Beginnen met een hobby Creatieve hobby's

Hoe begin ik met diamond painting?

Ik kijk graag op de ‘hobbyafdeling’ in winkels welke nieuwe, leuke producten er zijn. Ik denk dat het in 2020 was dat de hoeveelheid pakketten voor diamond painting mij opvielen. Ik kende het niet en dacht eerst dat het Ministeck was, maar dit bleek niet het geval. Diamond painting was echt iets nieuws en bleek al snel een leuke hobby te zijn voor mensen die graag stapje voor stapje een mooi kunstwerk maken, zonder eerst een ontwerp te moeten maken. Ik besloot op onderzoek uit te gaan, zodat je in één blogpost alles kan vinden over hoe je met Diamond painting kan beginnen.

Wat is diamond painting?

Diamond painting is het plaatsen van kleine, facetgeslepen steentjes op een canvas met een kleeflaag. Op het canvas staat een patroon afgebeeld van de gekozen afbeelding. Het patroon bestaat uit symbolen die verwijzen naar een kleur. Als alle steentjes op de juiste plek zijn gelegd, ontstaat een kunstwerk dat ingelijst kan worden.

Diamond painting komt uit China en is sinds 2010 in Azië uitgegroeid tot een gewaardeerde kunstvorm. Diamond painting vereist precisie, aandacht en geduld. Het is een mooie oefening voor mensen die een druk leven hebben en weinig tijd nemen om echt tot rust te komen. Het leuke aan deze hobby is dat je er makkelijk mee kan beginnen en je er niet gelijk uren mee bezig hoeft te zijn. Je kan je kunstwerk gerust wegleggen en er later mee verder gaan. Dat is maar goed ook, want met een gemiddeld Diamond Painting canvas van 30 x 40 cm ben je tussen de 6 en 8 uren bezig.

Wat heb je nodig om met diamond painting te beginnen?

Diamond painting canvas: klein, middel of groot

Een diamond painting canvas is zelfklevend en heeft een patroon afgebeeld. Als je een canvas koopt, zit er een beschermlaag over de plaklaag, waar je de diamonds gaat zetten. Het patroon is zichtbaar door de plaklaag, zodat je goed kan zien welke diamond waar moet. Als je begint met diamond painting, kies dan niet gelijk voor een groot canvas, begin wat kleiner. Diamond painting is niet moeilijk, maar voor een groot canvas is het prettig om wat handigheid te hebben. Bovendien is het altijd fijn als je eerste project vrij snel af is, zodat je weet of je het leuk vind om te doen en wat het resultaat kan zijn.

Je kan beginnen met een klein diamond painting canvas, maar persoonlijk zou ik starten met een set diamond painting wenskaarten. Een kaart is vrij snel af, je weet dus vrij vlot of diamond painting iets voor je is en bovendien kan je er iemand blij mee maken door de kaart op te sturen.

Een klein diamond painting canvas is tot ongeveer 30 x 30 cm. Een middelmaat is tot 50 x50 cm, de meeste hebben een maat van 30 x 40 cm. Een groot diamond painting canvas is vanaf ongeveer 50 x 50 cm. Zo kom ik een canvas tegen met De Nachtwacht van 150 x 100 cm en zelfs projecten van meer dan 2 meter.

Als je gaat beginnen met diamond painting kies het formaat van het canvas en een afbeelding die je aanspreekt. Er is verschil in kwaliteit en prijs. Ik lees regelmatig dat de goedkoopste canvassen een minder goed plaklaag kunnen hebben en dat is juist een belangrijk aspect van het canvas. Als ik naar de beoordelingen op Bol.com kijk, zie ik dat de merken Rubye, Happy Painter en Eagle Arts & Crafts goed worden gewaardeerd. Een diamond painting canvas van 30 x 40 cm kost tussen 10 en 20 euro.

Het is mogelijk om een eigen foto te gebruiken voor een diamond painting. Verschillende aanbieders maken een patroon van je foto en sturen het je toe, inclusief de juiste steentjes.

Diamond painting steenjes: rond of vierkant

Diamond painting steentjes zijn facetgeslepen, zodat het licht er op weerkaatst en het kunstwerk glinstert als diamanten. De kleuren worden bepaald door middel van het DMC kleurenschema, dat ook voor borduren gebruikt wordt. Er zijn meer dan 400 verschillende kleuren. Gelukkig zitten de juiste kleuren al in een pakket als je een canvas koopt met een afbeelding.

Ronde diamond painting steentjes
Vierkante diamond painting steentjes

Je kan kiezen voor ronde of vierkante steentjes, er is verschil in moeilijkheidsgraad en resultaat. Ronde steentjes zijn iets makkelijker in gebruik en worden zeker voor kinderen aangeraden. Bij een diamond painting met ronde steentjes blijft altijd het canvas nog een beetje zichtbaar tussen de steentjes in. Vierkante steentjes bedekken het canvas volledig, het vraagt wel om meer precisie.

Het was even goed zoeken naar het materiaal waarvan de steentjes gemaakt worden. Diamond painting steentjes zijn gemaakt van acryl. Acryl is een kunststof met een glad, poriënvrij oppervlak. Acryl is kleurvast en behoudt glans. Dat maakt het ideaal voor diamond painting, ook al is het door het gebruik van kunststof niet de meest milieuvriendelijke hobby.

Diamond painting schudbakje

Een diamond painting schudbakje maakt het klaarleggen van je steentjes makkelijk. Het bakje heeft rechte randjes, waardoor je door rustig te schudden de steentjes netjes recht naast elkaar komen te liggen. Als je te veel steentjes in het schudbakje doet, maakt je het jezelf juist moeilijker, zorg dat je de bodem altijd blijft zien en vul bij als je meer nodig hebt.

Diamond painting pen

De diamond painting steentjes zet je precies op de juiste plek op het canvas met een diamond painting pen. De pen ziet er van een afstandje uit als een gewone pen, maar heeft een holle punt. Met de pen pak je het juiste steentje uit het schudbakje om het op het canvas te plakken. Steentjes blijven aan de pen zitten door een beetje diamond painting wax. De wax ‘prik’ je in de holte van de punt, de steentjes blijven net goed genoeg hangen aan de wax, maar laten ook weer los als ze op het canvas zitten.

Er zijn verschillende pennen verkrijgbaar. Bij een standaard diamond painting pakket zit een eenvoudige pen die je prima kan gebruiken. Voor de meer gevorderde diamond painter zijn er pennen met een langwerpig uiteinde waarmee er een hele rij steentjes in één keer op het canvas geplaatst kan worden. Dit ziet er erg makkelijk uit, maar dit vergt behoorlijk wat oefening. Ten slotte kom ik diamond painting pennen tegen met verlichting bij de punt. Ik kan mij voorstellen dat dit voor grotere werken helpt om heel precies te blijven werken.

Diamond painting pincet

Als je een foutje maakt, en wie doet dat nou niet, dan kan je het herstellen met een pincet. Je kan bijvoorbeeld een vierkant steentje recht zetten of een steentje verwijderen. Ook kan je gevallen steentjes met een pincet makkelijk op pakken, probeer het maar eens met je vingers…. Het is mij duidelijk, zonder pincet wordt diamond painting een ramp.

Hoe werkt diamond painting?

Als ik de vele ervaringen op het internet lees, dan mag ik concluderen dat diamond painting niet moeilijk is. Met een beetje oefening (en een grote dosis focus), kan je gelijk een mooi kunstwerk maken. Diamond painting is een hobby waarbij je stap voor stap te werk gaat en die stappen herhaalt. Je kan er van in de ‘flow’ komen, je bent dan helemaal in het hier en nu. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar ik zie het maar als ontspanning.

Diamond painting in 7 stappen

  1. Rol het canvas uit en zorg dat het helemaal plat ligt. Het kan nodig zijn om je canvas van te voren tussen bijvoorbeeld wat mappen te leggen, zodat het niet opkrult en helemaal plat kan liggen.
  2. Haal de beschermlaag een klein stukje los. Trek de beschermlaag er nooit helemaal in één keer af, de plaklaag droogt dan uit en de steentjes plakken dan niet meer goed. Bovendien is het erg lastig om je canvas weg te leggen als de beschermlaag er niet meer op zit. Ik kom het advies vaak tegen om in een hoek te beginnen en de beschermlaag pas verder los te maken als je met de hoek klaar bent. Sommige diamond painters knippen een stukje beschermfolie weg en plakken dan de steentjes in het vrijgekomen stuk.
  3. Doe wax op je diamond painting pen. Hiervoor haal je eerst de folie van de wax, vervolgens ‘prik’ je met de punt van de pen in de wax. Dit hoef je niet bij ieder steentje te herhalen, je merkt vanzelf dat de steentjes niet goed aan de pen blijven hangen en het tijd is voor nieuwe wax.
  4. Bekijk welk kleur steentjes je nodig hebt en doe wat steentjes in je schudbakje. Je kan de steentjes van dezelfde kleur die op het deel van de canvas waar je aan werkt moeten komen na elkaar plakken, dus maak een inschatting van hoeveel je er ongeveer nodig hebt. Steentjes die je over hebt, kunnen weer terug in het zakje of bakje waar ze inzitten.
  5. Pak met de pen een steentje en plak het op de juiste plek. Druk het steentje nog niet meteen hard aan, dan heb je nog de kans om het steentje een beetje te draaien (bij vierkante steentjes) of te verschuiven. Druk, als het goed ligt, het steentje goed aan met de pen. Vervolgens pak je een volgend steentje en herhaal je het proces.
  6. Wissel de steentjes in het schudbakje en ga verder met de volgende kleur.
  7. Haal een volgend stuk van de beschermlaag los en herhaal de stappen.

Als je wil stoppen om later weer eens verder te gaan, rol je canvas dan voorzichtig op en leg het weg. Je pen kan je schoonmaken, maar in principe kan de wax blijven zitten. Vergeet niet de zakjes of bakjes met steentjes goed af te sluiten!

Gemaakte fouten en tips bij diamond painting

Van fouten kan je leren, ik ben ook altijd blij als mensen hun fouten eerlijk delen. Tijdens mijn onderzoek naar hoe je kan beginnen met diamond painting kwam ik regelmatig tips tegen van mensen die soms al meer dan honderd kunstwerken hadden gemaakt. De meest gemaakte beginnersfout lijkt het in één keer verwijderen van de beschermlaag te zijn. Ik zou dat zelf, zonder eerst goed onderzoek te hebben gedaan, zeker ook kunnen doen.

Een andere veelvoorkomende fout is, bijna onvermijdelijk, het plaatsen van een steentje op een verkeerde plek. Ik lees het advies om bij één of enkele verkeerde steentjes niks te doen, het zal in je uiteindelijke kunstwerk niet erg opvallen. Als je je fout direct na het plakken opmerkt, kan je het steentje nog verwijderen met je pincet en een ander steentje opplakken. Het kan ook gebeuren dat je een groter stuk verkeerd hebt gedaan en dat je de steentjes al goed hebt aangedrukt. Dan verwijder je de steentjes ook met je pincet, maar zal je merken dat de plaklaag ook verdwijnt. Je kan het stuk canvas met textiellijm insmeren (of diamond painting lijm, maar ik denk dat dit hetzelfde is) en weer verder plakken.

Een goede insiders tip lijkt te zijn om als je langer achter elkaar bezig bent, je canvas af en toe om te draaien, zodat alle symbolen op de kop staan. Je brein zal zich opnieuw focussen en daardoor maak je minder snel foutjes.

Een extra ding om je diamond painting werk makkelijker te maken: een roller van rubber. Hiermee druk je de steentje extra goed aan. Ook handig: een liniaal. Veel diamond painters gebruiken een liniaal om de steentjes kaarsrecht te leggen.

En dan zijn er nog allerlei ongelukken die kunnen gebeuren op en rond de plakkerigheid van het canvas. Koekkruimels, kattenharen, pluizen en stof, het blijft allemaal plakken. Zorg dat je huisdieren niet in de buurt zijn als je bezig bent met diamond painting en eet je tussendoortje op een afstandje. Het blijven plakken op het canvas met je hand is ook een veel genoemd probleem. Een stukje folie of bakpapier doet wonderen!

Een laatste tip die ik vaak tegen kom is het stofvrij maken en houden van je diamond painting voordat je het inlijst. Het advies is om, als je kunstwerk klaar is, er een laag fixeer of lak overheen te doen, zodat je werk mooi en schoon blijft. Zeker als je kiest voor ronde steentjes, kan je kunstwerk behoorlijk stoffig worden als je het zo laat.