Beginnen met een hobby

3 orginele hobby’s die je online kan leren

Hobby's online leren

Sinds iedereen op een makkelijke manier dingen kunnen delen op internet, is de markt voor (hobby)cursussen verandert. Natuurlijk, er zijn nog cursussen waar je gewoon heen gaat en ‘in real life’ les krijgt en voor sommige dingen is dat ook de beste manier om iets te leren. Maar als je eens iets nieuws wilt uitproberen en een beginner bent, kan je heel veel hobby’s online leren. De meest populaire (en snelle) manier is via video, maar e-books zijn onmisbaar om makkelijk nog even iets terug te zoeken. In deze blogpost zoek ik naar leuke hobby’s die je online kan leren.

Hobby’s online leren: Origami

Origami is een hobby die je stap voor stap met een voorbeeld leert. Je wilt het liefst een Japanse origami-meester op de vingers kijken. Dat kan. Jo Nakashima heeft een YouTubekanaal vol video’s waarbij je hem geweldige kunstwerkjes ziet vouwen. Alleen al het bekijken ervan is rustgevend, maar met origamipapier kan je direct mee doen. Origamipapier is vierkant en heeft aan beide zijden een andere kleur, patroon of glans. Als beginner kan je met het formaat 15 x 15cm goed van start. Ik kan zelf al genieten van de prachtige patronen op Japans origamipapier (en ik gebruik het ook graag voor andere dingen zoals kaarten maken).

Erg fijn is het dat je als je het even niet helemaal volgt, je de video kan pauzeren en een stukje terug kan gaan. Bij de projecten van een kwartier of meer zal dat zeker een paar keer nodig zijn. Jo geeft ook nog praktische tips om origami makkelijker te maken en om je vouwkunstwerken mooi neer te zetten. Hieronder twee video’s van origami met 15 x 15 cm papier. De draak is volgens Jo vrij makkelijk, de uil is voor mensen die iets meer ervaring hebben. Yorokobi.

Hobby’s online leren: Ukelele spelen

Bij ons thuis ligt er een knalrode ukelele in de kast, het instrument is een keer uit enthousiasme aangeschaft en ieder gezinslid tokkelt er wel eens op. Met vier snaren en een handzaam formaat ziet een ukelele er eenvoudig uit. Omdat het leuk is om een liedje te kunnen spelen, ging ik op zoek naar een online uitleg. Ik kwam video’s en apps tegen, ik heb ze uiteindelijk allebei gebruikt om een begin te maken en kan nu met alleen een app oefenen. Zonder enige ervaring met snaarinstrumenten lukt het om akkoorden en de eerste liedjes te spelen.

Je hebt natuurlijk wel een ukelele nodig. Gelukkig zijn ze niet erg duur (al zijn er heus wel duurdere exemplaren voor de ‘echte’ muzikanten). Als je begint, kan je een goede ukelele voor 30 tot 40 euro kopen. Natuurlijk kan je voor je eerste online lessen een ukelele lenen van iemand of zoeken naar een tweede hands koopje. Vervolgens zal je je ukelele moeten stemmen, de basistermen leren en weten hoe je een ukelele goed vasthoudt. Dat leer je het makkelijkst van een video, omdat je dan gelijk ziet wat er wordt bedoeld. In onderstaande video legt Rutger, De Gitaarleraar, uit wat je moet weten als je met ukelele spelen begint.

Om de snaren te stemmen, kan je een app gebruiken. Zoek naar ‘ukelele tuner’, dan vind je er genoeg. Ik gebruik zelf de ‘ukelele guitar tuner app’, die kan je ook instellen voor ukelele. De meest populaire is ‘GuitarTuna’. De meeste apps waarmee je een ukelele kan stemmen, bieden ook oefeningen om akkoorden te leren, dit is niet altijd gratis, maar is wel erg motiverend om te blijven oefenen.

Je kan met De gitaarleraar de hele spoedcursus Ukelele doorlopen, geheel kosteloos. Met de akkoorden die je leert, kan je honderden nummer leren spelen en meezingen (als je durft). Ik ga oefenen op ‘Under the Bridge’ van The Red Hot Chili Peppers. Alleen het intro is al gaaf om te kunnen spelen. Dit doe ik met een video van Evelyn van Ukelele 4U, een super enthousiaste ukelele speelster die heel veel video’s heeft gemaakt die je gratis kan bekijken. Go for it!

Hobby’s online leren: Schilderen als Rembrandt

Als je wel eens schildert, met acrylverf of olieverf, dan kan je veel leren van de oude meesters, zoals Rembrandt van Rijn. Als je nog nooit hebt geschilderd, dan adviseer ik je om de blogpost Hoe begin ik met schilderen? te lezen (en aan de slag te gaan). Heb je een beetje ervaring, dan kan je de oefeningen doen met Rembrandt als inspiratiebron. Om te beginnen, breng je een bezoek aan het Rijksmuseum. Dat kan gewoon gratis online, inclusief uitleg en achtergrond bij 100 meesterwerken, waaronder die van Rembrandt. In korte video’s leer je over de meesterwerken van het Rijksmuseum.

Schilderen als rembrandt

Naar schilderijen kijken en ze beter begrijpen, dat is al erg leuk. Wellicht inspireert het je om zelf een kunstwerk te maken, met de stijl van Rembrandt. Dan surf je eenvoudig naar de website van het televisieprogramma ‘Project Rembrandt’. Tijdens het programma krijgen amateur kunstschilders de kans om zich te ontwikkelen als Rembrandt. Op de website vind je Masterclasses van Tyas en Iris, zoals de deelnemers tijdens het programma ook krijgen.

Project Rembrandt Masterclasses

Bij ‘Doe mee’ vind je thuisopdrachten, die kan je zelf kan doen. Als het programma op dit moment loopt, dan kan je zelfs meedoen met de thuisopdracht, je werk insturen en maak je kans om een volgende aflevering deel te nemen als jurylid. Je kan altijd oude aflevering terugkijken, waarin je de deelnemers een zelfde opdracht ziet uitvoeren. Ik vind het erg leuk om na een aflevering de bijpassende thuisopdracht te doen.

Online thuisopdrachten project Rembrandt

Eén gedachte over “3 orginele hobby’s die je online kan leren

Reacties zijn gesloten.