Hoe begin ik met schrijven?
60.000 Nederlanders dromen ervan om ooit eens een boek te schrijven en schrijver te worden. Volgens een onderzoek schrijft een miljoen Nederlanders weleens als hobby. Ik ben één van die dromers en schrijf graag en veel, bijvoorbeeld teksten voor dit blog. Sinds kort ben ik begonnen met het schrijven van korte verhalen, daar had ik wel wat hulp bij nodig.
Beginnen met schrijven
Als je wilt beginnen met schrijven kan je wat drempelvrees ervaren, de eerste woorden en zinnen kosten vaak veel moeite. Als je eenmaal bent begonnen, kan je vaak niet meer stoppen. Een verhaal, gedicht, lied, blog, aantekening begint altijd met een ervaring of een gevoel. Het zijn juist de kleine dagelijkse dingen die een goede bron voor een schrijver zijn. Begin met schrijven door een feit te noteren en vul dat aan met wat je ziet, hoort, ruikt, voelt. Zo komt je onderwerp tot leven en ben je begonnen.
Een onderwerp kiezen om over te schrijven
Veel beginnende schrijvers weten niet goed waar ze over kunnen schrijven. Je hoeft niet iets bijzonders hebben meegemaakt om een bijzondere tekst te schrijven, juist op het eerste oog heel gewone dingen zijn goede onderwerpen om mee te beginnen. Dagelijkse dingen zijn herkenbaar voor jou en je eventuele lezer, je kan je er iets bij voorstellen en dat maakt het makkelijker om te omschrijven hoe het is, een gevoel, een geur, geluid.
Je kunt eenvoudig beginnen met schrijven door bijvoorbeeld het ontbijt van vanmorgen als onderwerp te nemen. Of het uitlaten van de hond, de rit naar je werk, een bezoek aan de markt, het oppompen van een een fietsband. Als je het klein houdt, maak je het jezelf makkelijker. Het groter maken en je verhaal uitbreiden, dat kan altijd nog.
Beginnen met schrijven: een eerste oefening
Als je begint met schrijven, verwacht dan niet van jezelf dat je gelijk een boek schrijft. Houd het eenvoudig, dan heb je veel meer kans dat je in een flow komt en dat je er tevreden bent over het resultaat. Net als iedere hobby geldt ook voor schrijven: geniet van het proces en laat je verrassen door het resultaat.
Ik vind het leuk om mijn schrijfsels na een paar maanden weer eens door te lezen. Vaak ben ik dan alweer helemaal vergeten wat ik precies heb geschreven en haal ik er zo uit wat goed gelukt is en wat minder prettig is om te lezen. De goed gelukt teksten kan ik dan gebruiken als begin voor een wat langer verhaal.
Een tekst schrijven hoeft geen uren te duren en je moet er al helemaal niet het gevoel van krijgen dat je enorm hard moet werken. Denk niet over ieder woord na. Een leuke oefening die je dagelijks kan doen is het schrijven over een dagelijkse activiteit of iets dat regelmatig voorkomt in je leven.
- Begin met het feitelijk beschrijven van de situatie, er hoeft niets spannends te gebeuren. Bijvoorbeeld: ‘Mijn moeder is in de keuken en schenkt koffie in kopjes.’ of Er staat een rij mensen voor de deur van de bakkerij’ of ‘De kat zit aan de rand van de vijver in de tuin’. Vermijd hierbij de bijvoeglijk naamwoorden, zodat je nog niks (oordelend) zegt over je onderwerp. Dus niet ‘oude kopjes’ of ‘kleine bakkerij’ of ‘nieuwsgierige kat’.
- Beschrijf vervolgens in een paar zinnen wat je opvalt aan de situatie. Dat kunnen dingen zijn die je ziet, hoort, ruikt, voelt of zelfs proeft. Gebruik je zintuigen. Bijvoorbeeld: ‘Mijn moeder is in de keuken en schenkt koffie in kopjes. Ze neuriet zacht, ik ken de melodie goed. Ze heeft geen licht nodig om het dienblad netjes klaar te maken. Ik voel de ruwe stof van de bank waar ik op zit, de muffe geur kriebelt in mijn neus. Ik zou het liefst de dikke gordijnen en ramen opengooien.’ Dit is een manier om de lezer de kans te geven helemaal met je mee te gaan in een situatie. Je creëert een sfeer waarmee je de lezer een gevoel kan geven, zonder te schrijven of iets goed of fout is.
- Als je alles wat je opvalt hebt beschreven kan je ervoor kiezen om de tekst te laten eindigen. In het geval van ons voorbeeld: ‘Ik hoor het hoge rinkelende geluid van de kop en schotels voordat mijn moeder de kamer in komt schuifelen. Langzaam en met een geconcentreerde blik zet ze een kopje voor me neer. Als ze in haar stoel zit, knikt ze kort en ontspannen. Voor mij het seintje dat we de koffie kunnen gaan drinken.’
- Je hebt nu een korte, persoonlijke tekst. Bewaar je teksten en lees ze na een paar weken weer eens door. Je zal merken dat je van je eigen waarnemingen en gekozen onderwerpen kan genieten. Je kan een korte tekst gebruiken voor een verhaal. Kies hiervoor teksten die een lezer nieuwsgierig kunnen maken. Is er voelbare spanning, gaat er iets gebeuren, of wil je weten hoe het verder gaat?
TIP: Boek voor de beginnende schrijver
Vind je het moeilijk om op gang te komen en blijf je toch lang peinzen over je eerste zinnen? Dan is het tijd om een ervaren schrijver in te schakelen voor hulp.
Carry Slee heeft een enorme stapel kinderboeken geschreven, maar ook boeken voor volwassenen. De meest gestelde vraag aan haar is: ‘Hoe kan ik schrijver worden?’. Deze vraag beantwoordt ze, hoe kan het ook anders, in een boek. Durf te schrijven is een bron van inspiratie voor iedere schrijver. Het leest makkelijk en de schrijfopdrachten zorgen ervoor dat je gelijk je pen pakt.
4 gedachten over “Hoe begin ik met schrijven?”
Reacties zijn gesloten.