Hobby kiezen

Ik heb geen hobby

Als iemand je vrolijk vraagt naar je hobby, slaat dan de paniek toe? Begin je over met vrienden afspreken, films kijken en social media? Zoek je een uitvlucht? Want je hebt er geen tijd voor, geen zin in, je vóélt het niet. Je hebt geen hobby. (En je denkt dat hobby’s niks voor jou zijn)

Geen hobby

Geen hobby, geen paniek

Het lijkt wel of iedereen een hobby heeft. En niet zomaar iets, nee, een hobby met passie. Helemaal into boetseren, dichten of fotografie. Als jij dat niet hebt, raak dan niet in paniek. Hobbies zijn er om te ontspannen. Een zen momentje voor jezelf. Ook als je alleen nog maar aan hobby’s denkt. En dus ook als je eraan denkt dat je nog geen hobby hebt.

Geen stress, wel een hobby

Laat ik maar even duidelijk zijn, je hebt wel een hobby nodig. En ja, een echte hobby. Iets waarmee je je kan uiten en niet verdoofd wordt door een oneindige time line. Waarschijnlijk lees je dit op een smartphone en misschien wil je alleen een hobby om mooie posts te kunnen maken voor Insta, TikTok en Snap. Vergeet dit.

Het mooie aan een hobby is juist dat er geen verwachting of oordeel bij komt kijken. Het hoeft niet mooi, groot, snel of perfect. Een hobby heb je helemaal alleen voor jezelf. Jij bepaalt wat, hoe, waar en wanneer. En niemand vindt daar iets van. Alleen jijzelf. Echt.

Iets voor jezelf doen

Iets voor jezelf doen. Als je dat al sinds de basisschool niet meer hebt gedaan, dan vul je die tijd sowieso met je telefoon of Netflix. Iets voor jezelf doen, lees het letterlijk. Je hebt tijd om iets voor jezelf te doen, om jezelf rust te geven of juist actie. Om naar jezelf te luisteren of juist je gedachten uit te zetten. Om voor jezelf te zorgen. Om jezelf blij te maken. Gebeurt dat als je uren aan het scrollen en appen bent? Misschien een beetje? Nou, nee. Echt niet.

geen hobby wel social media

Social media is leuk en belangrijk voor je, nou ja, voor je sociale leven. Je haalt er ook nog eens wijze feiten en inspirerende ideeën vandaan. En het is gewoon leuk om te zien wat anderen hebben gedaan of gaan doen. Social media is ook gemaakt om jou zo lang mogelijk bezig te houden, om te snoepen van je tijd. Om je advertenties te voeren en geld te verdienen.

Als je uren zit te scrollen (ik houd er bijna over op), dan voel je je verdoofd. Dat kan je verwarren met ontspanning, maar dat is het niet. Je hersenen hebben geen seconde rust gehad. Sterker nog, ze zijn overprikkeld en daardoor krijg je dat duffe, slome gevoel. Nu kan ik het nog gaan vergelijken en verslavingen met drugs, gokken en gamen, maar laten we het een beetje luchtig houden. Als je meer wil lezen, kan je dit artikel (engelstalig) doorspitten. De conclusie voor nu: je hebt echte ontspanning nodig in je dagelijks leven.

Je hebt een hobby nodig

Mensen met een hobby hebben minder snel last van spanning, druk en stress. Een activiteit die je helemaal voor jezelf doet, zonder verwachting of oordeel, helpt bij het wegnemen van druk en verwachtingen uit je school of studie. Dat komt omdat je uit die activiteit voor jezelf (een hobby) wel voldoening haalt. En zelfvertrouwen, trots, inspiratie, plezier. Dat hoeft dan niet meer allemaal uit je dagelijkse leven te komen. Dat scheelt enorm.

Je hebt dus een hobby nodig om op een ontspannen, leuke en gezonde manier door het leven te gaan. Het fijne aan een hobby is niet alleen dat je je rest van je leven minder stress hebt, het helpt je ook in je ontwikkeling en het ontdekken wie je bent en wat je wilt. Gewoon helemaal zelf, op jouw eigen manier. Zonder levenscoach of zelf-hulp-boeken.

Een hobby mag makkelijk zijn

Een hobby heeft niks met presteren te maken. Het mag makkelijk zijn (maar niet saai). Je hoeft niet de nieuwste spullen of outfit te hebben voor je hobby. Kijk maar eens rond in je huis, er zijn waarschijnlijk genoeg spullen om vandaag nog met een hobby te beginnen. Begin met iets eenvoudigs en neem er een half uurtje voor, die tijd heb je echt wel. Telefoon op vliegtuigstand en je bent er klaar voor.

Wow. Dan is het ineens stil. Wat moet je doen? Tekenen? Schrijven? Knutselen (ja, daaaag)? Een 1-minute-craft? Koekjes bakken? Echt hoor, het is niet te doen om zomaar uit het niets iets te gaan doen. Niet. Te. Doen.

3 hobby’s die je nu kan doen

Keuzestress. Er zijn honderden hobby’s, welke kan jij nu gaan doen? Het is niet raar als je een error krijgt als je ineens iets voor jezelf kan doen. Ik maak het makkelijk voor je en geef je drie keuzes. Er is er zeker één die je het minst stom lijkt, kies die. Jouw challenge: ga de activiteit naar keuze een half uur doen. Dertig minuten, dit gaat je lukken.

1. Tekenen

Tekenen

Challenge Tekenen:

Pak een vel papier en een potlood. Zet willekeurig 10 stippen op je vel papier. Verbind de stippen door lijnen te trekken, ze mogen recht, krom of met een omweg. Maakt niet uit. Je hebt nu een vel met vlakjes. Vul ieder vlak zoals je wilt, met streepjes, rondjes, ingekleurd, zie maar. Voel je je al zen?

2. Schrijven

schrijven

Challenge Schrijven:

Pak een pen en papier of een notitieboekje. Denk aan gisteren. Schrijf nu op wat je jezelf zou toen vertellen toen je gisteren wakker werd. Beschrijf dan de dag als je met die informatie je dag door was gegaan. Geef zoveel mogelijk details als kleuren, geur, geluiden en gesprekken.

3. Wandelen

wandelen

Challenge Wandelen:

Doe je schoenen aan en ga naar buiten. Laat je telefoon thuis! Loop nu naar een plek waar weinig of geen gebouwen zijn, bijvoorbeeld een park, plantsoen, bos of veld. Zie je een paadje of wandelpad? Loop erover, ook als het nergens heen lijkt te gaan. Loop het volgende pad, straat of fietspad in. Kijk om je heen, ben je hier al eens geweest? Loop nu terug naar huis, je hebt gewandeld!

Eén gedachte over “Ik heb geen hobby

Reacties zijn gesloten.