Beginnen met fietsen
In Nederland en België kan bijna iedereen fietsen en zeer waarschijnlijk heb je minimaal één fiets in je bezit. Op de fiets naar een winkel, de schilderclub, het werk of naar vrienden in de buurt, dat is mij niet vreemd. Maar wat als ik wil beginnen met fietsen als actieve hobby? Een flinke tour fietsen of een rondje met een flink tempo? Hoe ver kan ik fietsen en hoe snel? Voordat ik op mijn fiets spring zoek ik eerst de antwoorden op voor de volgende vragen.
Wat is het verschil tussen fietsen en wielrennen?
Iedere wielrenner is een fietser en niet iedere fietser is een wielrenner. Wielrennen is een sport met een wedstrijdelement. Echte wielrenners koersen om te winnen en trainen om te koersen. Iemand op een racefiets is nog geen wielrenner, maar kan misschien wel heel hard fietsen. Fietsen kan dus goed op een racefiets, of wielrenfiets, zeker als je hoge snelheden wilt halen. Toch blijft het (race)fietsen en ben je nog geen wielrenner.
Deze blogpost gaat over fietsen en niet over wielrennen. Fietsen op een sport- of racefiets met als doel te genieten van een actieve hobby. Van een mooie tourtocht, een rondje op tempo of een een fietsvakantie.
Beginnen met fietsen: Hoeveel kilometer kan ik fietsen?
Iedereen met een basis conditie kan een uur fietsen zonder pauzes. Je fiets dan 15 tot 20 kilometer op een stads- of tourfiets en tot wel 30 km op een racefiets. Als je begint met fietsen, is een uur fietsen een goede test. Je kan een gratis app zoals Strava gebruiken om de afstand en snelheid te meten. Ga niet gelijk voor een route van 50 km of meer, laat je lichaam wennen aan de beweging en inspanning.
Ik rijd zelf ongeveer 20 kilometer in een uur op mijn sportfiets, daar ben ik zeer tevreden over!
Hoe snel fietsen beginnende (race)fietsers?
Beginnende racefietsers gaan eerst voor een gemiddelde snelheid van 25 km/uur. Als racefietsers een afstand van 50 km kunnen fietsen met een snelheid van 25 km/uur, kunnen ze de snelheid opbouwen. Ervaren racefietsers kunnen snelheden halen van boven de 35 km/uur. Fietsers in een groep gaan tot 5 km/uur sneller omdat er minder weerstand is, daarom vinden veel racefietsers het prettig om samen met anderen te fietsen.
Wanneer moet je een fietshelm op?
In Nederland is een helm voor fietsers niet verplicht. Alleen voor pedelec fietsen die 45 km/uur kunnen halen is een helm verplicht. Er is veel discussie over het dragen van helmen voor mensen met een e-bike, die snelheden van 20-25 km/uur kunnen halen. Fietsers die hogere snelheden dan 20 km/uur halen, zouden in mijn ogen een fietshelm moeten dragen. Daar is lang niet iedereen het mee eens, maar gelukkig zie ik zelden een (race)fietser zonder helm.
Nu ik weet dat ik snelheden van boven de 20 km/uur haal, heb ik besloten een fietshelm te gaan dragen op mijn fietstochten. Fietshelmen zijn er al vanaf een paar tientjes en biedt bescherming bij een val (die ook door anderen veroorzaakt kan worden). Met een ervaring met een hersenschudding weet ik dat hoofdletsel veel impact heeft. Ik kocht zelf een helm van Pro Sports Lights, een eenvoudige, lichte helm voor dames en heren. Meet voor aankoop de omtrek van je hoofd, zodat je de juiste maat kiest.
Heb ik een speciale fiets nodig als ik serieus ga fietsen?
Je kan op een gewone stadsfiets ook langere afstanden fietsen. Een lichtere fiets met versnellingen maakt het fietsen prettiger en makkelijker vol te houden. Om te beginnen met fietsen hoef je niet gelijk naar de fietshandel te gaan om een (dure) fiets aan te schaffen, maar als je de smaak te pakken hebt kan dat veranderen.
Ga pas een fiets aanschaffen als je goed weet wat je graag wilt doen: lange tochten fietsen of hogere snelheden behalen? Wil je bagage mee kunnen nemen? Wil je de fiets ook voor dagelijks gebruik kunnen gebruiken?
Reken voor een nieuwe tour- of racefiets 500 tot 1000 euro ( je kan het echter zo gek maken als je zelf wilt). Uiteraard is tweede hands een prima alternatief, laat een tweedehands fiets altijd goed nakijken door een fietsspecialist, zodat je zeker veilig de weg op kan gaan. Laat je goed informeren als je een fiets voor je actieve hobby koopt, je lichaamsbouw en doelen zijn persoonlijk, dus een ‘beste’ fiets is er niet.
Heb ik speciale fietskleding nodig?
Als je regelmatig een uur of langer op de fiets zit, weet je dat fietszadels niet erg comfortabel zijn. De smallere zadels op race- en sportfietsen zijn vaak van hardmateriaal en met een voorover gebogen houding is de druk op het zadel aanwezig. Een fietsbroek is naast een fietshelm geen overbodige luxe.
Fietsbroeken hebben zorgen voor meer comfort op het zadel en je kan kiezen voor een model met bretels als je een racefiets hebt en veel voorover gebogen zit. Je broek blijft dan goed zitten en kruipt niet omlaag, ook fijn voor je achterliggers. Als je wat meer rechtop zit, op een tour-, sport of trekkingfiets, is een fietsbroek zonder bretels voldoende. Op Bol.com is een groot assortiment fietsbroeken te vinden. Beginnen met fietsen kan zonder fietsbroek, maar het zal één van de eerste items zijn die je aanschaft.
Naast een fietshelm, biedt een bril bescherming voor je ogen. Niet alleen tegen de zon, maar ook tegen vliegjes en rondvliegende pluisjes, takjes of zelfs steentjes. Een fietsshirt, – sokken en – schoenen kunnen bijdragen bij het comfort tijdens het fietsen. Mensen met een racefiets zijn eerder geneigd om speciale kleding aan te schaffen, omdat ze voor meer snelheid gaan en het ‘sportieve’ een grote rol laten spelen. Zoals met alles kan je je ‘gear’ zo gek maken als je zelf wilt. Als je bij slecht weer of in de winter blijft fietsen (bikkel!), dan is goede kleding belangrijk. Zorg voor een windjasje en bij langere tochten voor waterproof kleding.
Een fietstocht plannen met knooppunten
Ik vind het zelf erg prettig om mijn fietstochten te plannen met de fiets knooppunten app. Hiermee weet ik precies hoeveel kilometer ik ga fietsen en hoef ik onderweg nooit op een kaart te kijken om de weg te vinden. De knooppunten staan op bordjes langs de weg en de meeste punten gaan via fietspaden waar weinig of geen auto’s rijden. Ik zet de app tijdens het fietsen altijd aan met GPS, zodat ik hoor welk knooppunt ik moet volgen. En nog meer enthousiasme voor deze app: het is gratis.
Beginnen met fietsen: bouw het rustig op
Nog even terug naar de afstand en snelheid voor beginnende fietsers. Een tochtje van 20 kilometer is al snel goed te doen. Je kunt het rustig opbouwen tot 50 kilometer, zonder speciaal schema of materiaal. Voeg 5 kilometer toe aan de afstand als je merkt dat het je makkelijk afgaat. Fiets regelmatig, minstens 1 keer per week, maar liever 3 maal per week als je wilt opbouwen. Neem altijd de tijd om te herstellen na een langere tocht. Houd aan dat je één keer per week een lange tocht fietst en tot twee keer een kortere tocht (minimaal een uurtje).
Voor de snelheidsduivels: als je met gemak 50 km kan fietsen, ga dan de snelheid wat opvoeren. Je kan dat doen door je snelheid af te wisselen. Begin gemiddeld, bijvoorbeeld 20 km/uur en pas een blok van 10 minuten hoger tempo in, bijvoorbeeld 23 km/uur. Als je tot een uur een hoger tempo kan vasthouden, kan je de afstand weer verlengen etc.
Wil je graag een schema om de duur en afstand op te bouwen, bekijk dan deze link eens. Je kan er een eigen schema maken. Beginnen met fietsen kan natuurlijk zonder eisen en doelen aan jezelf. Vergeet niet: het is een hobby, geen verplichting!
Eén gedachte over “Beginnen met fietsen”
Reacties zijn gesloten.