4 x Hobby met smartphone
Dit is geen blogpost voor als je een hobby wil gaan doen om eens niet op je telefoon te zijn. (Ik schreef er een andere post over, die kan je ook lezen). Hoewel smartphones soms zomaar al je vrije tijd opslurpen, zijn we er toch vooral erg blij mee. Voor bijna alles is wel een appje, die je leven makkelijker maken. Voor de meeste hobby’s adviseer ik om je telefoon weg te leggen, maar er zijn uitzonderingen: 4 x hobby met smartphone.
Hobby met smartphone: Fotografie
Je gebruikt je smartphone waarschijnlijk al om foto’s en video’s te maken, maar laten we eerlijk zijn: hoeveel van je foto’s zijn het inlijsten waard? Hmm… erg weinig, helaas. Je telefoon verandert in een professionele camera met software voor bewerking als je de juiste apps installeert. Je kan altijd al een prima foto maken, maar een paar apps extra geven je de mogelijkheid om echt mooie plaatjes te schieten. Het inlijsten waard!
Apps om betere foto’s te maken
Pro Camera
Apple (iPhone / iPad)
Pro Camera gebruik je om foto’s mee te maken op je iPhone. De app kost eenmalig 15 dollar, wat een koopje is voor de mogelijkheden die je krijgt. Je kan je camera er handmatig mee instellen of gebruik maken van instellingen voor landschappen, architectuur, portretten, natuur etc. Er zijn extra features die je met in app aankopen kan activeren, maar waarschijnlijk heb je ze niet direct nodig.
Camera Zoom FX
Android (Google Play)
Camera Zoom FX gebruik je om foto’s mee te maken op je Android toestel. De app kost eenmalig 5 dollar, met extra in app aankoop-opties. Met deze app stel je je camera handmatig in en kies je bijvoorbeeld je eigen focuspunten. Het resultaat: super scherpe foto’s.
Apps om foto’s te bewerken
Om je foto’s te perfectioneren, kan je ze bewerken. Er zijn enorm veel apps die je daarbij helpen, de meeste apps zijn gericht op bewerken voor social media als Instagram en Pinterest. Voor af te drukken foto’s gebruik je software (apps) die je bestanden juist niet comprimeren, maar ‘groot’ houden. Meer pixels voor een scherp resultaat, ook als je uitvergroot. Twee apps die goede beoordelingen hebben van professionele fotografen zijn VSCO (voor filters, 10 gratis) en Snapseed ( helemaal gratis en zonder advertenties je foto’s bewerken). Adobe heeft ook een app voor bewerken op je smartphone: Lightroom (12 euro/mnd). Zoek de apps in je app store, afhankelijk van je toestel.
Zelf uitproberen of een smartphone fotocursus volgen
Apps zijn zeer gebruiksvriendelijk en ook voor fotografie-apps geldt: je leert door te proberen en te oefenen. Als je er niet helemaal uitkomt, of gewoon verdieping zoekt in het vak fotografie, dan kan je ervoor kiezen om een (online) cursus te volgen. Op internet zijn heel veel gratis tips te vinden, maar ik adviseer om een cursus te kiezen als je echt aan de slag wilt gaan met fotografie en merkt dat je zelf niet verder komt.
Maar: begin gewoon met zelf proberen. Je kan duizenden foto’s maken (en ze net zo snel weer verwijderen), zonder extra kosten te maken. Probeer verschillende hoeken, composities en lichtinval en ga op verschillende momenten van de dag op pad om foto’s te maken. Je zal snel merken dat je foto’s verbeteren. Heb je wat prachtige plaatjes verzameld, print ze dan gemakkelijk uit met een fotoprinter voor je smartphone.
Hobby met smartphone: Schrijven
Een smartphone is ideaal als je onderweg ineens een ingeving krijgt voor een verhaal, gedicht of, tja, een boodschappenlijstje. Iedereen gebruikt de notitie-app wel eens of, zoals ik vaak doe, stuurt een e-mail met tekst naar zichzelf. Als je het schrijven naar een hoger level wil brengen en zelfs aan een boek werkt, dan is een speciale schrijf-app een must-have.
Apps voor schrijvers die dromen van een eigen boek
In de App Store vind je Scrivener voor iPhone of iPad. Deze app kost eenmalig 20 euro en wordt gebruikt door schrijvers die met een eigen structuur aan een boek of andere publicatie werken. Je kan je planning er in bij houden en gemakkelijk overzicht houden van je werk. Het serieuze werk dus.
Als je voor het eerst gaat beginnen aan een boek of een wat langer verhaal, dan kan je Novelist uitproberen. Novelist is gratis en zonder advertenties. Je kan het downloaden op Apple en Android apparaten en zelfs op je desktop. Novelist helpt je om je verhaal op te bouwen door je bepaalde stappen te laten doorlopen. Je kan aan meerdere verhalen tegelijk werken. Novelist is ideaal voor de beginner, ik heb ‘m zelf ook.
App voor schrijvers die hun werk willen delen
Een erg leuke app die ik tegen kom is Wattpad. Wattpad is een app waar je je verhalen (of gedichten, songs etc.) in schrijft en ook gelijk kan delen met andere gebruikers van de app. Je kan er dus ook inspiratie op doen door teksten van anderen te lezen. Het is meer een community, hoewel je niet verplicht bent om je schrijfsels te delen, je kan ze ook voor jezelf houden. Deze app heeft wel advertenties, iets wat best kan afleiden tijdens het schrijven.
Hobby met smartphone: Taal leren
Als er wel iets is wat makkelijker is geworden dankzij apps dan is het wel een vreemde taal leren. Geen boeken met rijen woorden om uit je hoofd te leren (zonder uitspraak!), maar een app waarmee je als een game woord voor woord een taal leert (inclusief uitspraak). Er zijn best wat apps die je helpen om woorden te vertalen, zoals Google Translate, maar er zijn enkele apps waarmee je echt goed een taal kan leren.
Apps waarmee je een taal kan leren
Twee apps die ik je uit ervaring kan adviseren zijn Memrise en Duolingo. Je kunt ze gratis gebruiken, al hebben ze een ook een betaalde versie, die gebruik je pas als je door alle basics heen bent en daar ben je echt wel even mee zoet. Overigens niet alleen te gebruiken op je smartphone, maar ook op je desktop.
Memrise vraagt welke taal je al kent en welke taal je wil leren, je kan dan kiezen uit beginner of een gevorderden niveau. Vanuit het Nederlands zijn veel talen te leren, zoals Italiaans, Koreaans, Japans, Duits, Engels, Frans, Spaans en Chinees. Je kan kiezen uit verschillende niveaus en zelfs thema’s. Je leert woorden en later zinnen door ze te zien en te horen van locals. Je kan dagelijks een korte oefening doen (zelf in te stellen) waarin je een juist woord aan tikt, typt of uitspreekt.
Duolingo is in Nederland een veel gebruikte app om vreemde talen te leren. Toch kan je vanuit het Nederlands alleen Engels, Duits en Frans leren. Spreek je redelijk Engels, dan gaat er een wereld voor je open en kan je kiezen uit enorm veel talen, inclusief Oekraïens, Turks, Grieks, Zweeds en Swahili. De oefeningen die je dagelijks doet (zelf in te stellen hoe lang) werken ongeveer hetzelfde als bij Memrise, maar zijn net iets mooier om te zien.
App waarmee je je talenkennis kan uitwisselen
Tandem is een app voor als je je talen vaker wilt oefenen door met iemand te praten. Als je Tandem opstart, geef je aan welke talen je wilt oefenen en welke talen je goed spreekt. Je krijgt suggesties van andere gebruikers van Tandem die jouw te oefenen talen vloeiend spreken en juist de taal willen oefenen die jij weer spreekt. Deze app is dus meer social en community gedreven, maar vooral ontzettend leuk als je al best wat taallessen hebt gehad en niet iedere maand op vakantie gaat naar het land waar de taal wordt gesproken. De app is gratis en biedt in app aankopen.
Hobby met smartphone: Mediteren
Mediteren en smartphones lijken een vreemd combinatie, maar met een goede app (en verder alle berichten en geluiden uit), werkt het prima tussen die twee. Je smartphone verander je in een Zenmeester die je ook nog eens helpt herinneren dat het weer tijd is voor een meditatie. Het kiezen van een goede meditatie app is wel een kunst op zich, veel apps zijn zeer beperkt in de gratis versie waardoor je al snel verschillende apps aan het testen bent voordat je voor een betaalde versie kiest. Ik help je een beetje op weg.
Meditatie app voor beginners (basics)
Een Nederlandstalige app die je geheel gratis kan gebruiken is VGZ Mindfulness Coach, te vinden in Google Play en App Store. Met de app kan je korte mindfulness programma’s volgen waar meditatie een onderdeel is. Je kan ook losse oefeningen doen als je enkel wil mediteren. Je kan oefeningen zoeken met een minimale of maximale duur en je favorieten opslaan en reminders instellen. Absoluut een aanrader als je kennis wilt maken met meditatie en mindfulness. Enne…. tip van een ex-beginner: mediteren hoeft niet persé met je benen in de knoop op de vloer, begin gewoon op een stoel!
Meditatie app voor als je iets meer wilt leren
Calm is een mooie app voor als je verdieping zoekt in je meditaties en mindfulness. Calm wordt ook veel gebruikt om in slaap te komen, zo staan er korte verhaaltjes voor het slapen op. Calm is Engelstalig en de gratis versie is beperkt, dus je zal vrij snel een abonnement afsluiten. Wat erg leuk is aan deze app, is dat er veel verschillende stemmen te horen zijn, waaronder bekende (Amerikaanse) artiesten en schrijvers. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je iedere meditatie of oefening met dezelfde stem moet doen.
Uiteraard helpt Calm je dagelijks je meditatie-moment te plannen en zijn er allerlei courses die je zelfbewust maken en je leren over bv. chakra’s. Welkom op het pad naar verlichting!
Meditatie app voor als je weet wat je zoekt
Last but not least: Insight Timer. Deze app zit tjokvol meditaties, talks, muziek, verhalen en courses. Er zit zo veel in Insight Timer, dat je als beginner door de bekende bomen het bos niet meer ziet. Als je wat meer ervaring hebt met meditatie en mindfulness en je weet wat je zoekt, dan vind je het in deze app. Van inspirerende verhalen en inzichten tot kalmerende muziek, er is genoeg voor de rest van je ontspannen leven. De app is gratis, er worden extra workshops aangeboden tegen betaling.