Beginnen met een hobby Actieve hobby's

Hoe begin ik met wandelen?

Wandelen is een populaire hobby, bijna iedereen kan wandelen. In principe is het ook eenvoudig, een kwestie van schoenen aan en gaan. Toch ervaren veel mensen die willen beginnen met wandelen drempelvrees. Ze weten niet goed hoe lang en waarheen te wandelen. Of er is wat angst om het lichaam te overbelasten. Met andere woorden: Hoe begin ik met wandelen?

Ik ben zelf opgegroeid met wandelen. Als puber moest ik op zondagmiddag met het gezin mee de bossen in, ik vond het toen nog vreselijk. Later, tijdens mijn studententijd, herontdekte ik het wandelen en maakte ik prachtige wandeltochten tijdens vakanties en weekenden weg. Een dag wandelen geeft mij een vakantiegevoel en daar hoef ik geen enorme afstanden voor af te leggen.

Is wandelen een hobby?

Wandelen is een hobby als je zonder verplichting en druk, helemaal voor jezelf wandelt. Als je veel loopt voor je werk of studie, kan je dat niet zien als een hobby. Ook als je bijvoorbeeld naar de supermarkt of een afspraak loopt, ben je niet aan het wandelen als hobby. Bij wandelen als hobby heb je de kans om je te ontspannen, zonder afleiding of tijdsdruk. Samen wandelen kan wel een hobby zijn indien je niet de hele tijd moet praten of luisteren. Samen in een cadans en in stilte wandelen kan je ontspanning versterken.

Je kan dus stellen dat als je de deur uitgaat enkel en alleen om een stuk te wandelen, je bezig bent met een hobby. Bedenk je ook of het luisteren van een podcast of bellen tijdens het wandelen je afleidt van ontspanning. Rust in je hoofd is een groot voordeel van wandelen, het is zonde om dat te missen omdat je onderweg iets ‘nuttigs’ wil doen.

Wat is wandelen?

Wandelen doe je op je eigen tempo. Zorg er altijd voor dat je niet buiten adem raakt, je moet kunnen blijven praten. Je wandeltempo ligt hoger dan een normaal looptempo dat je bijvoorbeeld aanhoudt in een winkelstraat, of als je even naar de brievenbus loopt. Bij het wandelen beweeg je je armen actief mee, hierbij hoef je geen extra kracht te geven aan je armbeweging. De meeste mensen wandelen 4-5 kilometer per uur. Als je je wandelconditie hebt opgebouwd en regelmatig wandelt is 6-7 kilometer per uur haalbaar, maar dat is bij de meeste wandelaars geen doel.

Mensen die wandelen als hobby hebben, doen dat minimaal twee tot drie keer in de week. Veel wandelaars gaan iedere dag de deur uit om een rondje te lopen. Als je lange afstanden (vanaf 20 kilometer tot meer dan 100 kilometer) wilt gaan wandelen, is een trainingsschema aan te raden. Je wandelconditie opbouwen doe je rustig, letterlijk stap voor stap.

Hoe begin ik met wandelen?

Mijn partner was niet zo’n wandelaar toen we elkaar leerden kennen. Een uur wandelen leek haar iets onbereikbaars, terwijl ze dat volgens mij zonder problemen aan kon. De drempel om een uur te wandelen (ongeveer 5 km) is voor een deel fysiek en voor een deel mentaal. Als je niet gewend bent om een eind te wandelen, is het moeilijk voor te stellen dat je dat zomaar kan. Daarbij zijn je spieren het niet gewend, die zullen wellicht wat protesteren als je ineens een uur gaat wandelen.

Als je niet gewend bent om te wandelen, is een schema voor beginners een goede houvast. Zo weet je zeker dat je niets forceert en bouw je geleidelijk op naar een uur wandelen. Beginnen met wandelen kan je gewoon op je gympen, sneakers of sandalen doen, je hoeft er niet eerst speciale wandelschoenen voor te kopen. Het is fijn om te beginnen op schoenen die je al kent en die je niet eerst hoeft in te lopen. Kies voor kleding die lekker zit en niet te warm is.

Mijn partner wandelt inmiddels met gemak een uur en samen doen we regelmatig wandeltochten tot 10 kilometer. Ze is veel zekerder geworden over haar fysieke vermogen en heeft zelfs een hardloopschema tot 5 kilometer gevolgd. Het is erg leuk om tijdens uitjes of vakanties een wandeling te kunnen maken en ter ontspanning wandel ik vaak een route in de omgeving.

Leuke wandelroutes voor beginners

Als je begint met wandelen zal je vrij snel een paar vaste routes hebben in je omgeving die je graag doet. Vaste routes zijn prettig, want je hoeft niet na te denken over welke kant je op gaat en je weet dat je na een uurtje weer terug bent. Vergeet niet, des te minder afleiding tijdens het wandelen, des te meer ruimte voor ontspanning! Toch kan een wandeling in een nieuwe omgeving iets toevoegen aan je hobby. Je hoeft vaak niet ver om je in een compleet andere omgeving te wanen. Wandelen in een nieuwe omgeving zorgt voor meer creatieve gedachten en een andere kijk op het leven. Om je onderweg niet druk te hoeven maken over de route, kan je een uitgezette route volgen, er zijn er duizenden van in Nederland.

Op de website van Natuurmonumenten vind je makkelijk routes tot 5 kilometer (of meer als je dat wilt) in Nederlandse natuurgebieden. Je kunt de routes gratis downloaden of gebruik maken van de app. De routes zijn goed gemarkeerd, dat maakt het voor beginners makkelijk om nieuwe routes te ontdekken.

Voorbeeld van een paaltje met knooppunten voor wandelaars – ANWB

Als je op let, kom je regelmatig paaltjes met groen/gele bordjes tegen waar getallen opstaan. Dit zijn knooppunten voor wandelaars. Met een app of online kan je zelf een route plannen via knooppunten. Je ziet terwijl je je route uitstippelt hoe lang het is, dat is veel makkelijker dan op en plattegrond proberen iets te plannen. Erg handig als je een wandeling wil maken in een voor jou nog onbekende omgeving.

In Gelderland en Utrecht worden steeds meer Klompenpaden uitgezet. Klompenpaden leiden je door bijzondere natuur- en agrarische gebieden. Boeren werken meer door hekjes en opstapjes te plaatsen waar wandelaars langs kunnen, je wandelt dus ook over weilanden en kan vee tegenkomen. Als je met een hond loopt, check dan van te voren op de website of dat kan. Alle routes staan op de website en je kan op locatie of lengte van de route selecteren. Er zijn speciale routes die ook leuk zijn voor kinderen.

In bijna iedere park, stuk bos of ander natuurgebied zijn routes uitgezet, vaak met gekleurde paaltjes als herkenningspunt. Bij de ingang en parkeerplaats kan je op een bord of wegwijzer vinden wat de lengte van de route is. Je hebt dan verder geen app meer nodig. Wandelen kan natuurlijk ook door de stad, van iedere stad is er wel een route te vinden met informatie over de historie en cultuur. Een stadwandeling is minder ontspannend dan een wandeling door een natuurgebied, maar kan een mooie manier zijn om met minder ervaren wandelaars toch een middag op de been te zijn.

3 gedachten over “Hoe begin ik met wandelen?

Reacties zijn gesloten.