Hoe begin ik met een scrapbook?
Scrapbooking, ik hoorde er voor het eerst over toen ik als uitwisselingstudent in Amerika woonde. Bij uitstapjes verzamelden moeders folders, tickets en kleine frutsels voor hun scrapbook. Ik dacht dat het een plakboek was met foto’s, waar ze dan die extra dingen bij plakten. Dat vond ik een leuk idee en zo kwam ik na een jaar met vier dikke albums thuis met naast foto’s ook folders, plaatjes en snoeppapiertjes. Maar mijn albums waren nog geen scrapbooks, daar kwam ik achter toen ik me er online eens in ging verdiepen.
Wat is een scrapbook?
Een scrapbook is een plakboek waarin de maker op een eigen, creatieve, manier een gebeurtenis, gedachte of persoon vormgeeft. Het eerste scrapbook werd gemaakt en benoemd in Utah (VS) in 1826 door John Poole. ‘Scrapbooking’ of ‘scrapping’ is een populaire hobby en vanuit de VS waaide het over naar Engeland en de rest van Europa. Het standaard formaat voor scrapbooks is 30,5 x 30,5 cm. Technieken die voor scrapping worden gebruikt zijn o.a. knippen en plakken, scheuren, stempelen, sjabloneren, tekenen, punchen, schrijven, kleuren, stickeren, schilderen, vouwen.
Een scrapbook is een combinatie van een fotoalbum, dagboek en een knutsel/teken/schrijfboek. Er zijn geen vaststaande regels voor scrapbooking, je bent helemaal vrij om de pagina’s te vullen zoals je dat wilt. Wat scrapbooking extra leuk maakt, is dat je gebeurtenissen niet alleen feitelijk weergeeft, maar er ook je persoonlijke beeld en gevoel aan toe kan voegen. Je maakt dus een persoonlijk boek van je dagelijks leven, een reis of bijvoorbeeld een persoon of huisdier.
Hoe begin je een scrapbook?
Een scrapbook maak je zoals jij dat wilt, het kan eigenlijk niet fout gaan. De vrijheid maakt het voor veel mensen juist moeilijk om te beginnen, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Ik kwam verschillende manieren tegen om te scrappen, maar het begint altijd met de keuze voor een (plak)boek, technieken en materialen. Voordat je je eerste pagina vult, is het handig om benodigdheden te verzamelen en bijvoorbeeld in een kastje of opbergbak bewaren. Zo kan je altijd aan de slag als je er tijd en zin voor hebt.
Hoewel je in ieder plakboek of album een scrapbook kan beginnen, is het slim om een standaardafmeting te kiezen: 30,5 x 30,5 cm (van het Amerikaanse 12 x 12 Inch), of 30 x 30 cm. Veel scrapbookproducten zoals papier met een design, sjablonen en stickers zijn voor deze maat gemaakt, als je begint met scrappen is het prettig om daar niet veel op te hoeven letten. Ik heb er een paar opgezocht die bij Bol.com verkrijgbaar zijn:
De keuze voor de technieken die je gaat toepassen maak je door na te gaan wat je leuk vindt om te doen. Wil je alles knippen (of scheuren) en plakken, of ga je ook tekenen, schilderen en schrijven? Ik zie dat veel eerste pagina’s gevuld worden met knippen en plakken. Het verzamelen van materiaal is dan een volgende stap. De lijm die je gebruikt, kan gewone hobbylijm zijn. Je kan ook kiezen om een lijmroller of fotolijm te gebruiken. Plakstiften geven een iets minder resultaat, omdat het moeilijk is om de lijm goed te verdelen over je foto of plaatje.
Materialen voor je scrapbook
Materiaal om te knippen en plakken kan van alles zijn. Je kan foto’s, knipsels uit krant of tijdschrift, folders, tickets, plattegronden en snoeppapiertjes gebruiken die je zelf verzamelt. Daarbij kan je scrapping-papier, -stickers en -plaatjes gebruiken die verkrijgbaar zijn en waarmee je een bepaalde sfeer kan creëren. Scrapping-papier kan je in blokken kopen met de standaardafmeting en gebruik je vaak als eerste laag op je pagina. (Je kan natuurlijk ook mooie foto’s en afbeeldingen uit tijdschriften gebruiken als bijvoorbeeld achtergrond.) Zo ben je gelijk van je witte pagina af. Ik kom allerlei verschillende scrapbook-pakketten met of zonder thema tegen met papier, stickers en plaatjes, dit zijn een paar voorbeelden:
Als je je materialen hebt verzameld kan je beginnen met je eerst pagina’s. Volgens mij is de beste tip: volg je gevoel. Maak combinaties van de materialen die je hebt verzameld en plak het op. Probeer andere technieken uit als je daar zin in hebt, het hoeft niet! Meer inspiratie vind je op Pinterest, daar posten veel mensen al hun ‘scraps’. Een beetje neuzen tussen de producten in hobbywinkels en -markten kunnen je ook tot nieuwe ideeën brengen. Maar maak het niet te ingewikkeld, scrapbooking doe je helemaal voor jezelf, het kan niet fout gaan. Happy scrapping!
3 gedachten over “Hoe begin ik met een scrapbook?”
Reacties zijn gesloten.