Beginnen met een hobby Tuinieren

Hoe begin ik met tuinieren?

Ik kan echt genieten van een mooie tuin, ik houd van een beetje wilde tuin met veel bloemen en fruit om te plukken als frambozen en aardbeien. Ik kan gerust een hele middag in zo’n tuin zitten (of liggen in een hangmat), mijmerend in de voorjaarszon. Klinkt goed, maar de werkelijkheid is dat mijn tuin helemaal niet zo sprookjesachtig is. Mijn tuin is kaal en de planten die ik erin zet, die groeien maar weinig of helemaal niet. Tijd voor wat meer onderzoek.

Hoe begin ik met tuinieren?

Begin klein en maak met zorg de juiste keuzes wat betreft plek en soorten beplanting. Als je een beginner bent, dan kan je beter niet gelijk een grote tuin ontwerpen en beplanten, de kans is groot dat je eerste poging niet helemaal succesvol is. Laat je goed informeren door iemand die ervaring heeft, dat kan ook iemand van een tuincentrum zijn. Gaat je eerste project goed, dan kan je je tuin uitbreiden en gaan werken aan een groter plan.

Ik lees dat het beginnen met tuinieren niet moeilijk is, het belangrijkste is dat je je tuin goed onderhoudt en met aandacht de groei en bloei van je planten volgt. Maar het begint met het maken van keuzes voor een plek in je tuin (of balkon) en de soorten planten die je wilt gaan verzorgen. Hier gaat het vaak al mis, volgens de experts.

4 Gemaakte fouten door beginners met tuinieren

  1. Een verkeerde plek kiezen. Een plekje in je tuin met heel veel zon of juist helemaal geen zon. Of een stukje grond onder een afdakje, het zijn niet de beste plekken in je tuin om te beginnen. Kies het liefst voor een stukje grond (al is het maar een vierkante meter) waar een deel van de dag de zon schijnt.
  2. Te moeilijke planten kiezen. Sommige planten zijn veel gevoeliger dan anderen. Bij het kiezen van de juiste planten is het slim om te beginnen met planten die het goed doen in ons klimaat. Kruidenplantjes worden gezien als makkelijk. Je kan ook letten of je planten eenjarig of meerjarig zijn, zo weet je of je er na een jaar weer een nieuwe voor in de plaats kan planten, of er nog jaren van kan genieten. Als je naar een kweker of een tuincentrum gaat, zal je voldoende advies kunnen krijgen als je goed weet hoeveel zon een plek heeft en welke grond er is.
  3. Planten te dicht bij elkaar zetten. Planten hebben ruimte nodig, niet alleen boven de grond, maar ook onder de grond. Als je planten in de grond zet, neem dan de aanbevolen ruimte ruim. De informatie hierover staat meestal op een kaartje dat bij de plant zit. Als je bang bent dat je tuin te kaal wordt, bedenk dan dat de planten nog gaan groeien. Je kan ook planten die minder ruimte nodig hebben afwisselen met planten die wat meer ruimte gebruiken.
  4. Te weinig water geven. Ook als het geregend heeft, kan de grond erg droog zijn. In de zomer kan je aanhouden dat je twee keer per week veel water geeft. Er wordt uitgegaan van ongeveer 20 liter per week per m2. Pas als het water niet snel meer in de grond trekt, is extra water niet nodig. Als je in het voorjaar je planten in de grond hebt gezet, geef ze dan de eerste week dagelijks extra water zodat je planten goed kunnen wennen aan hun nieuwe plek.

Beginnen met een moestuin

Een eigen moestuin is een prima manier om te beginnen met tuinieren. Ons klimaat is geschikt voor heel veel groenten en fruit, het groeit vrij snel en je hebt er extra plezier van bij een goede oogst. Voor beginners wordt aangeraden om al gekweekte plantjes te gebruiken. Let, net als bij andere planten, op of de plek in je tuin past bij de groente- en fruitplantjes die je kiest. Er is veel informatie over hoe je kan beginnen met een moestuin, het is de laatste jaren ook populairder geworden. Laat je niet overspoelen met te veel tips en kies voor een boek, een serie instructievideo’s of vraag het iemand die al een moestuin heeft. Ik kwam zelfs een app tegen van De Makkelijke Moestuin die mij erg handig en makkelijk lijkt. Aan jou de keuze!

Zelf plantjes kweken

Met planten die je bijvoorbeeld in een tuincentrum koopt, heb je al snel een mooi resultaat. Het is een extra uitdaging om je plantjes helemaal zelf te kweken. Deze manier is een stuk goedkoper, maar vraag wel om iets meer kennis en aandacht. Je kan zelfs zaadjes uit (biologische) groenten als tomaat en paprika drogen en gebruiken.

Voor het kweken van planten heb je een warme, vochtige omgeving nodig. Direct in de grond zaaien kan met bijvoorbeeld wilde bloemen wel, maar voor planten is dat te koud. Als je geen kas hebt (en welke beginner heeft er nu wel een kas?), dan kan je binnen, achter glas kweken. Kijk goed op de verpakking van je zaden (of zoek het even op) hoeveel ruimte je tussen de zaden moet houden en hoe diep je kweekbakjes moeten zijn.

Als je zaden ontkiemen, krijg je eerst een klein stengeltje met kiemblaadjes. Dit verandert vanzelf in een wat steviger steeltje met de echte blaadjes van je plant. Als je planten wat groter worden, kan je ze geleidelijk laten wennen aan de buitenlucht en vervolgens in je tuin zetten. Heb je in je enthousiasme meer plantjes hebt gekweekt dan je kwijt kan, doe ze dan kado of bied ze aan via Marktplaats.