Is het erg als ik geen hobby heb?
Tot mijn dertigste vond ik het woord ‘hobby’ suf en leuk voor mensen die verder niks te doen hebben. Niks voor mij dus. Toch voelde ik ook een ander ongemak als iemand mij vroeg naar mijn hobby. Zeker als ik een lichte teleurstelling bespeurde bij de vragensteller als ik begon over ‘gezellig met vriendinnen afspreken’ en ‘naar de film gaan’ als antwoord gaf. Dat zijn niet echt hobby’s die iets over mij vertellen (of juist wel…). Ik begon mij af te vragen of het erg is om geen hobby te hebben en leerde dat een hobby onmisbaar is in je leven, zeker als je vol voor je carrière gaat.
Is het erg als ik geen hobby heb?
Mensen zonder hobby missen een persoonlijke invulling van vrije tijd waardoor ze eerder druk en gejaagdheid voelen. Zonder hobby is het moeilijk om activiteiten die bij het dagelijks leven horen te doorbreken, zodat vrije tijd gevuld wordt met bijvoorbeeld televisie, social media en (online) spelletjes doen. De vrije tijd wordt dan gevuld, maar de invulling geeft geen duurzame voldoening, ontspanning en zelfs een trots gevoel, wat met een hobby wel wordt bereikt. Een hobby zorgt voor een betere werk-privé balans, voor zelfzekerheid, ontspanning en plezier.
Het antwoord in het kort is ‘ja’. Zonder hobby maak je het leven onnodig zwaar. Ik kan er helaas uit ervaring over vertellen. Er is een periode geweest waarin ik veel tijd besteedde aan mijn werk en aan het einde van de dag op de bank plofte om een avond tv te kijken. Ik vond dat ik dat dan wel had verdiend na het werk, boodschappen doen, koken en sporten. Ik kan nu zien dat ik mezelf hiermee onnodig veel druk bezorgde. Al mijn voldoening, geluk en plezier moest ik uit mijn dagelijkse activiteiten halen, ik had geen andere uitlaatklep. En uiteindelijk brak mij dat op.
Het is echt niet erg als je niet iedere dag met een hobby bezig bent. En het is ook helemaal niet erg om een avondje te Netflixen of door je Instagram tijdlijn te scrollen. Het is wel erg als dat het enige is wat je doet als je vrije tijd hebt, je mist dan de kans om iets helemaal voor jezelf te doen. Ergens beter in te worden, iets moois te maken, iets te ontdekken of iets nieuws te leren. Zelfs als je maar een paar uurtjes per week besteedt aan een hobby, kan je genieten van een boost voor je gevoel van voldoening en je zelfvertrouwen.
Waarom winkelen, uit eten gaan en televisie kijken geen hobby’s zijn
Hobby’s worden nog wel eens verward met ‘dingen die leuk zijn om te doen’. Ik weet dat er veel mensen zijn die het erg leuk vinden om de stad in te gaan om te shoppen en gezellig een terrasje te pakken en daar is niks mis mee. Maar het is geen hobby. Ook televisie kijken is iets dat bijna iedereen wel doet omdat het leuk is, maar ook dit is geen hobby. Je bent niet bezig met een hobby als je iets doet waarbij de voornaamste ‘actie’ bij een ander ligt. Bijvoorbeeld bij winkelen ligt de actie bij de winkeliers, zij zorgen voor een leuke winkel met interessante producten. Je hoeft er alleen nog maar naar binnen te gaan. En een televisieprogramma is door anderen bedacht en gemaakt (een geweldig creatief proces!), maar wij hoeven alleen maar de afstandsbediening te pakken en te kijken.
Je kan enorm genieten van dingen als winkelen, uit eten gaan en een film kijken. Noem het een liefhebberij, dingen die leuk zijn om te doen in je vrije tijd. Als je er van geniet, stop er dan vooral niet mee. Wat een hobby nog kan toevoegen zijn duurzame ontspanning en voldoening, hiervoor ligt de ‘actie’ bij jezelf, je hebt voor een hobby vaak ook niemand anders nodig.
Ontspanning, voldoening en zelfverzekerd dankzij een hobby
Werkenden vinden het halen van voldoening één van de meest belangrijke voorwaarden van hun baan. Voldoening halen uit werk is niet voor iedereen weggelegd en zal lang niet altijd voldoende zijn. Als je veel tijd besteedt aan werk, zal je naast voldoening ook persoonlijke groei en zelfverzekerdheid uit werk willen halen, dit lijkt steeds belangrijker te zijn voor jonge mensen. Niet voor niets bieden steeds meer trendy life coaches hun diensten aan. Het stellen van doelen zorgt voor hoge werkdruk waardoor burn out op de loer ligt.
Ik kan uit ervaring spreken dat een hobby, al is het maar voor een paar uur per week, de druk op je werk sterk verminderd. Door voldoening en groei uit een hobby te halen, hoef je dat niet meer van je werk te verwachten. Voorwaarde is wel dat je je hobby helemaal voor jezelf doet, zonder praktische bedoeling. Ik merkte echt dat een foutje of gemiste deadline op mijn werk me minder stress opleverde, omdat ik iets compleet anders (schilderen) aan het leren was en iedere vooruitgang als succes ervaarde.
Een hobby helpt je om je persoonlijk druk op je werk te verminderen. Daarbij geeft het je echte, duurzame ontspanning en groeit je zelfzekerheid. Een hobby doe je voor jezelf, je kan jezelf uiten op de manier die bij je past. Als je bezig bent met je hobby, is er geen ruimte om je druk te maken over collega’s of een vergadering. Die ontspanning is goud waard en onmisbaar. Je kan op je eigen manier en tempo groeien in je hobby door iets te oefenen, te leren of zelfs te laten zien of horen aan anderen. Een compliment over een schilderij doet mij veel meer dan een duimpje omhoog op social media of een ‘goed gedaan’ op mijn werk. Dat schilderij komt helemaal uit mij, niemand heeft mij gevraagd het te maken, het is persoonlijk. Dat iemand dat ziet en waardeert is fantastisch.
Heb je zin gekregen om een hobby te zoeken? Lees dan verder:
3 gedachten over “Is het erg als ik geen hobby heb?”
Reacties zijn gesloten.