Welke hobby past bij mij?
Een hobby is allang geen stoffige bezigheid meer voor kinderen of ouderen met veel vrije tijd (of energie). Ik merkte dat ik heel enthousiast word als mensen over hun hobby praten. Ik ging op zoek naar een leuke hobby, er ging een wereld voor me open.
Welke hobby past bij mij?
Om een hobby te kiezen kan je denken aan activiteiten die je als kind leuk vond om te doen. Je kan die activiteiten indelen in categorieën als Creatief, Sportief, Onderzoeken, Bouwen, Fantasie, Spel en Muziek. Zo kan je een hobby vinden die bij je past. Belangrijk is dat je hobby niet dezelfde activiteit is als je werk of studie.
Een hobby die bij je past? Denk aan waar je als kind blij van werd
Kinderen denken niet na over wat ze misschien leuk zullen vinden, ze doen het gewoon! Je kan de dingen die je als kind leuk vond om te doen gebruiken om een leuke hobby te kiezen. Je hoeft niet precies te doen wat je als kind deed. Je bent tenslotte geen kind meer, er zijn nu nog meer mogelijkheden. Je komt dichter bij het antwoord van de vraag: welke hobby past bij mij?
Een creatieve hobby past bij je als je vroeger graag zelf dingen maakte. Bijvoorbeeld kunstwerkjes met (vinger)verf maken, stoepkrijten, knutselen, kleien, knippen en plakken. Misschien herken je ook dat als op school graag kleine tekeningen maakte in je schriften.
Een sportieve hobby past bij je als je vroeger graag buiten actief was. Bijvoorbeeld verstoppertje spelen, voetballen, fietsen, rolschaatsen, bootje varen, spelen in het klimrek, bliklopen, overgooien.
Een onderzoekende hobby past bij je als je vroeger erg leergierig was. Bijvoorbeeld lezen, quizjes maken, naar de bibliotheek gaan, wroeten in de aarde, veel vragen stellen, dingen uit elkaar halen.
Een hobby waar bouwen centraal staat past bij je als je dat vroeger graag deed. Bijvoorbeeld met Lego of met blokken spelen, hutten bouwen, met K’nex of een treinbaan spelen, zandkastelen maken.
Een hobby waarbij je je fantasie vol kan gebruiken past bij je als je vroeger dingen verzon. Bijvoorbeeld toneelstukjes opvoeren, spelen met Playmobil of poppen, ‘koken’ en zandtaartjes maken, zingen en dansen, verhalen verzinnen.
Een spel hobby past bij je als je vroeger graag een winnaar was. Bijvoorbeeld spelletjes doen, computerspellen spelen, overal een wedstrijdje van maken. Waarschijnlijk kon je niet zo goed tegen je verlies.
Een muzikale hobby past bij je als je vroeger blij werd van muziek maken of luisteren. Bijvoorbeeld een instrument bespelen, zingen, meetrommelen met muziek, nieuwe liedjes leren, fluiten.
Welke hobby past bij mij en welke zijn er?
Er zijn honderden hobby’s. Gelukkig maar, dan blijft er altijd nog iets nieuws om te ontdekken. Hobby’s kunnen we onderverdelen in categorieën. Veel mensen hebben een paar verschillende hobby’s, bijvoorbeeld iets creatiefs en een sport.
- Creatieve hobby’s: Tekenen, schilderen, breien, pottenbakken, haken, houtwerken, fotografie, borduren, quilten, boetseren, beeldhouwen, scrapbooken, diamond painting, schrijven, filmen, digitale kunst maken, bloemschikken, sieraden maken, tuinieren, koken, bakken, origami, kleding maken.
- Sportieve hobby’s: voetballen, fietsen, kite surfing, skateboarden, wandelen, dansen, fitness, fietsen, golfen, jeu de boule, tennis, zwemmen, kanoën, muur klimmen, vechtkunst, zeilen, duiken, paardrijden.
- Onderzoekende hobby’s: Geschiedenis, cultuur, talen, techniek, puzzelen, documentaire kijken.
- Bouw hobby’s: Bouwpakketten maken, Lego (voor volwassenen), miniatuurbouw, puzzels, robot maken, programmeren.
- Fantasie hobby’s: toneel spelen, verhalen schrijven, video’s maken, spellen bedenken, verhalen vertellen, role playing, film kijken, kostuums maken, modellen maken, fantasy boeken lezen.
- Spel hobby’s: Bordspellen, klaverjassen, schaken, wedstrijdsporten, online gamen.
- Muzikale hobby’s: Piano, gitaar, viool, saxofoon, ukelele spelen. Zingen, drummen, liedjes maken, muziek luisteren, dansen.
Waarom een hobby?
Een hobby heb je om je goed te laten voelen. Je kan ergens steeds beter in worden, dat geeft extra zelfvertrouwen. Voor werkenden is een hobby noodzakelijk. Iets doen waar je helemaal zelf voor kiest maakt je meer tevreden en trots. Dat hoef je dan minder uit je werk te halen, dat scheelt druk en stress.
Veel mensen hebben een hobby om te ontspannen. Hobby’s waarbij je je kan uiten zijn zeer geschikt om te ontspannen, zoals creatieve en muzikale hobby’s. Hobby’s als lezen of film kijken lijken ontspanning te geven, maar geven je niet de mogelijkheid om spanning of stress echt los te laten.
Als je een hobby hebt, stop je daar tijd en energie in. Je krijgt er een dosis ontspanning en plezier voor terug. Sta geregeld stil bij de vraag of je hobby je nog meer energie geeft dan dat het je kost, het is geen verplichting! Als je merkt dat je te veel moeite moet doen voor je hobby, probeer dan eens iets anders. Je zal merken dat je vanzelf weer zin (en energie) krijgt voor je hobby.
Het samen doen van een hobby kan je extra energie opleveren, het delen van de ervaring is dubbel genieten. Je kan dit bij een club of vereniging doen, maar een maatje waarmee je af en toe je hobby doet is ook een optie.
Een hobby is iets anders dan werk
Maak van je werk geen hobby! Een hobby is een mooie toevoeging aan je leven als het iets anders is dan wat je voor je werk doet. Als je bijvoorbeeld veel schrijft voor je werk, is korte verhalen schrijven geen goede hobby voor je. Je kiest dan voor iets compleet anders, zoals golfen, tuinieren, borduren of piano spelen.
Je hoeft niet goed te zijn in je hobby, dat is juist het leuke. Je kan gewoon beginnen met iets nieuws te leren, zolang je er maar plezier in hebt. Er is ook niemand die het resultaat beoordeelt of goedkeurt, doe dat zelf ook niet. De enige voorwaarde is dat je er plezier uit haalt en er een goed gevoel van krijgt.
4 gedachten over “Welke hobby past bij mij?”
Reacties zijn gesloten.