige onderzoek, zou ik willen stellen dat het hebben van een hobby net zo belangrijk is als het eten van fruit. Meer hierover in de blogpost Is het erg als ik geen hobby heb?. Zonder hobby heb je eerder last van druk en stress, iets dat ook bekend is bij mensen die financieel lastig rondkomen. Ik vind het dan ook belangrijk om de kosten van een hobby aandacht te geven, want je hobby mag nooit veranderen in een te grote kostenpost.

Wat kost een hobby per jaar?

De kosten van een hobby worden verdeeld in initiële kosten en terugkomende kosten. Initiële kosten zijn kosten die gemaakt worden om een hobby te beginnen, bijvoorbeeld apparatuur, een instrument, een schildersezel, een mountainbike of gereedschap. Ze worden vaak eenmalig aangeschaft. Terugkomende kosten zijn voor materialen, lessen of bijvoorbeeld een abonnement die je regelmatig gebruikt om je hobby te blijven doen. Deze kosten kunnen laag zijn per week of maand, maar uiteindelijk per jaar behoorlijk oplopen.

Het is goed om je te realiseren dat een hobby geld kost. Ook als je op een goedkope manier met een hobby begint, kan je in de verleiding komen om steeds betere, nieuwere of mooiere materialen aan te schaffen. Als je beter in iets wordt en meer leert over een activiteit, veranderen je wensen voor kwaliteit ook. Vergelijk het maar met mensen die gaan leren over wijn, die kunnen na een tijdje niet meer genieten van een eenvoudige wijn (die ze misschien wel jaren hebben gedronken).

Je kan kiezen voor een hobby die bij de start veel kosten met zich mee brengt, maar vervolgens weinig kosten per week of maand heeft. Als je juist liever de kosten meer spreidt, kan je gaan voor een hobby met lage opstartkosten, waarbij je wel kosten per keer of per maand hebt. Natuurlijk zijn er ook hobby’s die altijd weinig kosten en hobby’s die duur zijn bij aanvang en per sessie, bijvoorbeeld diepzeeduiken. Je kan iedere hobby duur maken, maar sommige hobby’s kunnen niet goedkoop. Hoewel je ook dure hobby’s goedkoper kan maken door tweedehands spullen te gebruiken, een uitrusting te lenen of te huren.

Hoeveel geven Nederlanders uit aan hobby’s

Nederlanders geven gemiddeld 1.000 euro uit aan hobby’s, dit blijkt uit een onderzoek van YouGov dat eind 2021 in samenwerking met Catawiki is uitgevoerd. In de praktijk varieert het bedrag tussen 0 en tienduizenden euro. Nibud rekent voor minima bijvoorbeeld 0 euro voor vrije tijdsbesteding, een grote groep mensen heeft geen budget hebben voor een hobby. De bevolkingsgroep die steeds meer aan hobby’s uitgeeft is gepensioneerd, je kan stellen dat meer vrije tijd ook meer hobby-activiteit betekent. Op de website van Nationale Nederlanden vond ik zelfs een tool waarmee je de kosten voor je hobby kan berekenen als je met pensioen gaat.

De meeste mensen geven rond 20 euro per week uit aan een hobby. Dat kan in de vorm van materialen zoals verf, stof of visvoer, maar ook in de vorm van kosten voor muzieklessen of lidmaatschap van een hobbyvereniging. Uiteraard kan het zo zijn dat je in één keer duizend euro (of meer) uitgeeft aan een hobby en vervolgens een jaar of langer niets meer. Een hobby hoeft zeker niet 20 euro per week te kosten, het kan veel goedkoper zijn, zeker als je het zelf thuis kan doen. Zo schilder ik ongeveer één keer in de week en daar koop ik niet iedere keer nieuwe verf en penselen voor. Ik denk dat ik er ongeveer 150 euro per jaar aan uitgeef aan terugkomende kosten. (En mijn schildersezel kocht ik tweedehands)

Hoe houd je je hobby goedkoper?

De belangrijkste voorwaarde om niet onnodig veel geld uit te geven aan hobby’s is een goede keuze maken voordat je aan iets begint. Het is niet voor niets dat sites als Marktplaats vol staan met bijna niet gebruikte golf clubs, mountainbikes en SUP boards. Voor jou een kans om met een kleiner budget aan spullen te komen, maar vermijd de valkuil en laat je niet verleiden om veel geld uit te geven aan een nieuwe hobby. Je weet namelijk nog niet of je het na tien keer ook nog zo leuk vindt. Leen of huur de duurdere materialen en ga pas iets kopen als je de smaak te pakken hebt. Soms is huren goedkoper dan zelf kopen, zeker als je spullen niet vaak gebruikt of bijvoorbeeld seizoensgebonden zijn.

Over verleiden gesproken, laat je niet gek maken door top of the bill professionele apparatuur en materialen. Het beste van het beste geeft alleen een beter resultaat als de gebruiker ook één van de beste is. Zo zal ik niet ineens beter gaan schilderen als ik verf en penselen voor professionals gebruik, maar merk ik wel verschil met de goedkoopste verf. Ik gebruik standaard materialen, dat werkt voor mij goed genoeg.

Ga dus niet gelijk voor een gitaar van een paar honderd euro als je je eerste lessen nog moet krijgen. Beloon jezelf liever met een mooie gitaar als je je eerste twintig lessen gehad hebt en een paar nummers kan spelen. Dat is wel zo leuk.

Lees ook Goedkope hobby’s om vandaag nog mee te beginnen voor meer tips.

Eén gedachte over “Wat kost een hobby per jaar?

Reacties zijn gesloten.