Creatieve hobby's Tekenen en Schilderen

Acrylic Pouring – Acrylverf gieten

Op Youtube bekeek ik een video over verftechnieken met bijzondere resultaten. Zo kwam ik de term ‘Acrylic pouring’ tegen, in het Nederlands ‘Acrylverf gieten’. Ik werd enthousiast van de mogelijkheden in deze Vlaamse video met eenvoudige voorbeelden en tips voor goedkope materialen om het eens te proberen.

Wat heb je nodig voor Acrylverf gieten

  • Acrylverf in de kleuren die je wilt gebruiken, het is mooi om licht en donker af te wisselen. Een gelijke toonsoort maakt je kunstwerk prettig om naar te kijken. Bijvoorbeeld felle kleuren of juist matte kleuren. Ik kocht een paar tubes goedkope acrylverf van Van Bleiswijck en gebruikte verf die ik al thuis had van Amsterdam.
  • Acryl gietmedium. Ik koos voor een goedkope optie bij Action van het merk Van Bleiswijck. Ik heb gelezen dat duurdere opties een beter resultaat opleveren, maar om het uit te proberen is Van Bleiswijck prima. Het medium van Amsterdam ga ik een volgende keer gebruiken.
  • Een schildersdoek of -paneel. Je kan ook hout gebruiken, het kan in principe overal op. Het is wel handig als je ondergrond stevig is. Papier is te slap, je moet het kunnen optillen. Om het te proberen, kan je voor vier tot zes kleine doeken kiezen. Je kan dan in één sessie een paar technieken uitproberen.
  • (Wegwerp)bekertjes, roerstaafjes, water.
  • Rietjes.
  • Eventueel siliconenolie. Ik heb het nog niet gebruikt.
  • Eventueel handschoenen. Ik deed ze al snel uit, want de doeken gleden uit mijn handen. Maar als je schone handen wilt houden, dan heb je ze nodig.
  • Eventueel een brander of een föhn. Ik kocht bij Action een brander (voor bv. crème brûlée).
  • Een vlakke werkplek en ruimte om je doeken plat te laten drogen. Het drogen duurt tot een paar dagen, bedenk alvast van te voren waar je kunstwerken rustig kunnen liggen.
  • TIP: Ik maakte van een opbergbak en tape een ‘acryl-giet-rek’. Zo liep de overtollige verf in de bak en hield ik de vloer in ieder geval schoon. De opbergbak gebruik ik nu om de materialen voor deze techniek in te bewaren.

Voorbereiding acrylverf gieten

Het voorbereiden vraagt meer tijd en aandacht dan als ik ‘gewoon’ ga schilderen. Ik heb kranten op de vloer gelegd waar ik mijn kunstwerken wilde laten drogen. Ook de werktafel en de vloer eromheen kregen een laag krantenpapier. Ik maakte een ‘acryl-giet-rek’ van een opbergbak en tape en trok een oud shirt aan. Mijn overige materialen stonden klaar, tijd om aan de slag te gaan.

Een eerste keer acrylverf gieten

De eerste keer merkte ik dat ik nog een beetje te zuinig was met verf. Je hebt best veel verf nodig om een doek helemaal vol te ‘schenken’. Ik begon met een hele laag met 100% gietmedium. Ik schonk de medium midden op het doek en bewoog het doek dan om het helemaal te vullen. Je kan in deze eerste laag al wat verf mee mengen, dan begin je met een gekleurde achtergrond. De verf die ik bij de tweede laag wilde gebruiken, mengde ik 50/50 met de gietmedium in een bekertje. Ik gebruikte kartonnenbekertjes waar ik van de rand makkelijk een ‘tuitje’ kan vouwen om te schenken.

Schenktechnieken acrylverf gieten

Ik probeerde verschillende schenktechnieken uit, waaronder op verschillende manieren schenken en het ‘stapelen’ van verf in de bekertjes. Ik gebruikte een rietje om verf ‘weg te blazen’ en bewoog het doek om mooi vloeiende figuren te maken. Met de brander kon ik ook zonder siliconenolie kleine belletjes maken, maar voor dat effect wil ik een volgende keer met siliconenolie werken.

Tip: probeer niet te veel te doen per doek, de kans is groot dat het dan een rommeltje wordt en je kunstwerk verandert in een vlek.

Mooie kunstwerken met acrylverf gieten

Met het mengen van de verf en gietmedium in de bekertjes, het schenken en het bewerken (blazen, draaien..) was ik misschien tien minuten per doek bezig. Na een uur lagen er dan ook zes kunstwerken te drogen! Voor een eerste test ben ik niet ontevreden en enthousiast om dit vaker te gaan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *