6 Duurste hobby’s
Gemiddeld geven we 1.000 euro per jaar uit aan hobby’s. Gemiddeld. Dat betekent dat er mensen zijn die bijna niks uitgeven (omdat ze een goedkope hobby hebben) en dat er mensen zijn die duizenden euro’s uitgeven. Per maand. Mensen met een groot budget kunnen hobby’s hebben die de meeste mensen niet kunnen betalen. We bekijken ongegeneerd de 6 duurste hobby’s.
Verzamelen
Verzamelen is waarschijnlijk de hobby waar het meeste geld aan uitgegeven wordt. Mensen met veel financiële middelen houden het niet bij postzegels of koelkastmagneten. Verzamelen wordt vaak ook gezien als een leuke manier van investeren of sparen. De objecten blijven waarde houden en worden soms zelfs meer waard. Rijkere mensen worden met deze hobby nog iets rijker. Sommige verzamelaars stellen hun collectie ten toon in een eigen museum of lenen objecten uit aan musea.
De duurste verzameling is die van kunst. Kunst is gevarieerd, denk aan schilderijen en beelden maar ook aan digitale kunst. Sinds de introductie van NFT (non-fungible token) kunnen digitale kunstenaars hun werken als unieke stukken aanbieden. Het digitale kunstwerk dat na veiling in 2021 de doorbraak van NFT veroorzaakte is ‘Everydays: The First 5000 Days’ van Mike Winkelmann (‘Beeple‘). Hij maakte het kunstwerk tussen 2007 en 2020 door dagelijks één afbeelding toe te voegen. Het kunstwerk bestaat uit 5000 foto’s. Op de veiling bracht de NFT voor het kunstwerk meer dan 69 miljoen dollar op.
Zeilen
Bij zeilen kan je je makkelijk voorstellen dat het een dure hobby is. Er is een zeilboot voor nodig en dan hebben we het niet over een optimist of een kielbot. Eigenlijk mogen we het ook geen zeilboot noemen, maar een zeiljacht. Ik vond op Catawiki een overzicht van de duurste zeiljachten ter wereld, vanaf 50 miljoen dollar. De duurste is ‘Maltese Falcon’ en heeft een prijskaartje tussen de 150 en 300 miljoen en is 88 meter lang. Uiteraard vind je er een jaccuzi, maar ook een echte onderzeeër! Niet alleen de aanschaf van een jacht brengt kosten met zich mee, de rekening voor het onderhoud en personeel valt iedere maand op de mat. Of je zeilen op deze manier nog een hobby mag noemen, dat betwijfel ik, maar ik ga er maar van uit dat de eigenaren van deze zeiljachten er blij van worden.
Filantropie
Filantropie betekent ‘Liefde voor de mensheid’. Filantropen besteden hun geld aan projecten die de mensheid helpen, bijvoorbeeld gezondheidszorg en onderwijs. De meeste bekende filantropen zijn Bill en Melinda Gates, inmiddels zijn ze niet meer gehuwd, maar blijven ze samenwerken voor hun stichting ‘Bill & Melinda Gates Foundation‘. Filantropen blijven vaak anoniem en zoeken niet persé aandacht of waardering voor giften. Ze zijn vaak wel actief betrokken bij liefdadigheid organisaties en genieten van het verschil dat hun middelen maken voor mensen die het nodig hebben.
Reizen
Misschien wel de meest genoemde hobby die mensen vaker zouden doen als ze het geld ervoor hebben: Reizen. De rijkere mensen op aarde kiezen niet voor een tripje met de caravan, een last minute naar de zon of een all inclusive hotel in Zuid Europa. Natuurlijk kunnen we een lijstje maken met de duurste hotels en resorts, maar laten we echt op reis gaan. De duurste reis is een expeditie. Er komen geen witte stranden, cocktails of palmbomen in voor. Wel veel ijs en penquins en privé-vliegtuigen.
De duurste reis ter wereld gaat naar Antartica met White Desert. Er is een ‘camp’ met ‘pods’ om te overnachten, excursies als een bezoek aan de Zuid Pool, sightseeing in een helikopter of onderzeeër en natuurlijk een bezoek aan een penquin-kolonie. Een enkele dag kost $14.500 per persoon en een weekje nog net geen $100.000. Uiteraard zijn persoonlijk afgestemde reisprogramma’s op verzoek te organiseren.
Autoracen
Bij racen denken we aan de Formule 1, speciale circuits en supersnelle wagens. Dat kost behoorlijk wat geld, dat snapt iedereen wel. Toch zijn er best veel mensen die racen als hobby hebben. Ze hebben daar ook behoorlijk wat geld voorover, tienduizenden euro’s per jaar om deel te nemen aan één van de onderdelen die vanuit de Knac Nationale Autosport Federatie (KNAF) wordt georganiseerd. Vanaf karten tot rally’s, je kan je geld er makkelijk aan uitgeven. De duurste autorace discipline is uiteraard de Formule 1, waarbij verschillende teams het tegen elkaar opnemen. Ik vond het financiële plaatje van het Red Bull team in 2018: kosten 162,5 miljoen euro. Met de inkomsten van sponsorgelden, verkoop van materialen en prijzengeld maakte het team een slordige 2 miljoen winst. Een lucratieve hobby dus!
Polo
Ik geef het direct maar toe: Het spelen van polo is niet extreem duur. Polo is bij uitstek een sport voor de ‘happy few’. Niet iedereen heeft een paar getrainde paarden, de ruimte en de tijd om te trainen voor deze lastig te beheersen sport. Je moet er eigenlijk een beetje mee opgroeien, zoals prins William en Harry. Met drie clubs in Nederland (Wassenaar, Vreeland en Midden-Nederland) is de sport vrij exclusief, lessen kosten ongeveer 100 euro. Nederland is best goed in polo, de sport waar je in een team van 4 mensen en paarden met een lange stok (‘mallet’) een bal in het doel van de tegenstander probeert te schieten. ‘We’ wonnen al vakaer medailles op Europees Kampioenschappen polo.