Beginnen met een hobby

8 manieren: geld verdienen met een hobby

Van je hobby je werk maken, dat is klinkt ideaal. De hele dag dingen doen die je leuk vindt en geld verdienen met een hobby om rond te komen (en het liefst nog een beetje meer). Mensen die er voor kiezen om volledig te gaan leven van hun hobby, hebben meestal moeite om rond te komen. Ook blijkt al snel dat er meer bij komt kijken, dingen waar (creatieve) ondernemers juist niet van houden, zoals actief verkopen en promoten en de administratie bijhouden.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je geen geld kan verdienen met je hobby. Ik zou zelf geen hobby beginnen met als doel om er geld mee te verdienen, maar als iemand mijn schilderij wil kopen, zeg ik geen ‘nee’.

Bijverdienen, naast je inkomen uit je werk, uitkering, pensioen of studiefinanciering kan geen kwaad. Je bent dan niet afhankelijk van die inkomsten, zodat je hobby ook een hobby kan blijven. Let wel op dat je bijverdiensten niet uit de hand lopen, dan zal je er wel inkomstenbelasting over moeten betalen. Als je merkt dat je voldoende inkomen kan halen uit je hobby, kan je er altijd nog voor kiezen om er helemaal voor te gaan en zelfstandig ondernemer worden.

geld verdienen met een hobby

Wanneer moet je bijverdiensten melden bij de Belastingdienst?

Bijverdiensten die niet regelmatig voorkomen, geef je niet op bij je belastingaangifte. Als je af en toe iets verkoopt wat je niet meer gebruikt op Marktplaats of een tuinier klusje doet voor buurman dan hoef je dat niet te melden. Je kan dus gerust je zelfgebreide geitenwollen sokken aanbieden tegen een kleine vergoeding aan je vrienden en familie. Als je een webshop opent en je geitenwollen sokken gaat promoten met als doel winst te maken, dan kan de Belastingdienst je aanmerken als ‘ondernemer’ of ‘resultaatgenieter’ en gelden er regels waar je je aan moet houden.

Als je bijverdiensten wel regelmatig terug komen en je kosten maakt om dingen te verkopen met winst, dan zal de Belastingdienst dit kunnen zien als een bron van inkomsten. Je moet de inkomsten dan wel opgeven bij je aangifte. Als ondernemer zal je je ook moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Als je twijfelt, meld je dan altijd bij de Belastingdienst. Het zou heel vervelend zijn als je ineens wordt geconfronteerd met een aanslag of zelfs boetes.

Hoeveel mag je belastingvrij bijverdienen?

Naast je uitkering, pensioen of studiefinanciering mag je jaarlijks een maximaal bedrag onbelast bijverdienen, voor 2022 is dat € 8.450. Als je naast je inkomen uit werk wilt bijverdienen, kan dat niet belastingvrij, je geeft je bijverdiende bedrag op bij de Belastingdienst als ‘inkomsten uit nevenactiviteiten’. Voor een aantal groepen gelden regels waar je op moet letten als je wilt bijverdienen.

Studenten: De bijverdiengrens voor 2022 is € 15.828,77 per jaar, als je meer verdiend heb je kans dat je geen recht op studiefinanciering hebt en moet terugbetalen. Je kan tot maximaal € 8.450 belastingvrij bijverdienen.

Gepensioneerden: Als je AOW ontvangt en eventueel een aanvullend pensioen wordt je niet gekort als je bijverdient, er is geen bijverdiengrens. Je kan gewoon gebruik maken van de regel dat je tot € 8.450 per jaar belastingvrij mag bijverdienen. Als je meer verdient, dan gelden iets lagere belastingtarieven voor gepensioneerden.

Bijverdienen met uitkering: Je mag tot maximaal € 8.450 per jaar belastingvrij bijverdienen zonder dat je gekort wordt op je uitkering en/of toeslagen.

Voordelen van geld verdienen met een hobby

Bijverdienen met je hobby kan een leuke extra motivatie zijn om regelmatig tijd en aandacht voor je hobby te hebben. Zoals ik hierboven al heb geschreven, zorg wel dat je bijverdiensten hobby-matig blijven en word niet ongewild ondernemer. Dit doe je al door je te richten op je hobby en niet op wat mensen willen kopen of wat goed zou kunnen verkopen. Het geeft een extra kick als mensen dat wat jij maakt of doet zo bijzonder vinden, dat ze er een bijdrage voor over hebben.

De bijdragen helpen je ook weer met de kosten die je hebt voor je hobby, zoals materialen, cursussen en reiskosten. Ik gebruik zelf de regel dat alles wat ik binnen krijg dankzij mijn hobby, ik ook weer besteed aan die hobby. Zo verkocht ik bijvoorbeeld Lego dat ik niet meer gebruikte en kocht daar een nieuwe Lego bouwset van een bloemenboeket van, die ik anders niet zomaar voor mezelf had gekocht.

8 Voorbeelden van bijverdienen met je hobby

Je kan met iedere hobby manieren vinden om wat bij te verdienen. Vaak begint het op een natuurlijke manier. Mensen in je omgeving weten van jouw enthousiasme voor je hobby af en zullen je vragen om iets voor ze te maken of ze te helpen met een activiteit. Het kan ook gebeuren dat iemand je vraag om ze te leren over je hobby. Je kan dat natuurlijk gratis doen, maar veel mensen gaan ervan uit dat je een bijdrage vraagt. Bovendien verhoog je de waarde en inzet van de ‘koper’, als het niet gratis is. Ik geef wat voorbeelden om je te helpen aan ideeën die jij met jouw hobby kan gebruiken.

Zelfgemaakte kleding verkopen. Als je het leuk vindt om zelf kleding te maken, is het ook leuk als de kleding gedragen wordt. Je eigen kledingkast zal al wel uitpuilen, dus als je er iemand blij mee kan maken, is dat fijn. Bepaal je prijs door in ieder geval je materialen door te rekenen, dat geeft je gelijk weer een budget om nieuwe stoffen, knopen en garen te kopen.

Portrettekening verkopen. Om een portret te tekenen, heb je een voorbeeld nodig. Dit kan met foto’s of een model. Als je portretten kan tekenen, zal de vraag of je dat van een (klein)kind kan doen niet lang op zich laten wachten. Je kan hiervoor een bijdrage vragen voor je materiaal, zo houd je het voor jezelf ook leuk.

Stekjes verkopen. Planten kweken is ontzettend leuk, maar het resultaat is dat je vaak te veel stekjes hebt dan je kan gebruiken. Maak je omgeving blij met je stekjes en vraag er een vergoeding voor, dat is helemaal niet vreemd. Via Marktplaats zie ik ook veel advertenties voor stekjes, tegen een kleine bijdrage of in ruil voor een andere stekje.

Taarten verkopen. Als bakken je hobby is, dan kost het moeite om niet te veel taart, cake en koekjes te eten. Laat mensen in je omgeving gerust weten dat je het leuk vindt om taarten te bakken en dat ze je kunnen vragen om dat te doen voor bijvoorbeeld een verjaardag. De bijdrage die je kan vragen zal in ieder geval de kosten voor de ingrediënten vergoeden. De echte beloning zijn natuurlijk de complimenten voor je taart.

Muziek maken op een feestje. Als je een muziekinstrument bespeelt of kan zingen, is de vraag op een feestje of je ‘even’ iets kan doen je niet vreemd. Het is prettig als je van te voren weet dat die vraag komt, dan kan je je voorbereiden. Een kleine vergoeding vragen zorgt ervoor dat je optreden serieus wordt genomen en je ook echt iets kan laten horen.

Wijnproeverij organiseren. Als het zoeken naar de lekkerste wijnen (het liefst in de wijngebieden over de hele wereld) je hobby is, dan kan je wat kosten besparen door een groep vrienden uit te nodigen voor een proeverij. Een vergoeding vragen is niet gek, je zal er toch wat mooie wijn voor open maken. Bovendien zullen mensen die iets betalen ook echt nieuwsgierig zijn naar je verhalen en wijnen.

Een les suppen geven. Een sup huren kan iedereen. Pas dan ontdek je dat het best lastig is om echt ontspannen op een plank te staan. Als je goed kan suppen en misschien zelf een sup hebt, kan je je vrienden en familie helpen om goed op gang te komen op het water. Vraag een kleine bijdrage voor je onkosten of laat je ‘leerling’ de huur van de sup’s betalen.

Een speltoernooi/avond organiseren. Veel mensen die spelletjes doen als hobby hebben, richten zich op één bepaald spel. Ze kennen ook anderen die dat spel graag spelen, online of offline. Je kan als expert in jouw spel een toernooi of (uitleg)avond organiseren. Je vraagt hiervoor een bijdrage voor je onkosten, daar zal niemand raar van opkijken.